Synové matek konzumujících alkohol v těhotenství mají řídké sperma

Synové matek konzumujících alkohol v těhotenství mají řídké sperma

Maminky pozor. V těhotenství byste se alkoholu měly zcela vyhnout, zvláště pokud očekáváte syna. Pokud si totiž neodepřete nějaké to pivko či dvě deci vína, přispíváte výrazně k neplodnosti svého chlapce.

A se statusem babičky se tak můžete v budoucnu rozloučit. Podle nové italské studie mají muži matek, které pily v těhotenství, v průměru o třetinu méně spermií.

Nebezpečná jsou přitom z tohoto hlediska už čtyři piva týdně. „Je možné, že konzumace alkoholu v těhotenství má škodlivý vliv na tkáň varlat u plodu, takže je ovlivněna kvalita semene později v životě, ale naše studie je zatím první svého druhu a potřebujeme v tomto ohledu provést další výzkum, abychom stanovili bezpečnou míru alkoholu,“ uvedla doktorka Cecilia Ramlauová Hansenová z dánské Univerzity v Aarhusu.

Z její studie, kterou prezentovala na sympoziu v Římě, vyplývá, že muži matek, které nepily v těhotenství alkohol vůbec, mají průměrnou koncentraci asi 40 milionů spermií na jeden mililitr ejakulátu, zatímco u mužů, jejichž matky pily čtyři a více alkoholických nápojů týdně, to bylo jen 20 milionů na mililitr. Zajímavé ale je, že nejvyšší objem ejakulátu měli ti pánové, jejichž matky v těhotenství konzumovaly jeden alkoholický nápoj týdně.

ČTĚTE TAKÉ:
Eva Decastelo: Milostný čtyřúhelník?

Doporučujeme

Články odjinud