Sváteční hrachová polévka. Jak ji jednoduše připravit?  | Foto: F.O.O.D.

Foto: F.O.O.D.

Sváteční hrachová polévka. Jak ji jednoduše připravit?

Na Štědrý večer se dříve vařila hrachová polévka. Pokud nemilujete tu dnešní tradiční rybí polévku, je tento recept určen právě vám. Polévka je to jednoduchá, rychlá a zdravá. Zkuste náš recept.

master.jpg

Sváteční hrachová polévka

Na 4 porce
Příprava:
30 minut + namáčení

Suroviny
250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
drůbeží nebo zeleninový vývar
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
4 plátky anglické slaniny
sůl, bílý pepř a majoránka na dochucení

Postup
1. Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.

2. V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.

3. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a dříve se konzumovaly ve velkém. Není divu, že nechyběly na stole ani na Vánoce. Byly levné, takže cenově dostupné i pro chudé lidi, které spolehlivě nasytily. Dnes si málokdy luštěniny dopřejeme, jejich příprava je sice jednoduchá, ale musí se dopředu plánovat, protože je zpravidla nutné luštěniny namočit. A tak vlastně může být hrachová polévka luxusním jídlem, které si dopřejeme právě na Vánoce.

Doporučujeme

Články odjinud