TÁŇA (34): Přítel chce být doma s dětmi, mě to ale děsí

17 komentářů

j66
14. února • 9:55

farah.farah: Je pravda , že v článku není nic o tom, že chce zůstat sama na mateřské. Já jsem si jen spojila, že chce dítě a když jí manžel řekl , že zůstane na mateřské on tak se v ní něco zlomilo. .....Mně by to přišlo líto, že si nemůžu užít ani těch pár měsíců (let ?) s miminem. že by mi manžel neřekl, nějak to zvládnem, užij si mateřství a miminko, asi bych to brala jako zklamání. Ano vlastně to nemá racionální jádro, manžel navrhl nejvýhodnější variantu ale ............ :-(

lebahu
14. února • 8:33

farah.farah: Naprosto přesné. Když chce skloubit dítě a kariéru, má naprosto ideální podmínky (hlídací tatínek) a zas se jí to nelíbí.

farah.farah
13. února • 23:24

no mě přijde že neví co chce.......dle všeho i kdyby doma měla muže živitele podnikatele bohatce, tak by s dítem být doma nechtěla protože by tak přišla o pečivě budovanou kariéru, která je pro ni zjevně důležitá. V článku nen vlastně nic o tom že by sama prefrovala být s ním doma........tak že řešením je muž v domácnosti na mateřské a přesně takového má...........ale nechce aby byl na matřské protože (to je jedno proč).........tak že co tedy chce???

j66
13. února • 0:59

Elynor: Ono to bude od všeho trochu, chtěla by dítě i kariéru, ale i ten pocit , že je žena a dítě si chce taky užít, nejen porodit a odložit někomu do péče. Tlučou biohodiny, kámošky pronášejí svoje o moudra o tom jak jejich muži je živí a ten její pak vypadá pomalu jak příživník. Ono těch umělců, kteří se skvěle uživí zase není tolik, takže pravděpodobnost, že manžel se zázračně proslaví a zbohatne je asi mizivá. Ale bohémem určitě zůstane a je na ní jestli jí to pořád imponuje.

Elynor
12. února • 22:41

j66: vždyť tam píše, že si nemůže dovolit být doma s dítětem, protože chce být spoluvlastníkem té firmy a dělat právnickou kariéru. Takže zřejmě nejde o peníze, ale hlavně o to postavení ve firmě a budoucí možnosti, které by jejím odchodem na mateřskou jaksi pominuly. To mezitím přijde nějaký právník - muž, který jí to vyfoukne a až by se ona vrátila, tak zas začne od začátku a na spoluvlastnictví rovnou může zapomenout, to se nedává z dobročinnosti, to už člověk musí být pro případné společníky ve firmě sakra zajímavý. Což s miminem asi nebude. Pokud by vypadla ze hry maximálně na půl roku mateřské, ještě by mohla mít šanci, pokud bude doma rok a víc, tak už ne.

j66
12. února • 22:01

Možná bude problém v tom, že by pisatelka asi sama ráda zůstala s dítětem, ale manžel by ji na mateřské neuživil se stejnou životní úrovní. Nevím, já bych si udělala rezervu a aspon půl roku rok na mateřské zůstala i když půjdou příjmy hodně dolů. Podle mne ten prožitý čas s dítětem za to stojí. Peníze se nějak schrastí, vždyť sama píše, že nakonec manžel vždycky vše zaplatil. To je typem a povahou, někdo potřebuje mít pevný příjem a vytvřenou rezervu a někdo to prostě neřeší. Podvědomě ví , že hlady neumře a pod mostem spát nebude a ty peníze vydělá, když je potřeba ale nenervuje se z toho. Ale pokud se na manžela začíná koukat očima kamarádek, tak jsou na cestě k rozvodu.

