Švédsko uznalo nové náboženství: kopimismus

Švédsko uznalo nové náboženství: kopimismus

Náboženství, jehož ústřední vírou je právo na sdílení informací, se jmenuje kopyacting (volně přeloženo jako kopimismus) a švédská vláda je uznala. Kopimistická církev tvrdí, že kopyacting, čili sdílení informací kopírováním, je podobný bohoslužbě.

"Duchovní vůdce" této církve řekl reportérům BBC, že oficiální uznání je významný krok. Jiní lidé jsou méně nadšeni a tvrdí, že podobná církev rozhodně nepomáhá v celosvětovém boji proti internetovému pirátství.

Švédská vládní agentura církev zaregistrovala těsně před Vánoci. "Museli jsme žádat třikrát," dodal předseda organizace Gustav Nipe.

Kopimisté uznávají symboly CTRL+C a CTRL+V za posvátné. Nepropagují sice přímo ilegální sdílení souborů, ale kladou důraz na otevřenou distribuci znalostí. Církev založil devatenáctiletý student filosofie Isak Gerson. Doufá, že sdílení souborů se teď dostane ochrany v rámci svobody vyznání.

"Pro kopimistickou církev jsou informace posvátné a kopírování je svátostí. Informace mají hodnostu samy o sobě i díky tomu, co obsahují. Tato hodnota dále roste kopírováním. Proto je kopírování pro naši organizaci a její členy zcela klíčové. Uznání švédským státem je pro kopimisty velmi významné. Doufáme, že je to krok ke dni, kdy budeme moci vyznávat svou víru beze strachu před pronásledováním," dodal Gerson.

Webové stránky církve jsou od chvíle, kdy se zpráva rozšířila, nedostupné. Zájemci o členství jsou nabádáni, aby se vrátili za pár dní, až se bouře uklidní.

ČTĚTE TAKÉ:
10 nejčtenějších článků z roku 2011

ČTĚTE TAKÉ:
Vlasáková vstoupila do Nového roku se čtyřmi dětmi a jedním seriálem

Doporučujeme

Články odjinud