Babí léto na talíři: Pochutnejte si na švestkovém koláči s mákem a tvarohem | Foto: iStock

Foto: iStock

Babí léto na talíři: Pochutnejte si na švestkovém koláči s mákem a tvarohem

Tento švestkový koláč s mákem a tvarohem je přesně to, co potřebujete, abyste si vychutnali kouzlo podzimu. Spojení šťavnatých švestek, jemného tvarohu a voňavého máku vytváří dokonalou harmonii chutí, která vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň bohatostí. Ideální pro líné víkendové odpoledne nebo jako sladká odměna po dlouhém dni. Nechte se unést podzimní atmosférou a vyzkoušejte tento koláč, který si vás získá na první ochutnání.

Mák a švestky, dvě nenápadné, ale přesto výrazné suroviny, které dokážou zázraky v kuchyni, zvláště když se spojí v jednom podzimním dezertu. Mák, drobná černá semínka s bohatou historií, má své místo nejen v lidové kuchyni, ale i v umění a tradicích. Již od dob starověkých civilizací byl považovaný za symbol plodnosti a snů. Jeho jemně oříšková chuť a unikátní textura chutná i dětem, a když se peče, vytváří nádhernou, voňavou náplň.

Ingredience:

  • Těsto:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 250 g univerzální mouky
  • 5 PL slunečnicového oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 250 g švestek
  • Maková náplň:

  • 180 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 PL cukru
  • Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (1 vanička)
  • 200 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 2 PL cukru
  • 1 žloutek
  • Máslo a hrubá mouka nebo krupička na vymazání formy.

V české kuchyni mají švestky své pevné místo. V jejich sladkosti je cítit doznívající letní slunce, zatímco jejich lehce nakyslá chuť přináší osvěžující kontrast. Když se šťavnaté švestky zanoří do náruče voňavého máku, vzniká harmonická souhra chutí. A když se k této dvojici přidá jemný tvaroh, koláč získává na hebkosti a lehkosti.

Postup:

  1. Příprava náplní: V misce smíchejte ingredience na tvarohovou náplň, dokud nevznikne hladká konzistence. Pro makovou náplň zahřejte mléko s mákem a cukrem na mírném plameni, přiveďte k varu a nechte mírně vychladnout.

  2. Těsto: Smíchejte všechny suroviny na těsto do hladké hmoty. Není nutné švestky rozmrazovat, pokud používáte mražené.

  3. Skládání koláče: Na dno vymazané a moukou vysypané formy rozetřete část těsta, přidejte makovou náplň, švestky a tvarohovou směs. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut.

Doporučujeme

Články odjinud