Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule

12. 10. 2016
Tak chutná podzim: Hrozny, vlašáky i cibule
Jednou z nejpříjemnějších věcí této sezóny je bezesporu velká změna na talíři. Také se tak těšíte na první české vlašáky?

Kuře dušené s hrozny

4 porce příprava: 35 minut + pečení

4 porce kuřete, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 1 citron nakrájený na čtvrtky, 70 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 400 g drobných brambor nakrájených na silná kolečka, 150 g sladkého bílého hroznového vína, 150 g červeného hroznového vína

Kuře osolte a opepřete. V pekáči zahřejte olej s máslem. Vložte porce kuřete a opečte je ze všech stran, až kůže zezlátne. Pak ke kuřeti přidejte česnek, tymián a citron a ještě krátce opékejte. Podlijte vínem a vývarem a do pekáče ke kuřeti přidejte nakrájené brambory. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 40 minut. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. Ke kuřeti přidejte kuličky hroznového vína a pečte dalších 30–40 minut, až kuře zcela změkne a víno bude chutnat jako rozinky.

Hroznové víno

Čím jižnější, tím sladší. Cukry v bobulích zafungují v organismu rychle, nepotřebují projít trávicím procesem. Ideální pro vaření a pečení je víno bez pecek. Pěstuje se z řízků révy, nikoli jadérek.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Roztržky s protějškem kvůli domácímu rozpočtu vám na náladě samozřejmě nepřidávají. Krizovým obdobím se jeví dnešek a zítřek, tak raději našlapujte zlehka jako vánek. V každém směru se…

Nejčtenější články

Články odjinud