Sváteční hrachová polévka

24. 12. 2012
Sváteční hrachová polévka
Na Štědrý večer se dříve vařila hrachová polévka. Pokud nemilujete tu dnešní tradiční rybí polévku, je tento recept určen právě vám.

Sváteční hrachová polévka

Na 4 porce,

Příprava: 30 minut + namáčení

250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu, drůbeží nebo zeleninový vývar, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, 4 plátky anglické slaniny, sůl, bílý pepř a majoránka na dochucení

1. Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.

2. V téže vodě jej uvařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.

3. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny, podávejte s chlebovými krutony a případně zakápněte trochou olivového oleje.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Váš největší konkurent udělá školáckou chybu. Máte dvě možnosti: buď toho využijete, nebo mu dopřejete možnost korekce. V druhém případě si umetete cestičku k velmi zajímavé nabídce. Ještě…

Nejčtenější články