Tchyně mi „šmejdí“ po bytě a prohledává skříně. Je to normální?

14 komentářů

stokrat
16. září • 22:25

Ahoj. Jsem také tchýně. Ale ne všechny tchýně jsou špatné, ale hází se do jednoho pytle- tak si na ně stěžují snachy. Jenže některé snachy se nechovají ke svým tchýním pěkně- sekýrují je, nadávají, komandují, jsou sprosté a nevidí si do pusy . Takže se milé snachy, taky zamyslete nad sebou, jak se vy chováte ke své tchýni -to je zase má zkušenost. Marcela

jurasek97
13. září • 10:25

kočka víkend přežije úplně v pohodě sama, dát dostatek jídla, případně koupit automatické krmítko, koupit další bedýnku na písek a kytky teda taky nezalívám každý den a žijou

paní
11. září • 9:40

Umět si vše obstarat a zařídit sami,kočka víkend přežije sama a kytky též.V žádné případě nedávat rodičům klíče,pouze je půjčit v době dovolené a nebo si vzít kočku s sebou.Pak ale trvat na vrácení klíčů.Na branku či dveře nechat namontovat kouli a zvonek nechat nainstalovat tak,aby šel lehko vypnout a pak můžete dopoledne spát jak dlouho chcete,aniž by Vás kdokoliv rušil.Také jsem si to takto zařídila a vřele doporučuji pro zachování soukromí.

farah.farah
9. září • 15:51

Kočka přes víkend vydrží sama - voda a granule stačí a kytka kromě léta taky vydrží klidně i týden nezalitá, tak že ve skutečnosti vůbec nebyl důvod, aby si s tchyní dohodli ten pravidelný víkendový servis.
Taková služba má smysl když jsou pryč v kuse déle jak 4 dny kvůli kocourovi ....a to asi není 6x do měsíce. Je to jednoduché - musí tchýni říct jednoznačně co ano a co ne bez křiku jednoduše stanovit pravidla...Říct jí jak se cítí, když je takhle vlastní...
Buď je akceptuje nebo ne. Pokud ne musí se prostě zařídit jinak. Ať už zamknout pokoje do kterých nechtějí aby jim tchýně lezla a nebo prostě vzít si klíče zpět a hlídání a zalévání holt řešit jinak...

victory
9. září • 13:03

Tak mne stacil jeden podobny zazitok s mojou svokrou...prechodne sme ako mladi manzelia byvali v podnajme v meste, kde zila aj ona. Jeden den pridem z prace a ona s handrickou lieta po byte a utiera prach...citila som sa neprijemne, ako neschopna postarat sa o domacnost. Zobrala som jej handricku, posadila do kuchyne, spravila kavu a vysvetlila, ze "ty mas toho vo svojom byte dost co upratovat, tu som doma ja, tu to ja zvladnem a ked budes potrebovat, ja pridem k tebe pomoct ti upratat" ...no a kedykolvek budes chciet, kludne prid, budes vitana, ale ked budeme doma. A bolo vyriesene...
Cize ak mlada chce, aby sa im svokra nestarala, nepomahala a zila mimo nich, nech ju neotravuje s kocurom a kvietkami, inak si jej pritomnost musi zniest "se vsim vsudy"..lebo svokra ina uz nebude.

