Sylva (32): Když jsem poznala jeho otce, odmítla jsem žádost o ruku

23 komentářů

hynek
1. května • 22:25

Za mě: nebrat (se), nebude to dělat dobrotu. Jde o úplně jiný pohled na společné soužití a výchova a přenesené rodinné vzorce jsou - často žel - základem jejich opakování i ve vztahu novém, ač si mnohdy myslíme opak.

helza
28. dubna • 16:15

helza: :((( pardon, ne patrialchální, ale patriarchální. :)))

helza
28. dubna • 16:12

Evca_Eliska: Krásný příklad. Píšeš totiž, že "tam byla kapo maminka. Bez mamincina svoleni se nikdo ani nedosel vycurat. A ex pritel?To byl stejny despota jen v kalhotech." Takže až na (po mamince) zděděnou diktátorskou povahu u vás nešlo o žádný převzatý model nerovnoprávného postavení ženy v rodině, když u jeho rodičů byl otec "podpantoflák". A o tom to je. ......................................................................................................................................Povahu přítel nemusí vůbec zdědit po tátovi, ale naopak, klidně, nebo spíše ji zdědí po mamince, tak jednoduše a přímočaře totiž genetika opravdu nefunguje. A maminka dle článku není žádná despotická osoba. Čeho je možno u manželství s partnerem z jiné země se obávat, je, že převezme patrialchální model rodiny, v jaké vyrůstal. K tomu, vzhledem ke svému věku, chci však namítnout, že mí rodiče žili úplně jinak, než já, otec by nikdy nevykonával žádné domácí práce a maminky mých spolužáků by nikdy nešly do zaměstnání. Mně už muž pomáhal, ovšem jenom tak, aby to nikdo neviděl. Generace našich dětí už žije zcela jinak, muži klidně veřejně a beze studu mejou schody, zametají chodníky. Mí synové i dcera mají mají úplně jiné, jak se říká - zcela rovnoprávné rodiny. Zkrátka tradiční genderové role v rodině se mění generaci od generace tak radikálně, že z toho, jak žije partnerova rodina nelze vyvozovat vůbec nic, ani nelze jejich život kritizovat. Jaké vztahy si vytvoří pisatelka s přítelem, jak si své role rozdělí, na tom je třeba se domluvit. Útěk pod heslem "Když jsem poznala jeho otce, odmítla jsem..." je nesmyslný. Příště se totiž takto může provdat za neskutečného hulváta a despotu jen proto, že jeho otec bude v jejich očích zcela dokonalý muž. A ten její hulvát se po jeho vzoru dokáže chovat před svatbou skvěle........................................................................................................................................Kdysi mi jeden psycholog říkal, že nejvíce rozvodů je mezi manžely - psychology. Ono teorie je teorie, život je mnohem barevnější a řešit ho pomocí znalostí je jako kráčet ulicí podle všech pravidel a přitom šlápnou do h...a. Někdy zkrátka dojdeme cestou bez záruk dál a čistší.

Evca_Eliska
28. dubna • 11:38

Vzit nohy na ramena a utect, co nejdal. Take jsem mela pritele Slovaka a tam byla kapo maminka. Bez mamincina svoleni se nikdo ani nedosel vycurat. A ex pritel?To byl stejny despota jen v kalhotech. Do dnes dekuji Vyssi moci za zachranu meho zivota! Mam 2 krasne deti s partnerem, ktery se o ne stara, mne pomaha a mame se vsichni dobre. A to mi tenkrat v dobe rozchodu 30 busila na dvere a i kdyby 40, tak bych stejne prchala.

j66
28. dubna • 9:34

Mata69: Jednou jsem napsala název akce " XXXX Františkovi Lázně" a vůbec mi to nepřišlo divný , Sice jsem to pak opravila, ale Franiškovi Lázně s měkkým i už kolují navždy v elekronickém prostoru :-))

