Svět brněnských kaváren stále žije

Svět brněnských kaváren stále žije

Kavárna je specifickým a velmi výrazným typem hostinského zařízení, jehož podstatu vystihuje již samotné označení: od počátku jejich středoevropské existence se v kavárnách podává především káva všech druhů; a pak také čaj, čokoláda, kakao, limonády, sodovky, minerálky a jiné nápoje – včetně alkoholických.

Právě v Brně nebyla o přívětivé kavárny nikdy nouze a  dodnes jsou hojně rozšířeny. Vždyť tu také mají i vlastní pozoruhodnou historii. První stálou kavárnu v moravské metropoli založil roku 1702 Turek Achmet, kterému kavárnickou koncesi udělila městská rada, když se za něj přimluvil sám vídeňský arcibiskup. Prudký rozvoj a rozkvět brněnského kavárnictví si současníci vysvětlovali potřebami bohatého měšťanstva a středních vrstev trávit volný čas v klidném a příjemném prostředí u lahodného občerstvení a  rozvíjet čilý společenský život. Kavárny k tomu doslova vybízely.

Na bohatou kavárenskou tradici navazuje i útulná rodinná kavárna Café 04 v historickém centru Brna, která se stala střediskem společenského života mladých. Letos slaví tento podnik již páté narozeniny. Z malé kavárničky se postupem doby stal multifunkční prostor s osobitými místnostmi plnými zábavy. V současnosti nabízí nejenom výtečnou kávu a dezerty, ale také dobré jídlo, které se k tomuto stylu podniku dokonale hodí.

„Nejenom příjemný interiér, lahodné dezerty či jiné pokrmy, ale především kvalitní káva charakterizují úroveň kaváren. Připravit opravdu skvělou kávu, kterou by i Ital pozřel, není snadné. Náš personál proto pravidelně proškolujeme z přípravy kávy podle uznávaného mezinárodního certifikátu Attestato di Frequenza – Arte e Tecnica dell´ Espresso, abychom si udrželi její vysokou úroveň,“ vysvětluje Kristián Kučera, majitel kavárny a restaurace Café 04.

Specialitou Café 04 je osvěžující kávový nápoj Lavazza Passion Me, který v sobě spojuje chutě exotiky, energie a lehkosti. Drink je namixován z espresso kávy, maracujové šťávy a máty a věřte – tato kombinace vytváří fascinující a lahodnou novou chuť.

Při přípravě jídelního lístku myslel šéfkuchař na celodenní provoz kavárny. Nabídka tak zahrnuje jak bohatý výběr snídaní, tak klasické menu. Zkrátka nepřijdou hosté ani ve večerních hodinách, kdy je možné si vybrat z mnoha netradičních chuťovek. Specialitou podniku je tatarský biftek z pravé jihoamerické hovězí svíčkové. Ten si zde už našel své místo a společně s šéfkuchařem tu provozovatelé organizují přímo „tatarákové“ večery. O domácké atmosféře vypovídá také dezertní menu, ze kterého lze doporučit například výborný domácí štrúdl či klasickou bábovku anebo hříšný sachr dort, který k dobré kavárně neodmyslitelně patří.

„V rámci podpory společensko-kulturního života zde pořádáme nejrůznější akce, koncerty, vernisáže, přednášky a mnoho dalších programů. Chceme, aby naše prostory nabízely zábavu pro široké spektrum hostů. Pravidelně připravujeme výstavy jak začínajících, tak uznávaných fotografů či malířů. Vážíme si například výstavy akademického malíře Ing. Dušana Ždímala, který si naše prostory sám vybral,“ prozrazuje Kristián Kučera.

Zdroj: TriStar promotion

Doporučujeme

Články odjinud