Taťána Kuchařová a český psychiatr pomáhají domorodcům v Keni

Taťána Kuchařová a český psychiatr pomáhají domorodcům v Keni

Lékař Martin Jarolímek se pětadvacet let věnoval psychiatrii. Svou praxi pověsil na hřebík poté, co na vlastní kůži zažil otřesné životní podmínky obyvatel ostrova Rusinga uprostřed Viktoriina jezera v africké Keni. V současnosti připravuje spolu se známými osobnostmi, mezi nimiž nechybí ani kralující Miss World Taťána Kuchařová projekt, jehož cílem je vybudování malé nemocnice, která by domorodcům poskytla základní lékařskou péči. Pro tento účel zakoupil za vlastní prostředky „stavební“ pozemek. Navíc je na ostrově asi 50% HIV pozitivních obyvatel, které v Keni málokdo zaměstná. Právě těm chce přivézt psychiatr z Česka staré šicí stroje „Singrovky“ na kterých by zruční domorodci šili oblečení.

Doktor Jarolímek v roce 2005 náhodně navštívil kavárnu Mánes, kde Humanistické centrum „Narovinu“ prezentovalo své projekty, především tzv. adopci na dálku. Zároveň byl představen nový projekt na ostrově Rusinga v Keni s názvem „Ostrov naděje“. Vedle vybudování školy, sirotčince a jídelny tam byla koncipována malá zdravotnická ordinace. MUDr. Jarolímek se tehdy nabídl pracovat na tomto ostrově jako dobrovolník a rozhodl se rozšířit původní koncepci malé ambulantní ordinace na menší nemocnici s lůžkovou částí a operačním sálkem.

Ještě v témže roce navštívil zmíněný ostrov a byl jim nadšen. Nikoliv krásnou flórou a faunou, ale lidmi. Těžko někde na světě najdete tak vstřícné a přátelské bytosti, ochotné si navzájem pomáhat. Vzhledem k tomu, že neměl k dispozici téměř žádné finanční prostředky, obrátil se na organizaci Hand for Help se žádostí o podporu. Díky této organizaci získal velké množství léků a zdravotnického materiálu, což bylo nezbytné pro zahájení jeho činnosti na ostrově. Velkou pomocí a záštitou byla pro něj i mezinárodní organizace UNICEF, která ho vybavila množstvím dárků pro keňské děti, dvakrát uspořádala finanční sbírku „Pečení pro děti v pasáži Myslbek“, a především obdržel doporučující dopis pro všechny možné instituce, které by mu mohly být nápomocny.

Tým doktora Jarolímka (zleva): Jaromír Dolanský z Hand for Help, slečna Blechová. MUDr. Martin Jarolímek a Lejla Abbasová

Takže pod jeho vedením v listopadu 2006 začala na ostrově Rusinga fungovat provizorní zdravotnická ordinace, kde je veškerá péče poskytována pacientům zdarma, a denně ji navštěvuje cca 25 pacientů. Vzhledem k vysoké nemocnosti a úmrtnosti obyvatel ostrova je však nezbytnou potřebou vybudování malé nemocnice s lůžkovou částí, což představuje investici cca 2,000,000Kč.

Pro tento účel MUDr. Jarolímek založil se svými spolupracovnicemi občanské sdružení Daktari, které bude pořádat různé charitativní akce na získání těchto nezbytných finančních prostředků.

Situace obyvatel ostrova nenechala lhostejnými ani české celebrity a firmy. Projekt, který si klade za cíl zlepšení životních podmínek domorodců podpořila česká topmodelka Helena Houdová a herečka, moderátorka a modelka Lejla Abbasová. V létě se sem vydá nejkrásnější žena světa Taťána Kuchařová, aby zde ve spolupráci s předními českými fotografy vytvořili snímky, které budou vydraženy. Výtěžek z aukce bude věnován nemocnici. V dubnu 2007 zaplatila pojišťovna Euler Hermes export další půl tuny nezbytných léků na ostrov, především se jedná o antibiotika, která jsou v Keni velmi obtížně sehnatelná.

Doporučujeme

Články odjinud