Rýžové nudle spolu s okurkou vykouzlí chutnou kombinaci, která nasytí, ale nebudete po ní spát. Recept má asijský šmrnc. Celý postup najdete i na videu.
Díky tomuto receptu vpustíte do kuchyně sezam i sezamový olej, sójovou omáčku, případně koriandr. Rychlá jednoduchá večeře v orientálním tónu.
Suroviny
2 čtverce rýžových nudlí na Pho
1 salátová okurka
5 lžic sójové omáčky (možná i víc, podle chuti)
šťáva z ½ citronu nebo 2 lžíce rýžového octa
1 lžíce rybí omáčky (možno vynechat)
1 lžička sezamového oleje (možno vynechat)
1 lžíce černého sezamu nebo mletého máku
lístky ze dvou větviček máty nebo hrst koriandru
1 zelené jablko Granny Smith nebo kousek vodního melounu
1 jarní cibulka a další máta nebo koriandr na ozdobení
Postup:
Nudle v míse přelijte vroucí vodou z rychlovarné konvice a nechte 15 minut stát. Okurku nakrájejte na nudle pomocí škrabky na brambory (střed se semínky a slupku nepoužíváme). Na ochucení smíchejte spolu s okurkou sójovou omáčku, rýžový ocet nebo citronovou šťávu a případně také rybí omáčku a sezamový olej. Přisypejte sezam nebo mák. Nasekejte bylinky. A ještě přidejte ovocnou složku – jablko nakrájejte i se slupkou na tenké nudličky anebo meloun na asi centimetrové kostky. Sceďte nudle, prolijte je ledovou vodou, nechte pořádně okapat a přidejte do salátu. Promíchejte a případně dochuťte dle potřeby další sójovou omáčkou anebo přidejte citron či ocet. Servírujte posypané dalšími bylinkami a nasekanou jarní cibulkou.
Celý postup najdete tady na videu: