Tajemství hvězd

Tajemství hvězd

Ať již v ně věříte či nikoliv, nelze jim upřít jisté kouzlo a tajuplnost. Ovlivňují naše životy, ať již si to uvědomuje či nikoliv. Dokáží skutečně hvězdy předpovídat budoucnost a určovat naše příští kroky?

Na stránkách časopisů se objevuje velké množství horoskopů, o výkladu hvězd naleznete na Internetu statisíce. Není divu, kdo by nechtěl vědět, co čeká v budoucnu a připravit se tak na příští události v životě? Tradice astrologie se datuje do hluboké minulosti. Bez osobních astrologů se neobešla většina vladařů i vojevůdců, kteří bez porady s hvězdami neučinili žádné důležité rozhodnutí. I mezi studovanými hvězdopravci se však našla stejně početná skupina šarlatánů.

Pokud nevěříte horoskopům z časopisů a ani trochu vás neláká podívat se do hvězd, zahoďte své předsudky a nahlédněte spolu s námi do tajů astrologie. Jeden z předních odborníků Milan Gelnar v exklusivním rozhovoru poodhaluje roušku tajemství ukryté nejen na noční obloze.

Kdy jste se poprvé rozhodl věnovat se hvězdám a jejich výkladu? Na to si už nevzpomínám. Ono je to se mnou tak, že mě ty věci tajemné, ať je to astrologie, jóga, meditace, tarot a jiné duchovní disciplíny vždy velmi přitahovaly, zajímaly a vždy jsem toužil se něco o nich dozvědět a zabývat se jimi. Vzpomínám, si že už jako malé dítě jsem s oblibou vtahoval břicho, rodiče mi kvůli tomu nadávali, ale já si nemohl pomoci, a vůbec dělal věci, které jak jsem později vyčetl v knihách, jsou cviky jógy. Zřejmě to byly nějaké pozůstatky z minulých životů. Jenže o astrologii v době, kdy já byl mladý - za dob tuhého socialismu nic nebylo. Takže k hlubšímu poznání astrologie jsem se dostal až po sametové revoluci. K rozhodnutí vydat se na dráhu profesionálního astrologa, mě pak přivedly až poznatky a zážitky z holotropního dýchání. To jsem absolvoval u MUDr. Hrabánka, který byl několikaletým osobním asistentem autora holotropního dýchání - světoznámého prof. Stanislava Grofa.

Máte za sebou bohatou praxi i vlastní knihy. Vykládáte horoskop i sám sobě než se do nějakého projektu pustíte? Samozřejmě, že se na své postavení hvězd dívám a hlídám si to. S těmi hvězdami je to jako s předpovídáním počasí. Když víte, že venku bude nevlídně, zima a déšť, tak buď nikam nejdete nebo se pořádně obléknete a vezmete si deštník. Stejně tak, já když kouknu do hvězd a zjistím, že mi momentálně nepřejí, tak se do ničeho zásadního nehrnu, spíše odpočívám, dělám si programově dobře nebo dělám spíše věci rutinního charakteru či takové, při nichž nemohu nic pokazit. A naopak, když vidím, že mám velmi pěkné tranzity, resp. postavení hvězd, tak pak usiluji o to, co bych chtěl, aby se naplnilo. Jinými slovy, využívám momentálních podmínek k tomu, aby mi život šel lépe, radostněji a snadněji. To ostatně také radím svým klientům. Konec, konců, každý vám potvrdí, ze když se nedaří, tak se nedaří a naopak. A to já z těch hvězd poznám dlouho dopředu. Takže se na ta období mohu náležitě připravit.

