Řada studií posledních let dokazuje, že často vysmívaná závislost na čokoládě se projevuje zcela stejně jako závislost například na cigaretách či jiných měkkých drogách. Na rozdíl od cigaret však závislosti na čokoládě mnohem snáze podléhají ženy než muži, ačkoliv ani ti nejsou lákadlu sladké tmavé hmoty zcela imunní.
Američtí vědci došli k závěru, že v USA je na čokoládě závislých celých čtyřicet procent žen a patnáct procent mužů.
Neméně zajímavý je však fakt, že odborníci v podstatě neví, která látka v čokoládě vyvolává tu silnou touhu po další dávce a způsobuje neschopnost řady lidí odolat otevřené bonboniéře. Nalezli-li chemici při rozboru čokolády nějaké látky, schopné za jistých podmínek navodit příjemné pocity, například histamin, serotonin či tyrozín, museli vzápětí konstatovat, že by člověk musel sníst desítky kil čokolády najednou, aby tyto látky v lidském organismu zafungovaly jako droga.
Odborníci již také sňali podezření z kakaových bobů a někteří tvrdí, že za slastné pocity, které u některých jedinců požití čokolády navozuje, může prostě cukr a tuk, v každém čokoládovém výrobku bohatě obsažený. Tuky totiž vyvolávaly pocit nasycení a tudíž i spokojenosti již u jeskynních lidí a cukry působí na lidskou psychiku velmi podobně. (Plus)