Světový den ledvin je 9. března: Jaké mýty o ledvinách nejčastěji kolují? | Foto: iStock

Foto: iStock

Světový den ledvin je 9. března: Jaké mýty o ledvinách nejčastěji kolují?

Myslíte si, že když vás nebolí, tak se vás žádný problém s nimi netýká? Ve skutečnosti chronickým onemocněním ledvin trpí každý desátý člověk a s rostoucím věkem selhávají častěji. Po dosažení čtyřiceti let začíná jejich funkce klesat o jedno procento ročně. Na jaké mýty upozorňuje Světový den ledvin, který letos připadá na 9. března?

V rodině na ledviny netrpíme, tak já také ne

Je spousta nemocí včetně rakoviny, k nimž máte kvůli genům sklony. Většina onemocnění ledvin ale není dědičná. V rodině se můžou opakovat spíš kvůli špatným návykům a nesprávné životosprávě, které můžou vést k chorobám spojeným s postižením ledvin. Mezi ně patří diabetes, vysoký krevní tlak nebo ledvinové kameny. Zdraví rodiče a sourozenci tak nejsou zárukou.

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají. Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Ledviny mě nikdy nebolely, takže nejsou nemocné

Tento párový orgán má minimální množství nervových zakončení, proto ani když s nimi něco je, tak prakticky nebolí a velká část i vážně nemocných pacientů žádné obtíže nepociťuje. Bolesti se týkají obvykle pohybového aparátu v oblasti beder a močových cest. Zásadní je proto preventivní laboratorní vyšetření krve a zjištění hladiny kreatininu v séru. Kontroly se pak odvíjejí od rizikového faktoru (věk, přidružené choroby) a stupně postižení ledvin.

Pokračování 3 / 6

Moč mám v pořádku, tak i ledviny

Zástava močení je opravdu příznakem závažné poruchy ledvin nebo močových cest. Normální ani velké množství moči ale není vždy zárukou dobré funkce ledvin. Velké procento nemocných s pokročilým selháním ledvin tyto potíže vůbec nemá. To je dáno tím, že tito nemocní vylučují jen určitý objem tekutin, v moči však nejsou obsaženy ony „škodlivé“ látky, kterých se tělo potřebuje zbavit, protože nefunguje správně filtrace ledvin.

Pokračování 4 / 6

Nepiju alkohol, tak se mě problém netýká

Alkoholické nápoje zdaleka nejsou jedinou příčinou poškození ledvin, pokud nedošlo také k poškození jater. Alkohol může způsobit dehydrataci kvůli velkému množství moči, ale přímé toxické poškození nezpůsobuje. Přiměřené pití alkoholických nápojů (mimo destilátů) dokonce nefrolog nezakazuje.

Pokračování 5 / 6

Čím víc piju tekutin, tím lépe

V posledních letech se klade velký důraz na dostatečný pitný režim. Ten je pro zdraví ledvin skutečně důležitý. Nic se ale nemá přehánět. Průměrně by člověk měl přijmout dva až tři litry vody denně. Záleží přitom na jeho váze, životním stylu i pohybové aktivitě. Obecně lze říct, že dospělý člověk by měl vypít asi 20–40 mililitrů tekutin na jeden kilogram tělesné hmotnosti za den. Nadměrné množství tekutin pak nabourává rovnováhu organismu, především dochází ke snížení hladiny sodíku. Příznakem, že to přeháníte, může být bolest hlavy, vyšší krevní tlak, nevolnost, zvracení nebo různé otoky.

Pokračování 6 / 6

Když mě bolí bedra, jde o ledviny

Ve skutečnosti je těžké odlišit od sebe bolest zad od bolesti ledvin. Bolest vycházející z ledvin se obvykle objevuje pod hrudním košem ze strany páteře. Lze ji také pociťovat jako bolest přicházející z hloubky uvnitř těla. Může se objevit na jedné nebo obou stranách v závislosti na tom, zda je postižena pouze jedna ledvina nebo obě. Mezi další doprovodné příznaky pak patří zakalená nebo krvavá moč, bolestivé močení, přetrvávající potřeba močit, nevolnost, zvracení, zácpa nebo průjem, ale také horečka, závratě či únava.

Doporučujeme

Články odjinud