Řada lidí nevěří na horoskopy, nejrůznější výklady karet apod. Jak byste někoho takového přesvědčil o opaku? Existuje jeden Koan. Mistr zadal svému studentu hádanku: „Jak chutná cukr?“. Student nad tím meditoval mnoho let, než našel správné řešení. Požádal mistra ať vyplázne jazyk a cukr mu na něj položil … Jinými slovy, jediné co může člověka přesvědčit o tom, že to funguje, je pouze jeho osobní zkušenost a prožitek. Stejně jako v televizi můžete vidět příběhy z cyklu „Věřte – nevěřte“, tak pokud nějaký ten neuvěřitelný příběh sami nezažijete na vlastní kůži, tak se i na ty pravdivé příběhy díváte s nedůvěrou. A ony se přesto staly … Ostatně můj příběh, kdy jsem se během holotropního dýchání na něčem domluvil s našimi kunami a ony to opravdu dodržují, je takřka jedním z nich …

Stalo se Vám někdy, že někdo "reklamoval" horoskop? Ano. A stalo se to hned u toho prvního profesionálního, na kterém jsem si dal opravdu záležet. Dělal jsem horoskop pro jednu opravdu atraktivní mladou dámu – manažerku ve špičkové pozici. Nejdříve za mnou přišla osobně – udělal jsem krátký výklad s tím, že ji to ještě zpracuji písemně, což jsem následně v poměrně velké rozsahu učinil, pak jsme se ještě sešli, když jsem předtím ještě odpovídal na několik dotazů. No a když mělo dojít na placení, tak dáma vytáhla částku odpovídající polovině té, na které jsme se předtím domluvili, s tím, že si představovala, že budu konkrétnější. Asi měla na mysli, že ji řeknu konkrétně kdy se vdá, kdy umře atp. Jenže to nejde. Horoskop je něco jako mapa krajiny a my jsme ti, kdo se v ní pohybuje. A to jak, záleží jen na nás. Pokud jsme nevědomí, tak se opravdu věci mohou s velkou pravděpodobností dít, tak jak je astrolog ve hvězdách vyčte, ale vědomý člověk může volit cestu i události, podle svého uvážení. Ale to už je z jiného soudku …

Celá řada horoskopů i astrologů jsou velmi všeobecné. Spíš to připomíná psychologickou hru. Musí být astrolog zároveň dobrým psychologem? No zcela jistě by měl být. Ne proto, aby z chování klienta vyčetl, co chce slyšet a hádal na základě jeho mimiky, kde se trefuje a kde se to míjí s účinkem, ale proto, aby jej nevyděsil, neublížil mu a nevsugerovával nevyhnutelnost nějakého dění či předurčenou osudovost. Jak už jsem se zmínil v předchozím dotazu, každý z nás se pohybuje v určitém prostoru a v určitých podmínkách, ale volbu máme svobodnou. Záleží jen na nás, jak budeme reagovat. Takže to se především snažím klientovi sdělit a k tomu musím používat psychologii, aby se to k jeho chápaní a vnímání dostalo a mělo to na něj pozitivní dopad.

Prozradíte nám, co můžeme čekat letošní podzim? Ne, neprozradím. Víte ty obecné předpovědi jsou spíše hra, než poctivá astrologie. Pro každého může určitá situace znamenat něco jiného. Uvedu příklad. Někdo nabourá auto a je nešťastný, že má škodu, někdo je zase z toho samého důvodu spokojený, protože má zakázku, může auto opravit a bude mít na živobytí … Takže lépe, než dělat nějaké soudy, je zaměřit se na konkrétního jedince a tomu říci, jak ta „jeho krajina“ bude na podzim vypadat a na něm pak bude, jak se v ní bude orientovat a jak se zachová. Takže, kdo to bude chtít znát, ať se obrátí na astrologa, nebo ještě lépe, ať se to naučí a pátrá sám. Není to nic těžkého a já mnohem raději, než někomu vykládám horoskop, jej to naučím. Neb jak říká mudrc: „Chceš-li člověka nakrmit na jeden den, dej mu rybu. Chceš-li jej nasytit na celý život, nauč jej ryby chytat!“

Potřebuje se rozhodnout a nevíte jak? Trápí vás partnerské vztahy? Víte, jaký je váš životní úkol? Poraďte se se zkušeným astrologem. Pan Gelnara najdete na http://www.astrosfera.cz>www.astrosfera.cz. Skutečně neváhejte, jistě se o sobě dozvíte mnoho zajímavého. Osobně jsem k horoskopům spíš skeptická, i když je všechny sleduji. Po zkušenosti s profesionálním hvězdopravcem se na čtení z hvězd dívám zcela jinak.

foto: archiv Milana Gelnara

Doporučujeme

Články odjinud