Sýr a špenát s těstovinami jsou oblíbenou kombinací. Zkuste tentokrát sýr a špenát propojit s cannelloni, tedy těstovinami, které se nevaří! Stačí je naplnit, zalít omáčkou a dát do trouby. Celý recept blogerky Koko i s postupem najdete také na videu v úvodu článku.
Ingredience na 3 porce:
10 ks těstovin cannelloni
350 g čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
1 vejce
125 g smetanového sýra Philadelphia
30 g másla
20 g mouky
500 ml mléka
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř
strouhaný sýr (například ementál) a parmazán na posypání
2 lžíce olivového oleje na polití + na další na vymazání formy
Postup
Do hluboké pánve dejte čerstvý nebo mražený špenát a zapněte plotýnku na nejvyšší výkon a minutku, dvě ho poduste ve vlastní šťávě. Přendejte do sítka a prolijte studenou vodou, abyste zastavili var. Mezitím si uděláte bešamelovou omáčku. Rozehřejte máslo, přisypte mouku a nechte ji orestovat. Vlévejte mléko za stálého promíchávání. Přistrouhejte kousek muškátového oříšku, osolte a opepřete. Udržujte nízkou teplotu, omáčka nesmí ztmavnout.
Špenát si překrájejte na jemno, přidejte k němu krémový sýr Philadelphia, prolisovaný česnek, trochu pepře, soli a vajíčko. Všechno dobře promíchejte a začněte plnit cannelloni, použijte třeba dezertní vidličku nebo lžičku. Vymažte zapékací misku olivovým olejem, zaplňte ji naplněnými trubičkami a zalijte je bešamelovou omáčkou. Troubu rozehřejte na 190 °C. Nakonec polijte olivovým olejem – decentně, nikoliv místo vedle místa, posypte strouhaným sýrem a parmazánem. Případně ještě opepřete. Cannelloni pečte vždy jen v jedné vrstvě, a to 35 až 45 minut, záleží, jak máte rádi opečenou horní vrstvu. Po vyjmutí z trouby nechte těstoviny deset minut odpočívat, než se na ně vrhnete. Podívejte se na video v úvodu článku, kde najdete celý postup.