Syndrom permanentního sexuálního vzrušení

Syndrom permanentního sexuálního vzrušení

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se u ženy může vyskytnout nadměrné sexuální vzrušení? Slyšel jsem o ženách, které zažívají nepřetržité vzrušení a nutkání k orgasmu. Jde o nymfomanii? Chtějí se tyto ženy neustále milovat?

Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) či Persistent Sexual Arousal Syndrom (PSAS) neboli Porucha (či syndrom) permanentního sexuálního vzrušení ženy byl poprvé popsán profesorkou gynekologie Sandrou Leiblum z univerzity v New Jersey v USA. Jde o přesný opak ženských poruch sexuálního vzrušení, které jsou charakteristické nedostatkem či absencí sexuálního vzrušení. Ženy s PGAD si stěžují na extrémní, nepřiměřený a v mnoha případech nepolevující pocit fyzického vzrušení (arousal). Jedná se o spontánní a přetrvávající genitální vzrušení, které může ale nemusí vést k orgasmu. Tento fyzický pocit vzrušení není doprovázen sexuální touhou či myšlenkovým a emočním vzrušením. Žena tedy nemá již chuť na milování a přesto její pohlavní orgány signalizují vzušení.

Tato porucha nesouvisí s hypersexualitou, laicky nazývanou nymfomanií či satyriasis. To znamená, že nevede u pacientek k nespoutanému sexuálnímu životu, spíše je obtěžuje a způsobuje jim značná trápení. Tato porucha je zatím velmi zřídkavá, nicméně tento fakt může souviset s pocitem studu a zahanbení, který pravděpodobně pacientkám zabraňuje v tom, aby vyhledaly pomoc.

Fyzické vzušení způsobené tímto syndromem, může být velmi intenzivní a nepřetržité po velmi dlouhé časové obdobé - týdny či měsíce. Orgasmus může někdy vyvolat úlevu, ale vzrušení se většinou do několika hodin objeví zpět. Fyzický pocit v genitálů může být velmi vysilující a zabraňuje pacientkám soustředit se na úkoly každodenního života. Některé činnosti mohou vyvolat tak silnou genitální odpověď, že to pacientky považují téměř za nesnesitelné. Pocit fyzického vzrušení je ženou vnímán jako nepříjemný, rušivý a znepokojující.

V současné chvíli neexistuje dostatečné množství poznatků k této poruše, aby bylo možné stanovit jednoznačnou příčinu. Nicméně i přesto, že příčina není známá, je možné tuto poruchu léčit.

zdroj: http://www.sexualne.cz>http://www.sexualne.cz

Doporučujeme

Články odjinud