Švestky – modrofialový zázrak ze zahrádek. Čím jsou pro nás prospěšné a jak je zpracovat?

Švestky – modrofialový zázrak ze zahrádek. Čím jsou pro nás prospěšné a jak je zpracovat?

Možná, že i vy si vzpomenete na třídního šprta Hujera, kterak s patřičně úlisným úsměvem říká „kdybyste se neurazil…. Švestičky za zahrádky….,“ a adresát švestiček ani netušil, jakou službu Hujer právě prokázal jeho zdraví.

Švestky totiž, navíc ještě ty ze zahrádky, prosty veškerých (nebo aspoň většiny) chemických hnojiv a postřiků, jsou studnicí vitaminů a minerálů. Ne snad nejznámějšího vitaminu C, ale neméně důležité řady vitaminu B – brání chudokrevnosti. Dále také obsahují poměrně neznámý, ale o to významnější vitamin H, který je známější jako biotin a ví se o něm, že je nezbytný pro látkovou výměnu a krásné vlasy a nehty. A ačkoliv jsou plody tohoto ovoce relativně malé, vejde se do nich ještě vitamin E, známý to antioxidant. Z minerálů jmenujme ty nejdůležitější – hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo – prospějí vám v jakémkoliv věku.

Lepší než Guttalax

Pokud vás trápí vyprazdňování, nemusíte hned sahat po projímadle. Stačí vědět, že švestky prospívají „odshora až dolů“ po celou cestu naším zažíváním – ústům chutnají, žaludek a střeva pohladí a při opouštění našeho organismu se postarají o to, aby i tato poslední cesta proběhla hladce.

Švestková přesnídávka – zázrak pro miminka

Nejen my dospělí trpíme zácpami, tyto trable postihnou čas od času i malinká miminka. Těm asi těžko dáte žužlat půlku švestky, ale nezoufejte. I na ně výrobci myslí, a tak můžete najít kojeneckou výživu od 4 měsíců – do hlaďoučka rozmixované, nepřislazované… Naši dva kluci ji oba milovali.

Způsoby konzervace švestek

Nyní v létě je samozřejmě nejlepší čerstvá švestka, ideálně utržená přímo ze stromu. Ale co dělat v zimě? Tuto otázku řešili i naši předkové, kteří velmi brzy zjistili, že švestky se dají uchovat různým způsobem. Pochopili, že blahodárné účinky švestky mohou využívat celoročně, nejen po omezenou dobu švestkové sezony.

Sušení

Pokud vám chutná sušené ovoce, pak vás sušené švestky určitě nadchnou jak svou chutí, tak jednoduchostí této úpravy. Návod snad ani dávat nebudeme, vypeckovat, rozložit a usušit zvládne každý…

Kompotování

Další jednoduchá, i když o trochu pracnější úprava – švestky vypeckujte, naskládejte do sklenice řezem nahoru, přidejte kousek celé skořice pro hezčí vůni, 1 – 2 hřebíčky, zalijte vroucí vodou, přidejte trošičku kyseliny citronové pro lepší konzervaci, pečlivě uzavřete sklenice a otočte dnem vzhůru, aby se zatáhly.

Povidla – švestková klasika

Máte-li čas a chuť, můžete si uvařit švestková povidla. Je to trochu náročnější na čas i energii (jak vaši, tak elektrickou), nicméně česká kuchyně se bez frgálů, buchet či koláčů s povidly zkrátka neobejde. A stejně jako se dědí recept na bramborový salát či na svíčkovou, i recept na povidla má každá rodina ten svůj – a samozřejmě, zaručeně ten nejlepší z nejlepších. A jestli vás od jejich přípravy odrazuje představa, že několik předlouhých hodin stojíte u plotny a soustavně mícháte, nebojte. Existují i recepty, kde míchat dokonce nesmíte. Úskalím je právě tato výhoda: tato povidla naopak NESMÍTE ZAMÍCHAT ANI JEDNOU….

Klepněte pro větší obrázek

Povidla bez míchání

3 kg vypeckovaných švestek

500 g cukru

250 ml octa

Švestky omyjeme, zasypeme cukrem, zalijeme octem a necháme 24 hodin uležet. Druhý den dáme vařit, ale nesmíme míchat. Po hodině var zmírníme, a vaříme (opět bez míchání a ochutnávání) dalších 6 hodin. Dodržíme-li toto pravidlo, povidla se nebudou ani připalovat, ani prskat. Horkými povidly plníme připravené sklenice.

Slivovice – kudy teče, tudy léčí…

Mysleli jste si, že se výrobou slivovice zbavíte „méněcenných“ kousků, které třeba provrtaly vosy či jsou mírně nahnilé? Tak tuhle myšlenku si vyhoďte z hlavy. Chcete-li kvalitní slivovici, musíte mít i kvalitní vstupní surovinu. A pokud jste si mysleli, že slivovice je jen česko-slovenská specialitka, vězte, že tomu tak není. Țuică, Śliwowica, szilvapálinka, slyvų brendžio, šljivovica – všechny tyto výrazy dokazují, že „naše“ slivovice se pálí také v Rumunsku, Polsku, Maďarsku, dokonce i Litvě a Chorvatsku.

Napadlo vás někdy, z kolika kil švestek se vypálí jeden litr slivovice? Pak tedy vězte, že poměr pro opravdu kvalitní je blízký hodnotě 10 kilo ovoce.

Švestky – posel podzimu

Nevím jak vy, ale já když vidím v obchodech švestky, už začnu cítit ve vzduchu blížící se podzim. Pravda, na chvíli mi to sebere náladu, ale opravdu jenom na chviličku tak dlouhou, než jednu švestku ochutnám a v duchu zvolám: Švestky budiž pochváleny!

Doporučujeme

Články odjinud