Svatební dort královny Viktorie vzácným exponátem

Čas se řítí mílovými kroky. Na vlastní kůži se o tom přesvědčuje i britská královna Alžběta II., která si 20. listopadu připomene, že od sňatku, jejž jako dvacetiletá uzavřela s pětadvacetiletým princem Philipem, uplyne šedesát let. A diamantová svatba je už skutečně důvodem k velkolepý oslavám.

Jejich součástí se stane také výstava Royal Weddings 1840-1947 v prostorách zámku Windows, jež otevře brány prvním návštěvníkům už 27. dubna.

Expozice představí očím zvídavé veřejnosti četné předměty, jež jsou spjaty s královskými sňatky. Mimo jiné i množství dosud nepublikovaných snímků současného vladařského páru.

Nejunikátnějším artefaktem se zřejmě stane kousek svatebního dortu, jenž zdobil slavnostní tabuli při hostině na počest uzavření svazku královny Viktorie (1819-1901) s princem Albertem, jenž se uskutečnil 10. února 1840.

Přišlo se na něj víceméně náhodou. Při pátrání v královských archivem se znenadání objevil v jednom z depozitářů. Zabalený v kartonu a vložený do stříbrného pouzdra.

„Spíš než rozdrobeně vypadal mumifikované,“ uvedla médiím Jane Robertsová, správkyně archivu Windsdorského zámku, jež stále nedokáže pochopit, jak mohl přežít plných 166 let. Původního vlastníka se však zjistit nepodařilo. Musel jím však být jeden z hostů, kteří byli při odchodu ze svatební hostiny obdarováni částí pochoutky, která v nedotčeném stavu vážila plných 136 kilogramů.

Urození manželé ji nechali naporcovat a jednotlivé díly zabalit do papírových a kovových boxů. Drobné balíčky měly připomínat jejich slavný den. Podle zachovaného kousku se zdá, že déle, než sami předpokládali. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud