Dnes porušíme spoustu tradic, ale výsledek bude famózní. Dýňová svíčková totiž nemá chybu. Zkuste recept blogerky Koko, detailní postup najdete na konci článku na videu.
Dýňová svíčková
Ingredience na 6 porcí
400 g oloupané očištěné máslové dýně
200 g oloupaného celeru
75 g oloupené petržele
60 g oloupané mrkve
1 středně velká cibule
50 g špeku nebo slaniny
Pořádná větvička tymiánu
6 šalvějových lístků
3 bobkové listy
2 lžičky cukru
2 lžičky dijonské hořčice
Čerstvě mletý pepř
Sůl
Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
100 ml šlehačky
Citronová šťáva podle chuti
Hovězí kulatá nebo loupaná plec
Libovolné knedlíky k servírování
redakce
2. listopadu 2020
Postup
Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, šalvěj a bobkový list. Osolte a přisypte i cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem. Do hrnce či pánve vložte i maso a nechte dusit, dokud maso není měkké. Poté maso vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku. Celý postup najdete tady na videu: