Svatomartinské kuře nadivoko místo husy nebo kachny. Zkuste rychlý recept

10. 11. 2021
Foto: iStock
Svatomartinské kuře nadivoko místo husy nebo kachny. Zkuste rychlý recept | Foto: iStock
Svatomartinské kuře nadivoko pro všechny, kdo nemusí husu nebo kachnu. A bude to stejně sváteční, se silnou šťávou a navíc pečené na svatomartinském víně. Recept blogerky Koko najdete také na videu v úvodu článku.

Ingredience

celé kuře (farmářské či bio bude lepší, ale stačí i normální)
sůl
kořenicí směs na zvěřinu nebo mleté divoké koření
kousek másla pod základ a další kousek na marinádu na kuře  
80 g slaniny
3 velké cibule
čerstvé bylinky (estragon, rozmarýn a tymián) v hojném množství (pokud nemáte, vezměte sušené)
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
2 menší mrkve
5 stroužků česneku
4 bobkové listy
lžíce hladké mouky
200 ml bílého vína (nejlépe svatomartinského)
lžíce medu
½ citronu
pár kapek worcesteru (možno vynechat)

Postup

Na pekáči, který pak půjde do trouby, rozehřejte máslo. Přidejte nahrubo nakrájenou slaninu, za chvilku pak cibuli pokrájenou na větší kousky, tymián, rozmarýn, kuličky jalovce a nového koření. Nechte rozvonět. Do pekáčku ještě přijde na kolečka nakrájenou mrkev, stroužky česneku a bobkové listy. Orestujte do zlatohněda. Mezitím kuře ze všech stran vydatně osolte a použijte mleté divoké koření nebo koření na zvěřinu, které do kuřete vmasírujte. Zeleninový základ zaprašte lžící hladké mouky a zarestujte. Zalijte (ideálně) bílým svatomartinským vínem. Už během toho, co se alkohol redukuje, posaďte do pekáčku kuře.

Ve vedlejším rendlíku vyrobte zálivku na kuře z másla, medu a šťávy z půlky citronu. Vymačkaný citron a estragon vložte dovnitř kuřete. Zálivku ohřejte, až se máslo rozpustí, přikápněte trochu worcesteru. Pekáče odejměte z tepla a polijte ho rozpuštěnou zálivkou. Místa, kde došlo k opláchnutí koření, znovu zasypte. Kuře pečte na 180 °C přikryté alobalem. Po hodině až hodině a čtvrt ho odklopte a zkontrolujte, jestli už maso dostatečně odpadá od kosti. Pokud ano, polijte ho výpekem – možná bude potřeba výpek ještě trochu zředit vodou, aby bylo šťávy dost – a vraťte do trouby už bez alobalu, klidně zvyšte teplotu na 200 °C a nechte dojít na barvu. Celý postup blogerky Koko najdete na videu v úvodu článku. 

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Když pomyslíte, že je říjen za dveřmi, malinko znejistíte. Aktuální práce vás nenaplňuje, a proto si hledáte pomalu něco nového. Pokud byste se rozhodli zůstat, počítejte s tím, že stejně…