Svíčková omáčka z dýně. Rozdíl v tradiční omáčce nikdo ani nepozná | Foto: Menutovka

Foto: Menutovka

Svíčková omáčka z dýně. Rozdíl v tradiční omáčce nikdo ani nepozná

Dnes porušíme spoustu tradic, ale výsledek bude famózní. Dýňová svíčková totiž nemá chybu. Zkuste recept blogerky Koko, detailní postup najdete na konci článku na videu.

Dýňová svíčková

Ingredience na 6 porcí 

400 g oloupané očištěné máslové dýně
200 g oloupaného celeru
75 g oloupené petržele
60 g oloupané mrkve
1 středně velká cibule
50 g špeku nebo slaniny
Pořádná větvička tymiánu
6 šalvějových lístků
3 bobkové listy
2 lžičky cukru
2 lžičky dijonské hořčice
Čerstvě mletý pepř
Sůl
Cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
100 ml šlehačky
Citronová šťáva podle chuti
Hovězí kulatá nebo loupaná plec
Libovolné knedlíky k servírování 

Postup

Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, šalvěj a bobkový list. Osolte a přisypte i cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem. Do hrnce či pánve vložte i maso a nechte dusit, dokud maso není měkké. Poté maso vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku. Celý postup najdete tady na videu: 

Doporučujeme

Články odjinud