Na Štědrý večer se dříve vařila hrachová polévka. Pokud nemilujete tu dnešní tradiční rybí polévku, je tento recept určen právě vám. Polévka je to jednoduchá, rychlá a zdravá. Zkuste náš recept.

Sváteční hrachová polévka
Na 4 porce
Příprava: 30 minut + namáčení
Suroviny
250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
drůbeží nebo zeleninový vývar
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
4 plátky anglické slaniny
sůl, bílý pepř a majoránka na dochucení
redakce
23. prosince 2021
Postup
1. Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.
2. V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.
3. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.
Irena Forejtová , hrk
23. prosince 2024
Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a dříve se konzumovaly ve velkém. Není divu, že nechyběly na stole ani na Vánoce. Byly levné, takže cenově dostupné i pro chudé lidi, které spolehlivě nasytily. Dnes si málokdy luštěniny dopřejeme, jejich příprava je sice jednoduchá, ale musí se dopředu plánovat, protože je zpravidla nutné luštěniny namočit. A tak vlastně může být hrachová polévka luxusním jídlem, které si dopřejeme právě na Vánoce.
redakce
25. prosince 2024