Svatba na Mauriciu

Svatba na Mauriciu

Mauricius se stal v posledních letech vyhledávanou lokalitou nejen pro běžné turisty, hráče golfu a lidi toužící po odpočinku v tropické přírodě. Stále častěji sem míří zamilované páry z celého světa, aby si tady, uprostřed exotického ráje, řekly své „ano“.

Chyba, za niž se platí

Ano, řeč je o nejslavnější známce, modrém mauriciu. To se takhle jednou, v roce 1847, rozhodla manželka mauricijského guvernéra uspořádat velký ples a potřebovala poslat pozvánky svým přátelům do Velké Británie a Francie. Protože nezbývalo dost času na objednání známek v Anglii, pověřila tímto úkolem místního rytce a malíře miniatur Josepha Osmonda Barnarda. Objednala si u něj 500 kusů červeného mauricia a stejný počet modrého mauricia. Rytec se však dopustil osudné chyby, když vedle portrétu britské královny Viktorie vyryl místo nápisu Post Paid (poštovné uhrazeno) nápis Post Office (poštovní úřad).

Když se na chybu přišlo, bylo už 500 známek vytištěných. A to jsou právě ty slavné, jejichž hodnota se z tehdejších několika pencí vyšplhala na dnešní závratné miliony dolarů a z nichž se dochovalo na celém světě jen pár exemplářů. V mauricijském Blue Penny Muzeu si můžete originály těchto známek (červený a modrý mauricius) prohlédnout. Osvětlují je tu ale jen každou půlhodinu na deset minut, aby se jejich barvy nepoškodily. Muzeum najdete v hlavním městě Port Louis, které je nezvykle malé, ale právě proto velmi příjemné. Můžete se tu toulat orientálním tržištěm, prohlížet si ručně vyšívané látky, šperky, vonět si ke koření, vanilkovému čaji, smlouvat s prodavači a pak zamířit na hlavní promenádu s mnoha obchůdky a kavárnami.

Sen jménem Shandrani

Když v roce 1968 získal Mauricius nezávislost a opustili jej Angličané, kteří ostrov obsadili v průběhu napoleonských válek, zůstaly tu po nich na památku perfektně upravené trávníky a golfové kluby. Dnes je Mauricius jednou z nejatraktivnějších golfových destinací na světě. Většina hřišť leží u luxusních hotelů a jejich hosté na ně mají vstup zdarma. Například Shandrani Golf Course se rozprostírá u zálivu Blue Bay a fairwaye lemují dlouhé bílé pláže s dech beroucími výhledy na oceán.

Celá oblast Shandrani, poloostrov, který tvoří laguna Blue Bay se dvěma chráněnými a jednou divokou pláží, patří podle znalců vůbec k nejkrásnějším na Mauriciu. Přitom ho najdete jen deset minut jízdy autem od letiště. Dlouhé hodiny se tu můžete brouzdat jemným bílým pískem po liduprázdných plážích a sbírat roztodivné mušle a části korálů, které vlny s neomylnou pravidelností vyhazují k vašim nohám. Korály ale raději ponechte na pláži, Mauricius si střeží své přírodní bohatství a za jejich pašování hrozí i vězení!

Pokud nikde jinde, pak na Shandrani zaručeně zapomenete na starosti i trápení a budete vnímat jen neuvěřitelnou krásu kolem sebe. A pod sebou - nedaleko od břehu totiž začíná podmořská rezervace, kam vás dopraví lodě s proskleným dnem. K dispozici je samozřejmě i potápěčské centrum, které pro zájemce denně pořádá několik ponorů. Ale i bez potápěčské výstroje a nedaleko od břehu můžete při plavání nebo šnorchlování pozorovat podmořský život díky průzračné vodě. A co je důležité - všude se tu budete cítit v bezpečí. Mauricius má totiž i v tomto směru jedinečnou výjimku - téměř celý ostrov lemuje korálový útes vytvářející přírodní hradbu, přes kterou žádní velcí živočichové neproniknou.


...a byla svatba

Mauricius se stal v posledních letech vyhledávanou lokalitou nejen pro běžné turisty, hráče golfu a lidi toužící po odpočinku v tropické přírodě. Stále častěji sem míří zamilované páry z celého světa, aby si tady, uprostřed exotického ráje, řekly své „ano“. Sňatek, který zde uzavřou, je právně platný a uznávají ho i matriky v České republice. Řada cestovních kanceláří dokonce nabízí kompletní zařízení veškerých formalit, stačí prý jen kopie pasu a rodného listu budoucí nevěsty a ženicha. Svatební den pak proběhne bez stresu a náročných příprav, protože vše je připravené - kytice pro nevěstu, kadeřník, který pomůže s účesem, dort, přípitek šampaňským, fotograf, kameraman i slavnostní večeře za svitu svíček přímo na pláži.

Více o Mauriciu zde

Autor a foto: Jana Vaňátková

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie„

Doporučujeme

Články odjinud