Sváteční svatomartinská husa

9. 11. 2012
Sváteční svatomartinská husa
Když české přísloví říká: „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“, bůhví jestli tím nemyslí, že se právě peče dobře vykrmená husička. A ptorože svátek se blíží máme pro vás jeden úžasný recept...

Svátek svatého Martina je v české tradici velmi významný a také veselý. Skončila sezona polních prací, čeledi končívala sjednaná služba a dostávala mzdu. Uzavíraly se také smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, konávaly se dobytčí či výroční trhy a poutě. Vinaři poprvé ochutnávali mladé (martinské) víno z tohoroční sklizně. Středobodem svátečního stolu pak byla pečená martinská husa. A jak ji nejlépe připravit?

Čtyři kroky ke správnému výsledku:

• Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte vně i zevnitř a nechte přes noc v chladu odpočívat.

Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do ní hrušky a jablka (případně švestky, i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

• Ovšem z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte ji dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

• Pečte zakrytou pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba 20 minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

• Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

Martinská husa s podzimním ovocem

Na 6–8 porcí, Příprava: 6–7 hodin

husa (o váze asi 4 kg)

sůl, kmín, lžička drhnutého pelyňku,

2 lžičky drhnutého rozmarýnu,

2 lžičky drhnuté majoránky

1/2 kg hrušek, jablek nebo směsi

250 g švestek

Husu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenčí vetřete sůl, kmín a bylinky a nechte přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením vyjměte a nechte stát při pokojové teplotě.

Troubu předehřejte na 130 °C. Hrušky a/nebo jablka oloupejte, rozčtvrťte a smíchejte se stejně připravenými jablky a rozpůlenými švestkami. Částí ovoce naplňte husu. Vložte prsíčky dolů na rošt v troubě, pod ní postavte pekáč (nebo ji položte na rošt přímo v pekáči) a asi 4 až 6 hodin zakryté pečte.

Asi v polovině pečení husu otočte a propíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat. Během pečení často polévejte vypečenou šťávou a také průběžně odebírejte vypečené sádlo.

Ke konci obložte husu zbylou směsí ovoce. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s bosáky.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nezadaní se mohou i nadále těšit z nových známostí, říjen vám v tom hodlá vyjít vstříc. Vaše přátelská a otevřená povaha si získá mnoho nových příznivců. Vše vám jde hladce, bleskově se…

Nejčtenější články