Máte rádi sušené ovoce a často si jej dáváte jako svačinku? Na první pohled je zdravé, chutné, lepší než čokoládová tyčinka. Výživový specialista Petr Havlíček ale upozorňuje, že s konzumací bychom to neměli z mnoha důvodů přehánět. Co nám jinak hrozí? Přesvědčte se sami na videu v úvodu článku.
Sacharid je sacharid
Sušené rozinky, banán a mango či jablíčko. Pochoutky, které známe z dětství. Někteří je milují a jiní je zase nemohou vystát. Pokud patříte mezi ty, které sušené ovoce mají každý den na svačinu, pak zpozorněte.
Sušení, jak ovoce, zeleniny, tak i masa, je přirozený způsob konzervace potravin, při kterém dochází k minimální ztrátě živin. Proto sušené ovoce obsahuje řadu minerálů i vitamínů. Na druhou stranu se při sušení ovoce odpaří voda, ovoce se tedy zhutní, a stává se tak výrazným zdrojem cukrů, tedy lépe řečeno jednoduchých sacharidů. Hrstečka sušeného ovoce je proto pořádná kalorická bomba.
Marta Pušová
4. května 2016
Na posezení je tedy velice snadné sníst křížaly z pěti jablek. Myslete proto na přiměřený příjem těchto pochutin, jelikož obsah fruktózy, který je přítomen, může vést k nárůstu vaší váhy. Dalším problémem je síra, ta může komplikovat život alergikům a astmatikům. Na další informace k sušenému ovoci se podívejte na videu v úvodu článku.
Více užitečných rad v oblasti výživy a stravování najdete v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv zde.
Kristýna Witnerová
18. května 2021
Kristýna Juřicová
11. dubna 2021