Syna mi vzala sekta!

13 komentářů

niki.6
1. července • 12:44

Matka si ze syna udělala partnera a teď se diví, že utekl. Já se mu nedivím vůbec. Takovou tíhu zodpovědnosti by dítě nikdy nést nemělo. Ble ....

Dasa63
1. července • 6:14

No, já myslím, že se nevrátí, že chtěl hlavně vypadnout z domova a z každodenního kolotoče práce-maminka-postel a tak pořád dokola. Taky mě udivuje, že matka sleduje, kdy chodí její dospělý syn z práce a že si telefonuje s jeho kolegou z práce a získává od něj informace. Upřímně nevěřím, že by volal kolega jí, pokud nebyli přátelé a neměl na ní kontakt z minulosti. Prostě to asi s péčí přehnala, Matka Tereza, protože neměla manžela a syna použila jako náhradu. Doufejme, že se nestal obětí nějaké z těch vypečených sekt, kterým jde jen o prachy, a že se mu žije lépe. Ona ta "dobře placená práce" taky není všechno. Trávíme v ní tolik času jen proto, abychom si mohli kupovat věci, které nepotřebujeme. V podstatě s ním souhlasím, že kdyby žil člověk skroměji, tak se nemusí štvát jako blbec a umřít před důchodem. Někteří na to už přišli a žijí třeba na samotě v horách jen z toho, co si sami vypěstují, bez auta, televize, počítače, myčky, pračky, elektrického topení a klimatizace, značkových hadrů a bot atd. To by se mi taky líbilo, kdyby mi nebylo za pět minut sto, živit se pěstováním zeleniny, chovem zvířat a nechodit do práce :-) Starat se o lidi a ne o věci - to mi přijde smysluplné.

j66
29. června • 14:54

Durga: Lidé věří tolika pohádkám , To není o víře v Boha ale o propagandě a psychologii davu. Stačí se podívat kolem sebe . noviny píší o uprchlících z Afriky a okamžitě jsou všichni proti , i v Horní Dolní , kde viděli černocha v televizi. Stačí to správně podat Nikdo neví jak je to na Ukrajně ve skutečnosti , ale Putin za to může . Pro další skupinu je zase strůjcem všeho zlého Amerika. . Někdo byl komunista nebo farář protože tomu věřil a snažil se pomáhat. A pro jiného to byla jen šance získat výhodu v životě Je to v lidech , resp. v každém z nás :-)

j66
29. června • 14:43

Vy tady zaměnujete víru s chozením do kostela, K víře v Boha kostel ani církev není třeba, ale každý chce někam patřit a samozřejmě že si chce promluvit s lidmi, kteří ho chápou a rozumí tomu co dělá. Proto lidé chodí do kostela, do sboru atd. Ale sanozřejmě to, že člověk chodí do kostela z něho nedělá svatého. A navíc křes´tanství je založené na nespravedlnosti zvlášt Starý zákon .

Durga
29. června • 12:10

Elynor: Nevím, jestli se o tom mluví moc nebo málo, problémem je spíš to, co se říká. Je rozdíl, jestli dítěti vysvětluji náboženství s tím, že mu to podávám jako pohádku nebo po něm chci, aby té pohádce věřilo. Pokud dítě uvěří v existenci BOHA jako takového, je jen otázka času, která církev si jej získá.

Durga
29. června • 11:03

lebahu: Nejsem věřící. V žádném náboženství. Byla jsem sice vychována v katolicismu, ale později mě zajímala i jiná náboženství, dost jsem četla i o islámu. Svým dětem jsem tyhle věci vysvětlovala dost brzy, takže sice vědí o náboženství dost, ale berou to asi tak jako staré pověsti české. Vysvětlovala jsem jim vše nač se ptaly, zavedla jsem je i do kostelů, ale také s patřičným komentářem. Děti se ptaly, co znamenají ty různé obrázky, vysvětlila jsem jim to.
Později jsem jim vysvětlila i to, že jsou i jiné církve, s podstatě jsem je seznámila i s rozdíly. Nestali se z nich náboženští fanatici žádné církve. Vědí toho o náboženstvích dost, ale nejsou věřící.

