Tabák může pomoci vyléčit rakovinu

Tabák může pomoci vyléčit rakovinu

Kouření tabáku vážně poškozuje zdraví a vyvolává mnoho typů rakoviny. Australští vědci však teď přišli s tvrzením, že tabák může pomoci vyléčit rakovinu. Ovšem nehovoří v žádném případě o kouření či jiném užívání tabákových listů. Rostlina však může poskytnout novou metodu boje s nádorovými buňkami. Systém obrany okrasného tabáku proti škůdcům totiž poslouží jako model pro boj lidského těla s nádorovými buňkami.

Australští vědci sledovali to, jak okrasný tabák bojuje proti houbovým a bakteriálním patogenům, které se snaží na pletivech této rostliny živit. Identifikovali při tom molekulu, která by mohla ničit nádorové buňky v lidském těle.

Izolovaný protein nazvali NaD1. Funguje tak, že vytváří kleštičkám podobnou strukturu, která se připojí na lipidy v buněčné membráně rakovinné buňky, a tím doslova buněčnou stěnu otevře a roztrhne. Buňka tak vypustí obsah a exploduje, což znamená její okamžitou smrt.

„Je to jakási ironie, když si uvědomíme, že se účinný obranný mechanismus proti rakovině nachází v rostlinném druhu, který je spojován právě s rakovinou,“ uvedl ke svému objevu doktor Mark Hulett z La Trobeova institutu molekulárních věd v Melbourne.

První klinické testy účinnosti NaD1 v lidském těle při léčbě rakoviny již byly zahájeny a předběžné výsledky jsou velmi slibné. Protein by mohl v budoucnosti sloužit jako velmi účinný prostředek pro léčbu mnoha nádorových onemocnění.

Doporučujeme

Články odjinud