Mata69
27. dubna • 7:35

Dasa52: k tomu "i" a "y" - někdo prostě píše všude radši "i" a neláme si s tím hlavu. ;-)

Dasa63
26. dubna • 22:53

osobně se domnívám, že učitelka má dost inteligence na to, aby se dokázala rozhodnout, jestli jí takový život vyhovuje nebo ne. čtyři děti asi nemá proto, že by to byl omyl. se čtyřmi dětmi chodí do práce jen ženy, kterým nic jiného nezbývá z finančních důvodů. kritizovat rodiče partnera, i kdyby žili v ústavu v klecovém lůžku, je všechno možné, jen ne slušné a rozumné. vystudovala psychologii a neví to? tak je hloupá. to mohou být i absolventi VŠ. to, že si ho nechce vzít, je v pořádku, to je zase její rozhodnutí. ale opět tady chybí zmínka o normální komunikaci o nich dvou (ne o jejich rodičích, které pořádně ani nezná): já nechci 4 děti a být v domácnosti, mně to tak nevyhovuje. chci chodit do práce a o domácí práce se dělit rovným dílem. je to tak složité? určitě by dostala rozumnou odpověď, která by se jí buď líbila a nebo by jí potvrdila, že se za něj vdávat nemá - jak snadné! a vážená redakce: koho co - 4.p. - přítelovi rodiče - to je teda fakt síla, ta vaše čeština! :-(

betateta
26. dubna • 21:34

Prýýýýýýč!

pieczonka
26. dubna • 15:31

Elynor, lebahu: Číst vaše příspěvky to je zážitek. Vy jste se vážně povedly, obě. To je materiálek.

lebahu
26. dubna • 14:07

Navc teda kdyby byl jenom trošičku chlap, a ona celou cestu ze Slovenska blbě pindala o jeho rodině kterou on miluje (ať jsou jací jsou) a kritizovala lidi, kteří ji přijali, pohostili, byli na ni milí..., tak ji vysadil někde cestou a nechal tam a ujel. Podle toho, že to neudělal, soudím, že bude již dostatečně "zemancipován". Nejhorší na tom je, že se vezmou a za 5 let tu bude článek, že se jí manžel nezdá dostatečně mužný. :-D

lebahu
26. dubna • 13:30

Elynor: Něco podobného jsem chtěla napsat. Navíc odsoudit celý něčí žvot po pár hodinách na návštěvě... doufejme, že se slečna tou psychologií nehodlá živit, asi by nadělala dost paseky.

JarkaO.
26. dubna • 13:13

Určité vzorce chování si sice z původní rodiny neseme, ale není to přece osudové předurčení. Pokud člověk chce, dokáže se z naučeného vzorce vymanit. Není to úplně lehké, ale jde to. Rozhodně jsem pro, aby si zkusili žít spolu nějakou dobu před svatbou. Zvlášť, když dnes už není svatba brána jako jediná možnost, jak spolu být. V běžném provozu se totiž pozná hodně.

Elynor
26. dubna • 11:44

Především neřešit přítelovu rodinu. Jednou to mají nějak zavedené, léta jim to funguje, a pak přijde na návštěvu nějaká nanynka a začne vykládat, jak je všechno špatně. To bych taky byla dotčená, kdyby šlo o mou rodinu. Ona slečna může řešit jenom vztahy s přítelem, nic víc. Souhlasím s tím, že by bylo dobré si nanečisto vyzkoušet společné bydlení - ale to je vhodné vždycky, protože nikdy se nesejdou lidi, kteří by měli naprosto stejný rodinný model od rodičů. A paseku někdy dokážou udělat i drobné rozdíly, pokud si jedinec paličatě trvá na svém. Nová rodina si holt musí postupně vytvořit nové tradice a způsoby jednání a řešení situací, a nelze to udělat jinak než kompromisem mezi názory zúčastněných. Jak jeden prosazuje jenom to svoje, je to malér. No a pak bych si tipla, že to teda asi nebude zas tak veliká láska, když slečnu odradila jedna návštěva. Láska přece "hory přenáší", a tady to, to není žádná hora, to je sotva krtina. Přes to by se opravdu zamilovaná osoba přenesla snadno :-))

Rambíša
26. dubna • 10:13

Zkusila bych si o tom s přítelem promluvit,už to by hodně napovědělo.Bude-li setrvávat na stanovisku,že u nich doma je vše v pořádku,pak nemá smysl s ním zůstávat,protože se těžko změní a bude vždy prosazovat to,co bylo u nich doma normální.Možná jsou ženy,co chtějí být v domácnosti a jen se starat o děti a manžela,jenže to vy asi nejste,tak si život nepokažte špatným rozhodnutím.

ruzickaa
26. dubna • 7:15

j66: jo jo jací jsou rodičové tak takový jsou většinou jejich děti

Pája1
26. dubna • 6:29

Tak už je v dnešní době divný, když někdo chce žít s druhým až PO svatbě. To bych se tedy bála, už z tohoto názoru jde vidět, že tu tradiční rodinu bude asi uznávat i tady. Normálně bych byla pro to spolu budeme žít nejdřív na hromádce, dnes už se tak běžně žije.

Mata69
25. dubna • 20:49

Babaloo55: jsou tam perly že? Člověk, aby si to psal, všechny ty výplody, je toho v článcích čím dál tím víc.

mambule
25. dubna • 20:31

Dala bych partnerovi ještě šanci, vždyť se neprovinil ničím kromě toho, že mu připadá normální to, v čem vyrůstal :-) Nějakou dobu už ale přece žije v prostředí, kde se patriarchální model rodiny moc nepěstuje a také žije sám, takže je zvyklý se o sebe starat. Jeho otec možná kdysi přešel z péče své matky rovnou do péče manželky... Plzák kdysi doporučoval manželství na zkoušku formou dvoutýdenní dovolené pod stanem (možnost soužití nesezdanych páru byly tehdy velmi
omezené) :-) Vy jste spolu nikdy nestrávili několik dní v situaci, kdy jste si museli sami vařit a ledacos dalšího zaopatřovat? Tak to zkuste. Jestli nejste týpci na
táboření, tak trvejte na společném bydlení aspoň pár týdnů. Ale i bez toho, myslím si, že pokud je partner macho po otci, muselo by se to už nějak projevit. A samozřejmě si s ním promluvit o tom, zda je v budoucnu ochotný přistoupit na model společně péče o domácnost a o děti.

j66
25. dubna • 19:24

ruzickaa: ono taky platí aká matka taká katka, když jsme u toho rodinného předurčení.

Babaloo55
25. dubna • 19:23

No tak ono je tam toho víc, že. Poznala jsem přítelovi rodiče, že ji jednou bude muset sehnat, Ježe já si nějak nejsem jistá, Znám tolik mužů, kteří po pár letech manželství změnili. Dnes se korektor opravdu předvedl v plné síle.
Jinak dívce radím prchat!!!

ruzickaa
25. dubna • 18:50

zmatek nad zmatek jaký otec takový syn jinak k tomu nemám co dodat .

Mata69
25. dubna • 18:14

Tohle je ovšem bomba: "Jak se vyvíjel Šylvin příběh dál...". A navíc trochu zmatek v boxíkách, že redakce? Jinak hrdince článku bych řekla, že rodina ovlivní chování člověka, ať si to on přizná nebo ne. Moje osobní zkušenost. Souhlasím s tím, že se velmi pravděpodobně bude držet modelu, který zažil doma. Navíc když mu přijde úplně v pořádku.

farah.farah
25. dubna • 17:35

No tak když to necítíš (ať už je důvod jakýkoli tak si ho neber.

Doporučujeme

Články odjinud