Elynor
28. června • 14:43

Durga: jakpak to? O náboženství - jakémkoli - se naopak dneska mluví svobodně a všude. Informace jsou všude dostupné, vydávají se bible pro děti, ilustrované a převyprávěné, náboženství se znovu učí ve školách. Tedy pokud je myšleno náboženství křesťanské. V každém kostele dnes bývají ekumenické bohoslužby. Onehdy jsem koukala jak blázen - na vinobraní kněz světil víno, podotýkám, že v severních Čechách, které rozhodně nelze podezírat, že jsou baštou katolické církve, jako třeba jižní Morava. Skoro bych naopak řekla, že o náboženství se hovoří až příliš, a že se to cpe už malým dětem. Podle mého názoru to vejde nastejno - je lhostejné, jestli sekta, nebo oficiálně uznaná a registrovaná církev. Oblbují všechny stejně. Požadují od svých oveček závislost a poslušnost. Mládenec z příběhu výše si nepomohl - roky poslouchal paní matku, a dělal jí radost, neb konal dle jejích představ. Teď poslouchá někoho jiného a koná podle jeho instrukcí. Smutné.

lebahu
28. června • 14:23

Durga: No... vysvětlit správně včas... Největší kurvy lidi, který jsem kdy v životě potkala, byli velice aktivní katolíci. Neříkám, že jsou takoví všichni, jenom opravdu nejhorší zkušenosti v životě mám právě s těmito "spořádanými" občany. Takže co je "správné"? Já naopak nechala dceru, ať si sama vybere čemu a jak (jestli vůbec) chce věřit a neprohloupila jsem, mám velice tolerantní a názorově otevřené dítě.

Durga
28. června • 13:18

Myslím, že tyto problémy budou narůstat /nejen v této rodině/. S mladými lidmi o nebezpečí, která vznikají ze sekt, nikdo nemluví. Otázka náboženství /jakéhokoliv/ se u nás stala tabu. Jestliže dítě ti nevysvětlí rodiče tyto otázky včas, mladý člověk občas hledá odpovědi jinde. A bohužel ne u rodičů. Východní náboženství jsou pro mnoho mladých lidí atraktivnější než náboženství křesťanská. Myslím, že jediná cesta je vysvětlit dětem tyto věci správně dřív než se najde někdo cizí / já jsem volila formu pohádek/, kdo je zaujme právě tím neznámým.

lebahu
28. června • 12:19

Mata69: Mně právě to co popisuje jako až tak hrozná sekta nepřijde, kdyby se odstěhoval k nějaké slečně, matinka by vyváděla stejně. Podle popisu mi to přijde jako shromáždění kterékoliv oficiálně uznané menšinové církve. Kluk už toho měl plný zuby, jestli makal jak barevnej v práci, která ho až tak nebavila (ale dle matky byla skvěle placená) aby matinku a bratra podporoval, tak s tím prostě seknul. A někdo mu ukázal, že lze žít i jinak. Jestli se rozhodl dobře, na to musí přijít sám. Mám hodně kamarádů, kteří (ať už z náboženských důvodů nebo prostě třeba kvůli ekologii) žijí hodně "jinak" než většinová společnost a jsou to veskrze strašně fajn a spokojení lidi. Jenom rodiče to blbě nesou, když "pan inženýr" žije v jurtě, vyřezává loutky a živí se povětšinou tím, co si sami s rodinou vypěstují. Nemá vilu, Mercedes a nelítá do Tunisu. Ono se s tím pak ti rodiče nemůžou chlubit sousedům, což je sere nejvíc. To, že je děcko totálně šťastný a spokojený už nevidí.

Mata69
28. června • 12:00

lebahu: tedy upřímně - napadlo mne to samé. Hoch byl nucen nějak předčasně převzít roli otce a živitele rodiny - mamince to vyhovovalo, ale on najednou zjistil, že může žít jinak, že tu odpovědnost může hodit na někoho jiného - musí to být pro něj úleva. Takže ho tak nějak chápu...
Matinka by se mohla zmínit o jakou sektu se jedná - když na tom setkání byla, tak nejspíš dobře ví o co jde. Možná to až tak úplně sekta být nemusí....jen synáček jí už nesupluje hlavu rodiny a jede si po svým...Těžko říci.

helza
28. června • 10:58

Nějak mě taky překvapuje, že o tom, jaká sekta jej matce uloupila, paní nepíše. A souhlasím s lebahu. Chlapec si asi svobody dospívajícího kluka, nezodpovědnosti v době studií a "chlapského" drsňáctví asi moc neužil. Prostě se v mládí nevyřádil a i díky tomu je dnes lehce zmanipulovatelný.

lebahu
27. června • 20:09

No já se mu v podstatě nedivím... od puberty x let v rodině suploval otce, autoritou, fyzicky, finančně... a matka to pohodlně tak nějak považovala za samozřejmost. Tak prostě utekl. Co je to za sektu, těžko říct (je zvláštní, že o tom paní nepíše) možná ho oškubou o peníze, možná spáchaj hromadnou sebevraždu... a nebo taky prostě jenom bude žít jinak než si matinka nalinkovala. Někde v komunitě, totálně napohodu, bez hromadění spousty balastu, který mylně považujeme za nezbytnost. (mobily, počítače, televize, auta a dovolené v Chorvatsku...)

Doporučujeme

Články odjinud