Jacobs Crema Gold
Jacobs Krönung
Jacobs Velvet
9
Fotogalerie

Tak trochu jiná káva. Vylepšete si ji kořením!

Pití kávy je rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže svůj den představit. Je symbolem ranního probouzení, udržování energie během dne a relaxace ve volném čase. Konzumace kávy, objevování nových druhů a způsobů přípravy, je zkrátka trendem současnosti. K přípravě nás může inspirovat i návštěva exotických krajů. Pojďte s námi odhalit tajemství kořenících směsí, které dodají vaší kávě netradiční chuť a aroma. Po vzoru oblíbených kuchařských pořadů k sobě pozvěte své přátele a uspořádejte jim kávový „dýchánek“, na který jen tak nezapomenou.

Pití kávy „po česku“

Historie kávy a její konzumace v naší zemi sahá až do 16. století. Její zlaté časy však nastaly až v meziválečném období století dvacátého. V této době začal významněji růst počet kaváren, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu. Tento vzestup na pár let přerušila druhá světová válka, kdy byly k dostání pouze kávové náhražky. Po válce došlo k znárodnění soukromých pražíren a kvalitních káv byl nedostatek. Nejspíše právě proto se stal velmi oblíbený tzv. „turek“, který má i v současnosti stále řadu příznivců. Větší popularitě se však momentálně těší specializované kavárny a velké kávové řetězce, do kterých chodíme zkoušet nové druhy a příchutě, kterými se inspirujeme pro domácí přípravu. Nápojové lístky restauračních podniků běžně nabízí populární varianty, v podobě espressa, cappuccina, či latte macchiato. S pomocí domácích kávovarů si tuto kávu můžeme dopřát i doma, kde si ji připravíme sami, a přesně tak, jak jí máme nejraději. Pro jednoduchý a rychlý způsob vaření se velké oblibě těší také instantní kávy, například ty od Jacobs, jejichž chuť může hravě konkurovat kávě překapávané.

Jak se připravuje světová káva? Inspirujte se tipy od zahraničních odborníků – v hlavní roli koření

Kořeněná chuť oblíbeného teplého nápoje udělala z Vietnamu druhého největšího producenta a exportéra kávy na světě. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice. „Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové“ , říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje. Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Hutnost se kávě dodává kondenzovaným mlékem. Způsob přípravy se od typické české kávy také výrazně liší: „Při přípravě tradiční vietnamské kávy je nutné si nejprve horkou vodou nahřát filtr i hrníček, aby káva během procesu překapávání neztratila na chuti a teplotě. Do kovového filtru, položeném na hrníčku, nasypeme nahrubo namletou kávu, kterou zalijeme horkou vodou a přiklopíme víčkem. Takto připravená káva se již podává hostovi, pít ji však může až po úplném překapání kávy z filtru“ , dodává odbornice na vietnamskou kávu.

Klepněte pro větší obrázek

Na mexických plantážích se káva pěstuje už od 18. století. V současnosti je Mexiko čtvrtým největším výrobcem kávy ve Střední a Jižní Americe, avšak velké plantáže už bychom tam hledali marně. Pěstování se přesunulo k menším farmářům a celosvětově proslulá Arabika se zde pěstuje v nadmořské výšce 1500-2000 metrů nad mořem. Koření a nejrůznější příchutě zde hrají velkou roli, což potvrzuje i Alejandro del Moral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy:

„Nejtradičnější kávou je tzv. Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády.“ Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky. „Každodenní setkání kolegů a přátel v jedné z proslulých kaváren v centru města je samozřejmostí. Tzv. chill out, tedy odpočinek po náročném dni, a objevování stále nových variant či příchutí, se zde stalo trendem, který už neodmyslitelně patří k životu ve městě“.

Klepněte pro větší obrázek

Okořeňte si váš šálek s novou edicí od Jacobs

Pokud vás v dohledné době zrovna nečeká cesta do těchto vzdálených krajin, nechte se inspirovat kořeněnou kávou od Jacobs. Speciální edice káv Jacobs „Bav se kávou“ vám přináší možnost si tyto světově proslulé varianty připravit doma, a to rychle a jednoduše. K balení káv Jacobs Crema Gold, Jacobs Krönung a Jacobs Velvet obdržíte zdarma sáček s kořením, který vaši kávu posune na úplně jinou úroveň. Tato nová balení káv Jacobs naleznete u vybraných prodejců od března do května 2015 až do vyprodání zásob. Inspirujte se recepty na www.bavsekavou.cz a připravte si kávu, která vás bude bavit. Zapojte se do soutěže na těchto webových stránkách a vyhrajte kávou provoněné ceny!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jacobs Crema Gold - 200 g, doporučená cena: 199,9 CZK Jacobs Krönung - 200 g, doporučená cena: 229,9 CZK Jacobs Velvet - 200 g, doporučená cena: 189,9 CZK

Sledujte akce a slevy ve vybraných obchodních řetězcích

Vyzkoušejte například kávu s příchutí EXOTIC CHILLI:

EXOTIC CHILLI

SUROVINY: 2 lžičky instantní kávy Jacobs 150 ml vody ½ lžičky koření EXOTIC CHILLI šlehačka

POSTUP: Zalijeme instantní kávu horkou vodou, přidáme koření a zamícháme. Poté přidáme šlehačku, posypeme jemně nastrouhanou čokoládou a kořením EXOTIC CHILLI.

DOBA PŘÍPRAVY: 10 min

Klepněte pro větší obrázek

KRČÍCÍ SE TYGR

Ingredience:
3 čajové lžičky kávy Jacobs na ¾ šálku vody 50 ml mléka koření CHAI LATTE cukr (dle chuti) kostka drcené tmavé čokolády Kardamom

Příprava:
Uděláme si konvici silné kávy. Přidáme cca půl lžičky koření CHAI LATTE, dle chuti osladíme. Zpěněné mléko nalijeme na kávu a ozdobíme kousky drcené hořké čokolády a kardamomem.

HORKÁ VANILKA

Ingredience:
2 čajové lžičky kávy Jacobs na ¾ šálku vody 50 ml vanilkového mléka koření LEMON VANILLA lžička medu kostka čokolády na ozdobu

Příprava:
Připravíme si konvici kávy (moka, Americano). Přidáme koření LEMON VANILLA, osladíme medem a promícháme. Do kávy přilijeme trochu vanilkového mléka (jako v kávě macchiato), zbytek mléka zpěníme a přidáme na kávu. Kávu zdobíme strouhanou čokoládou.

WINTER ORANGE

Ingredience:
Zemitá káva Jacobs voda ½ lžičky koření WINTER ORANGE plátek sušeného pomeranče skořice na ozdobu

Příprava:
Uděláme si konvici kávy. Do šálku nasypeme koření WINTER ORANGE, zalijeme předem připravenou kávou a zamícháme. Ozdobíme sušeným plátkem pomeranče a skořicí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud