Vychutnejte si prázdniny se vším, co k tomu patří. Hodin strávených v kuchyni litovat rozhodně nebudete.
Salát z pečených paprik a fazolí
4 porce - příprava: 45 minut
- 4 papriky
- sůl a hrubě mletý pepř
- 100 ml olivového oleje
- 200 g bílých fazolí v nálevu
- 1 citron
- hrst čerstvé máty
- 2 hrsti petržele
Papriky rozložte na plech.Osolte je a pokapejte olejem. Pečte v troubě při 190 °C asi 15 minut, až se na povrchu začnou tvořit puchýřky. Pak je vložte do skleněné mísy, zakryjte fólií a nechte asi 10 minut stát, aby se zapařily.
Mezitím slijte fazole a propláchněte je. Dejte je do mísy. Přidejte zbylý olej a šťávu z jednoho citronu. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečené papriky oloupejte a zbavte semeníků. Nakrájejte je na nudličky a přidejte k fazolím. Vsypte mátové lístky a natrhanou petržel a promíchejte.
Paprika
Původně tato oblíbená zelenina pochází se Střední Ameriky, ale dnes už se pěstuje po celém světě. U nás se používá především do salátů, ale je skvělá i pro teplou kuchyni, například plněná masem.
Kuře pečené v podmáslí
4 porce - příprava: 90 minut
- 1 kukuřičné kuře
- sůl a pepř
- 1 biocitron
- 250 ml podmáslí
- 50 g másla
- 10 lístků šalvěje
Kuře očistěte, omyjte a osušte. Pečlivě do něj vetřete sůl a pepř. Celý citron okrájejte od kůry, aby na něm nezbyl ani kousek bílé slupky, a vložte ho dovnitř kuřete. To dejte do pekáče a podlijte podmáslím.
Z citronové kůry okrájejte bílou slupku tak, aby zůstala jen žlutá kůra. Tu přidejte do pekáče společně s máslem nakrájeným na plátky a lístky šalvěje.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte doměkka asi 60 minut. Pokud je třeba, pečte ještě 30 minut. Záleží na velikosti kuřete.
Podmáslí
Vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla a v tradiční české kuchyni má místo podobně jako smetana nebo mléko. Má nízký obsah tuku, zato mnoho mléčných bílkovin, aminokyselin a vápníku.



Bůček plněný kysaným zelím
4 porce - příprava: 3 hodiny
- 1,5 kg vepřového boku s kůží
- 500 g kysaného zelí
- 150 g uzené slaniny
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 lžičky celého anýzu
- 2 stroužky podrceného česneku
- 4 celé stroužky česneku
- 10 malých cibulek
- sůl a pepř
Bůček omyjte a osušte. Do kůže na povrchu udělejte ostrým nožem zářezy po celé délce. Pak do masa prořízněte kapsu tak, aby kousek zůstal ze tří stran neprokrojený.
Ze zelí vymačkejte šťávu a dejte ho do misky. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou slaninu, lžičku kmínu, lžičku anýzu a podrcený česnek.
Zelí promíchejte a naplňte jím připravenou kapsu. Sepněte ji špejlemi nebo jehlami tak, aby se uzavřel otvor, kterým jste ji plnili. Do masa ze všech stran vetřete sůl a pepř. Položte ho do pekáče kůží navrch. Posypte zbylým kmínem a anýzem.
Do pekáče přidejte celé stroužky česneku a oloupané cibulky. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 2,5 hodiny.
Vepřový bůček
Díky vysokému podílu tuku patří k masům, která jsou kuchaři i strávníky vyhledávána pro svou skvělou chuť. Používá se například při výrobě anglické slaniny. Dobře se také hodí pro uzení nebo plnění.
Ostružiny pod mandlovou drobenkou
4 porce - příprava: 30 minut
- 150 g ostružin
- 40 g krupicového cukru
- 20 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 50 g plátků mandlí
Ostružiny v míse promíchejte s jednou lžící cukru. Rozdělte je do zapékacích misek a nechte chvilku odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Zbytek cukru smíchejte s polohrubou moukou. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte drobivou hmotu. Pak do ní vmíchejte plátky mandlí.
Drobenku rozdělte na ostružinyv zapékacích miskách. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut, až drobenka zezlátne.
Ostružiny
Příbuzné v českých zahradách velmi rozšířených malin mají nejen zajímavou chuť, ale také jsou skvělým zdrojem antioxidantů zvaných biofl avonoidy. V léčitelství se využívají rovněž listy ostružiníku.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.