SandraN
12. února • 21:12

To Vám Táňo nikdo dopředu neřekne, jak by se staral jako otec. A pokud to nevíte Vy, která ho nejlíp znáte, kdo by Vám tu měl poradit?O tom právě ten život je, že není nic nanečisto. Všechno je přímý přenos. Bez možnosti záběr zopakovat. Myslím, že je dobře, že máte Vy jako jeden z páru dobrou práci. Je to pořád lepší, než abyste byli bohémsky založení oba. Co říkají kamarádky, na to ale moc nedejte. Ono taky s nějakým puntičkářem nebo despotou, s nudným patronem nebo komandantem, workoholikem nebo záletníkem, který Vás sice zabezpečí, ale jinak docela štve, to asi taky není až tak úžasné, to manželství. Na druhou stranu, když tu Vaši situaci srovnáte s nezaměstnanou samoživitelkou od dvou školáků....zas tak strašně byste na tom třeba nebyli. Co je ale důležité, zda by Váš partner taky vařil, uklízel a pral, nebo zda by JENOM BYL S DÍTĚTEM DOMA A OČEKÁVAL VAŠEHO NÁVRATU Z PRÁCE V BINCI SE STUDENOU PLOTNOU. To by asi vaše výkonnost ve Vaší práci šla rapidně dolů. To nejdůležitější asi nejsou peníze, protože on by měl mateřskou, tudíž by stálý příjem měl, ale to, co by doma skutečně s dítětem udělal za práci a jak by se mu věnoval. To je to, co by Vás mělo zajímat nejvíc.

Syda1949
12. února • 21:11

Muž na mateřské není nic nenormálního. Kolegyně manžel zvládl dokonce dvojčata, takže proč ne.

Elynor
12. února • 19:11

... a taky se tam píše, že pán chodí do práce na částečný úvazek. Takže to asi není tak, že by to byl úplný nemakačenko a jen se válel. Ostatně mnozí umělci vydělávají řádově více než běžný smrtelník, a ještě mají fůru volného času... :-))

Elynor
12. února • 19:06

To je nějaké zmatené. Tak napřed je umělec - to je co? Herec, malíř, zpěvák, sochař, tanečník, fotograf, spisovatel? Na volné noze - to jsou téměř všichni umělci, to není nic neobvyklého. Ona už sama podstata toho, že je někdo umělec, obvykle znamená, že provádí tu činnost jen nárazově, a ne 8 hodin denně. Samozřejmě, pro některé lidi být umělec není "práce". Jenže ta slečna to věděla od začátku, a celou dobu jí to nevadilo, naopak jí to přišlo zajímavé. A teď po něm chce co - aby se on vykašlal na umění a šel dělat něco, co bude na těch 8 hodin denně a z čeho uživí rodinu? Co by asi tak mohl dělat, nějakou nekvalifikovanou práci někde ve fabrice u pasu, nebo balit balíky pro Amazon? To by jí pak připadal víc jako muž, než kdyby byl doma s potomkem? Nehledě k tomu, že takhle by těžko vydělal srovnatelně tolik, jako ona, když je dotyčná právník a zřejmě s dobře rozjetou kariérou. Slečna by si mohla najmout chůvu, a pána nechat dál dělat umění. Jenže mně z toho spíš vychází, že ona pokládala to, že je umělec, za nějaký výstřelek mládí, který on časem opustí, a začne dělat "něco pořádného". Což se nestalo, a ona by chtěla, aby se to změnilo. To nepovede k ničemu dobrému. Podle mého není nic podřadného na tom být doma s dítětem, není důvod, proč by muž měl být tímto nějak dehonestován, a měl být nějak méně mužný. Ale jestli má slečna už teď pocit, že umění není práce, a že se pán jen přiživuje a nic nedělá, tak ať si s ním proboha dítě nepořizuje, a jde jinam.

mina0405
12. února • 18:49

Mě se tohle taky nelíbí.Navíc jsem trochu staromódní a nelíbí se mi rodina,kde je tahoun žena.. Jako že vydělává víc dobrý,ale on pracuje jenom občas? Takovýho chlapa bych nechtěla...

Mata69
12. února • 17:45

A jak tak koukám, asi nebudu z tabletu vůbec psát příspěvky, číst se to po mě pak vůbec nedá!

Mata69
12. února • 17:45

A hlavně, připadá mi, že ona ani nemá obavy, že by se o dítě nezvládl postarat, nedělá si starosti jak bude celý den pečovat o dítě. Jí trápí jediné - že on už nejspíš nikdy nebude pracovat. Doteď jí nevadí, že stejně pracuje a vydělává hlavně ona? Že jeho příspěvek je spíše jen alibistický a symbolický?

