TABATA: Dokonalé tělo za 4 minuty. Vyzkoušejte také!

TABATA: Dokonalé tělo za 4 minuty. Vyzkoušejte také!

Jóga je pro vás moc pomalá a na Zumbu už vaše tělo nereaguje? Vyzkoušejte novinku, při které pořádně zapracujete na své kondici.

Čtyři minuty většinou utečou jako nic. Na lekci tabaty je to však důležitý údaj. Jde totiž o čas určený pro jedno kolo, kdy 20 sekund cvičíte doslova na maximum, 10 sekund odpočíváte a poté zase 20 sekund cvičíte, a to vše v osmi opakováních. Ať už děláte dřepy, přeskakování, kliky nebo sedy lehy, stále jedete v tomto rozložení a postupně tak intenzivně zapojíte všechny části těla.

INTENZIVNÍ A ÚČINNÉ

Ještě chvilku si užít pohodové tempo. Napít se. Tři, dva, jedna… Začínáme. Už rozehřívací začátek dá vašemu tělu vědět, že se má připravit na velmi intenzivní trénink. Důležité je proto srovnat dech, myšlenky odsunout raději na později a rozvrhnout si síly. Tabata vás nenechá jen tak v klidu. Princip metody pro zvýšení kondice, dynamiky a síly, za kterou stojí japonský vědec dr. Izumi Tabata, spočívá v tom, že série a odpočinkové pauzy se převrátí a vy tak cvičíte dvakrát víc, než odpočíváte.

VIP INSPIRACE

Tabata se většinou využívá u sportovců pro zvýšení jejich výkonu nebo jako zpestření tréninku v posilovně. V touze po udržení krásných křivek ji do svého cvičení už zařadila i topmodelka Elle Macpherson nebo americká herečka Kyra Sedgwick známá ze seriálu Closer. To, že tabata dnes u nás patří mezi skupinové cvičení, je novinkou.

Hodina je upravena tak, aby byla nejen intenzivní, ale i zábavná. Je však potřeba znát techniku cvičení a předem dobře zvážit svoje síly. „Rozhodně bych tabatu nedoporučovala začátečníkům nebo netrénovaným jedincům,“ upozorňuje instruktorka Monika Milchová, která ze své zkušenosti ví, že s každou další lekcí máte víc energie a i výkon a rychlost jdou rychle nahoru.

SLADĚNÝ RYTMUS

Kromě instruktora vás během lekce v ostrém tempu drží i hudba, která je přímo určená pro cvičení tabaty a odpočítáváním vás upozorňuje na začátek a konec pauz. „Tento druh tréninku je velká výzva, během které si každý může vyzkoušet, kam až se dají posunout hranice vytrvalosti, rychlosti a síly. Zároveň intenzivně spalujete tělesný tuk, vaše svaly rostou a získáváte aerobní kondici,“ doporučuje instruktorka Monika Milchová. *

Tabata na vlastní kůži – editorka Diety Iveta Vařečková

Tabata mi dala opravdu zabrat. U některých kol mi přišlo, že trvají ne čtyři minuty, ale čtyři hodiny, a rychle jsem pochopila, že když nevyužiji každou vteřinu odpočinku, budu toho později litovat. Během lekce jsem ocenila využití různých pomůcek, motivaci trenérky a nakonec i sama sebe, že jsem to dala (a hlavně přežila).“

Za možnost vyzkoušení lekce děkujeme Balance Clubu Brumlovka (www.balanceclub.cz).

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud