Také milujete secondhandy?

Také milujete secondhandy?

Také neodoláte jeho vábení, když kolem nějakého procházíte? Také vás nevyleká ani specifický odér – těžko říct jestli pach nebo vůně. Co kdyby tam na vás opět čekalo šik sáčko ze Zary, nesepraná mikina z Roxy a jemná šálka od Gucci? A to vše dohromady za necelé dvě stovky!

Nakupování v „druhé ruce, sekáči, hrabáku“ je někdy nutnost, jindy zvědavost či adrenalin, občas součást životního stylu ohleduplného k přírodě. V secondhandu se mnohdy najdou neuvěřitelné kousky, můj nejlepší úlovek byl velmi extravagantní kabát typu mnišská pelerína ušitý v jakémsi francouzském butiku (mám ho už skoro 17 let), režné nezničitelné sako vojenského střihu ze Zary, které mělo v kapse 50 EUR a stálo 50 Kč. Manžel nedá dopustit na poctivě ušité retro pohorky z velmi kvalitní kůže s vyklápěcí „mini-mačkou“ na podrážce, ty dnes nekoupíte už nikde. V poslední době se mi podařilo „ulovit“ dva úžasné kožené pásky s nádhernou vykládanou sponou, oba za 30 Kč (jen k nim zatím nemám ty správné kalhoty).

Navzdory předpovědím přečkaly přelom tisíciletí

Secondhandy u nás rostly po pádu komunismu na počátku 90. let minulého století jako houby po dešti. Sytily tehdy trh hladový po oblečení „ze západu“, sytily ho levně a naprosto dostupně pro každého. Přestože jim odborníci předpovídali po nasycení trhu konec, jsou tu stále. Dny největší slávy jsou sice již ty tam, ale stále mají své věrné i přelétavé zákazníky.

V secondhandech nakupují jak lidé mající hluboko do kapsy, přesto toužící po trvanlivějším a nápaditějším oblečení než se prodává v asijských tržnicích, tak dámy, pro které je secondhand lehce adrenalinová závislost. Tyto dámy milují objevování originálních kousků „za pár babek“ a když si chtějí udělat radost, vědí, kam pro ni jít bez toho, aby jim „vykrvácela peněženka“.

Dále existuje – asi nejpočetnější – skupina dam, které do „sekáče“ prostě příležitostně zaskočí, protože „co kdyby!“. Asi poslední málopočetnou skupinou jsou jedinci, pro které je ekologické a sociální cítění nadevše. Odmítají se zapojit do koloběhu nadměrného a zbytečného spotřebovávání, kdy je oděv předčasně odsouzen k zániku jen proto, že není dostatečně „in“, nebo se prostě po pár měsících okoukal.

Odkud se k nám zboží vozí?

Samozřejmě, že ze západní Evropy, asi nejčastěji z Velké Británie. Z domácností, které se chtějí oblečení zbavit, ale nechtějí jej bez dalšího užitku vyhodit. Dříve se v secondhandech občas objevovaly i naprosto nové kousky z výloh, starších kolekcí a neprodané poslední kusy z obchodů, ty se však dnes prodávají v tzv. outletech. První desinfekce použitého oblečení se obvykle probíhá plynem, oděvy se ale i perou a chemicky čistí. Některé malé „sekáče“ si některé zboží dokonce žehlí.

Do ČR se zboží vozí ve velkých, až 100 kg vážících netříděných balících, ty dovozce buď dále třídí dle typu zboží, nebo je dalším prodejcům nabízí celé. Další možnou variantou je dovoz menších, asi 25 kg vážících tříděných balíků, v nich je zboží již vytříděno; např. na dětské, společenské, dámská trika, pánské košile apod.

6 typů secondhandů: Aneb je libo „hrabárnu“ nebo „tuzex“?

1. „Hrabárna“ je zpravidla velký secondhand v bývalé tovární hale, kde se můžete přehrabovat v tunách různorodého oblečení. V „hrabárnách“ bývá oblečení nejlevnější, avšak působí nejvíce ušmudlaně. „Hrabárna“ představuje asi největší odvahu i adrenalin. Někdy je malá „hrabárnička“ součástí běžného secondhandu.

2. „Sekáč ala běžný textil“ je obchod, kde seženete oblečení všeho druhu roztříděné na jednotlivých stojanech. Obvykle je v něm i menší „hrabárna“ a stojánek s luxusním zbožím.

3. Dětský secondhand bývá čistě a přívětivě působící obchůdek, někdy dokonce s dětským koutkem, který rády navštěvují maminky na mateřské. Ne vždy kvůli penězům – proč kupovat drahé společenské šatečky, které na sebe vezme dvakrát, když lze pořídit značkové za 150 Kč? No a několikery tepláčky na písek se hodí vždy…

4. Luxusní „sekáče“ se specializují na značkové zboží a velmi originální kousky. Luxusní sekáče bývají dražší, někdy dokonce tak, že s chutí ohrnete nos a jdete do nákupního centra. Jindy se vám z nalezeného kousku doslova podlomí kolena a není vám líto sáhnout hlouběji do peněženky, protože nový byste ani nesehnala, ani nezaplatila.

5. Internetové secondhandy jsou stále populárnější, místo abyste se po večerech koukala na televizi, brouzdáte čas od času internetovým „sekáčem“ a podle fotek a popisků vybíráte. Nákup zaplatíte i obdržíte úplně stejně jako v každém jiném e-shopu. Obyčejně se však vyplatí koupit více věcí najednou, aby se nákup vyplatil a poštovné nenavýšilo cenu na dvojnásobek.

6. Pojízdné secondhandy bývají populární na některých vesnicích, secondhand na pár dní přijede, např. do sokolovny, a zase odjede o vesnici dál.

Doporučujeme

Články odjinud