Zebruška
12. února • 17:19

Jinak proč by se nemohl zvládnout postarat o dítě muž? Samozřejmě že obecně mohl, jde jen o to, jak to vidí u tohoto konkrétního muže. Není důvod, proč by se nemohl v dětech najít, když je chce, proč by o ně nemohl zodpovědně pečovat a starat se o ně v milující atmosféře. Ale na toto si bude muset odpovědět sama - my totiž jejího chlapa neznáme. Takže bych na jejím místě asi zapřemýšlela, jak se obecně chová v rodinných vztazích (záleží mu na jeho rodině, je ochoten členům své rodiny pomoct, i když to znamená vzdát se vlastního pohodlí?), jaký má vztah k dětem (mají v širší rodině jiné malé dítě? Pokud ano, jak se k němu stavěl? Frfňal třeba, že ho sourozencovo mimčo ruší pláčem při rodinném obědě nebo měl pochopení pro péči o malé dítě?), jak se chová, když mu na něčem záleží, dokáže se přemoct a napřít síly, aby dosáhl svého cíle, nebo radši nad vším mávne rukou, aby se nemusel zatěžovat? A tak podobně. Z toho by si mohla trochu odvodit, jak se asi bude chovat, když na něm bude ležet každý den (a skoro celý den) péče o malé dítě, což není úplná brnkačka. Musí si rozmyslet, jestli by byla s dítětem doma aspoň pár měsíců, třeba kvůli kojení, nebo vůbec a musí si rozmyslet, jestli by byla ochotná přerušit budování postavení v práci (a třeba se i vzdát snu o spoluvlastnictví firmy) a zůstat doma, pokud by s péčí svého muže o dítě nebyla spokojená, pokud by to haprovalo a on by nezvládal. To jsou všechno úvahy pro ni a jen a jen pro ni, v tom jí nikdo neporadí.

Zebruška
12. února • 17:10

Mata69: ano, máte úplnou pravdu. Taky mi přijde divné, že někdo začne s někým žít a teprve kolem 35 roku věku začne přemýšlet nad tím, jak by to bylo s dětmi a jestli teda jako je ten současný partner vhodný na založení rodiny. Ještě u chlapa by to šlo, ten má pořád slušnou vyhlídku založit si rodinu i později, ale žena? To začala nad touto praktickou stránkou věci přemýšlet opravdu brzy....

Mata69
12. února • 14:27

Mě opět fascinuje, že dotyčná několik let žije s partnerem, který jí něčím imponuje, a 35ti letech začíná přemýšlet o detech. Najednou zjišťuje, že si není jistá, že zakládat rodinu s tomto bohemem není asi úplně v pohodě. Nikdy dříve nad tím nepřemýšlela, když se rozhodli pro společný život? Dneska když spolu začnou dva žít, nemluví o tom zda chtějí děti, kdy chtějí děti? Nemydlu na to, zda he to partner pro rodinu a nejen fajn spolecnik ?To je to fakt napadne až když slyší tikat biologické hodiny?

mambule
12. února • 14:16

1) úplně malé dítě, kojenec, by mělo být s matkou, minimálně do 1 roku věku. Takže vy rok na mateřské, a váš partner co? Občas by něco vydělal? 2) po roce byste šla do práce, byl by schopen se starat o batole opravdu zodpovědně? Tak malé dítě potřebuje pravidelný režim, kvalitní životosprávu (stravu, vycházky) a nejen spoustu lásky, ale i pevnou výchovu. Zvládne to bohemsky založený člověk, zapadlý léta v úplně jiných stereotypech? 3) ve 3 letech - raději ne dříve - může jít dítě do školky, a zde už se sama ptáte, zda by finanční starost o rodinu byla jen na vás, anebo by se na ní podilel i partner, pokud možno více než jen občasným výdělkem. //// Popravdě nezdá se mi možné, že byste vytvořili tradiční rodinu, patrně byste se musela dlouhodobě vypořádávat s různými nestandardnimi situacemi. Sice nemusíme být vsichni jak přes kopírák, ale jak taková alternativní rodina s matkou tahounem a otcem "v luftu" svědčí dětem, netuším. Přestože jsme měli sousedy, kde skutečně od jednoho do tří let věku chlapečka s ním byl doma otec a klapalo jim to výborně. Otec ale jinak normálně předtím i potom chodil do práce, i když zřejmě za nižší plat než matka.

Doporučujeme

Články odjinud