14
Fotogalerie

Svatební sezóna je v plném proudu: Oblečte si svého ženicha!

Chystáte svou svatbu, řešíte, co budete mít s vaším nastávajícím na sobě a jste zoufalá z toho, že váš partner vám v tomto ohledu nijak nepomáhá? Nesmutněte, nejste v tom sama. Zatímco nevěsty většinou mají jasnou představu o šatech, ve kterých se budou vdávat, muži často nechávají volbu oblečení na poslední chvíli. Svatební den přitom dává jedinečnou možnost skvěle se obléci.

V současnosti ženich nemusí ladit s partnerkou. Stačí zvolit malý detail, například ozdobu do klopy nebo kapesníček, a ten sladit s dominantním prvkem oblečení nevěsty.

Co řešit u obleku?

Tmavý oblek je svatební klasikou, musí ovšem především dobře sedět a být z perfektního materiálu. „Při výběru je třeba volit podle typu postavy, lze zakrýt některé nedostatky nebo naopak zdůraznit přednosti. Vysoký a štíhlý muž si může dovolit téměř vše a vždy bude působit elegantně. Skvěle na něm budou vypadat obleky v moderním úzkém střihu. Ostatní by měli zvolit volnější nebo jen mírně vyštíhlený střih. Urostlý muž vyšší postavy bude nejlépe vypadat v obleku jednoduchém a hladkém, spíše s jednořadým zapínáním. Vhodné jsou pro něj tmavší barvy, které postavu opticky zeštíhlí. Menší silnější muž pak bude dobře vypadat v tmavém saku s jednořadým zapínáním na dva nebo tři knoflíky,“ uvádí Karel Řepa z pánského krejčovství GALARD.

Vybírat je možné mezi dvojdílným nebo trojdílným oblekem. Ve dvojdílném, který se skládá ze saka a kalhot, bude muž působit ležérně-elegantním dojmem. Fomálnost akce umocní trojdílný pánský oblek, doplněný o vestu z oblekového materiálu. Navíc si může později sundat sako, aniž by porušil pravidla společenské etikety.

Barvám vévodí černá, antracitová, tmavě modrá a tmavě šedá. Pro ženicha (ani pro hosty) není vhodný smoking, protože se jedná o večerní oblek. V případě velkolepěji pojaté svatby lze zvolit frak či žaket, etiketa ovšem v takovém případě žádá, aby stejné oblečení zvolili i nejbližší příbuzní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Je důležitý materiál?

Materiál slavnostního či svatebního obleku musí být vždy prvotřídní kvality, tedy zcela přírodní, bez nejrůznějších umělých příměsí, ideálně ze stoprocentní vlny. V letních měsících lze zvolit odlehčený materiál, kupříkladu vlnu s příměsí lnu, která látce propůjčí větší prodyšnost. Pokud vám to vyhovuje, můžete si vybrat jemně lesklý materiál v kombinaci vlny s příměsí hedvábí. Do tmavého lesklého obleku vždy vybírejte jednoduchou bílou košili v klasickém střihu. Lesklý oblek je totiž již sám o sobě výrazný, takže žádné doplňky a nápadné kusy oblečení nejsou potřeba.

Jakou zvolit košili?

Košile by měla stylově korespondovat s oblekem, může být ve stejném odstínu, jako jsou šaty nevěsty. Někteří znalci doporučují, aby svatební košile byla pouze bílá nebo v barvě champagne. Střih košile není rozhodující, záleží na tom, jakou má ženich postavu a jak se v košili bude cítit. Svatební košile by, stejně jako jakákoli společenská košile, měla mít dlouhé rukávy. Svatební, stejně jako slavnostní košile, nemá mít kapsičku. Doporučuje se zvolit typ límce dle způsobu uvázání kravaty. Nedoporučují se košile s tzv. button down límcem, protože ty mají spíše volnočasový charakter. Materiál by měl být přírodní. Ideální je košile z kvalitní stoprocentní bavlny. Samozřejmostí je doplnění košile kravatou nebo motýlkem.

Která barva se hodí?

Barva kravaty ženicha může být stejná, jako je barva nevěstiny kytice. Můžete také dát přednost jednobarevné kravatě nebo zvolit model s jemným vetkávaným vzorem tón v tónu. Při výběru kravaty se vzorem se ale vyhněte kravatám s diagonálními pruhy. Tento typ je určený pro pracovní dny.

Jaké obutí je vhodné na svatbu?

Obuv je součást oblečení a dotváří celkový dojem. Proto je výběr vhodné obuvi k obleku velmi důležitý. Můžete buď vzhled umocnit anebo zkazit. „K obleku se nosí šněrovací boty na co nejtenčí kožené podrážce. V poslední době se také vzrůstá popularita monk shoes, tedy bot s takzvanou mnišskou sponou. Boty by měly mít vždy takovou barvu, aby ladily s oblekem,“ doplňuje Karel Řepa. To znamená, že pokud máte tmavý až černý oblek, zvolte černé boty. Jestliže máte modrý nebo hnědý oblek, můžete obout boty v hnědé barvě.

Čím si ženicha vyšperkovat?

Ponožky vybírejte podle barvy obleku. Obléknete-li oblek tmavý až černý, měla by být černá i barva ponožek. Pokud je oblek světle šedý nebo hnědý, rovněž přizpůsobíme jejich barvu. Odvážnější pánové mohou sáhnout i po barevné variantě. Pokud ponožky ladí s oděvem (například hořčicové s tmavě modrým oblekem), mohou být zajímavým detailem. Doporučujeme vám, abyste vybírali ponožky s dostatečně dlouhou částí na holeni. Tím zabráníte tomu, aby při sezení nebyla odhalená holá část nohy.

Opasek zvolte v barvě obuvi. Pokud však z nějakého důvodu nechcete opasek, můžete místo něj zvolit šle. Nikdy však obojí.

Barvu manžetových knoflíků je vhodné sladit s hodinkami. Správně zvolené manžetové knoflíčky mohou celkový dojem umocnit.

A naše rada na závěr: Nebojte se experimentovat. A nezapomeňte, že detaily jsou důležité. Takový kapesníček nebo ozdoba do klopy mohou vašeho muže na stupnici gentlemanství posunout o notný kousek výše.

Doporučujeme

Články odjinud