Dasa63
9. září • 9:37

Mladá dáma by měla zkusit se o svoji domácnost postarat sama, včetně "nalezeného" kocourka. Pak by mohla tchýni sebrat klíče a nemusela by řešit žádný problém. Jenže ono je to tak pohodlné, nechat si žehlit, uklízet, vařit a ještě pomlouvat. Znám to z vlastní zkušenosti. Dělala to celý život moje matka. Teta jí chodila pečovat o domácnost a ona o ní říkala přesně to samé, jako tato mladá paní.
V jednom filmu byl skvělý návod na dobré rodinné vztahy: než si najdete byt nebo začnete stavět dům, zapíchněte kružítko do mapy tam, kde bydlí "jeho" rodiče. Udělejte 2 kružnice. Jednu ve vzdálenosti, z které se dá dojít s kastrůlkem s teplou omáčkou a druhou ve vzdálenosti, kam se dá za 1 den dojet a vrátit se zpět. Váš příbytek musí být v mezikruží - tchýně je dost daleko, aby nemohla chodit s teplou omáčkou a zároveň dost blízko, aby u vás nechtěla přespat. :-D
Bydlím s rodiči i se synem a snachou v jednom baráku a nikdy jsem neměla podobný problém - rodiče nemají klíče od mého bytu a dětem nelezu do soukromí. Když syn přijde s dotazem, "co mám dělat", odesílám ho za jeho manželkou, protože já už jsem mu všechno řekla, než se oženil :-) Vřele doporučuji.

Truda
8. září • 11:54

Já razím teorii, že všichni áme mobily a lze zavolat a domluvit se. Kamarádkám volám, i když už stojím pod barákem - hele, chci na kafe, můžu? Klidně ať mi řeknou - teď nemám náladu - no tak přijdu někdy jindy. Přepadovky nesnáším.
........................... Aby mi někdo lezl do skříní? Tak to teda ne, moje soukromí musí být pro druhé svaté. Máma nás velice nabádala, ať respektujeme, na čím "území" jsme - cizí hospodyni nepostavím hrnek jinak, než je její zvyk a uspořádání, podobně s vedením dětí. Však taky bratránkovy děti kulily oči, že já neznaboh vyžaduju modlení před jídlem - ale jejich máma je tak vedla, tak se prostě musely pomodlit i za mého hlídání.

Bouděnka
8. září • 10:18

Taky doporučuji okamžite vše zarazit. Kytky přes víkend neumřou a kočku prostě nechat obstarat, třeba kamarádkou nebo sousedkou. Jinak se vám bude motat i do výchovy dětí a všeho dalšího. Tchýně by si měla najít jiný smysl života. Zaplaťte jí třeba nějaký kurz ať přijde na jiné myšlenky. A hlavně si od ní níc nebrat a ono jí to přestane bavit. Snad ....

Rambíša
8. září • 9:56

Jednoduše tchýni seberte klíče,řekněte jí termín,kdy může k vám na návštěvu a hotovo.Myslím,že 1x za měsíc je ažaž. Nic od ní nebrat,nechtít.Nechápu,jak si někdo může omezit svůj jediný život na kraviny typu vyvářet a posluhovat mladým!!! Možná si paní dělá iluze,že až bude sama nemocná,slabá a neschopná si něco dělat,že se o ní "děti" radostně postarají....Ta naivita...

Petruna
7. září • 20:35

U tchyně se s tím počítá, ale když to dělá tchán, který navíc nehlida děti, nepomáhá v domácnosti tak to pak je veselé. Tohle dělal otčím mé švagrové. Měli záchod s prackou mimo být a vždy vycihal, když švagrová byla u pračky a vrhn se na kontrolu skříní. Kdybych ho nechytla při činu, tak bych nevěřila

monada
7. září • 19:21

Já hlídala dceři vnučku od 3 měsíců zásadně jí nic doma nedělám pokud se nedohodneme. Taky jsem měla tendenci ve volné chvilce umýt nádobí vyžehlit samozřejmě jsem vařila pro vnučku . Jednou mi zeťák taktně přes dceru naznačil , že moje umyté nádobí není tak jak by si to představoval umyté. Stačilo říct a měl horu nádobí po vaření ha ha.
Jak píšou holky prostě zamknout dveře kde nechci, aby mi šmejdila . No a co kdyby jste vy přišli k ní a třeba vymalovali aniž by to chtěla nebo něco zas na oplátku uvařili nebo pozvali na oběd . Samozřejmě doma uvařený.Hodně sil.

Mata69
7. září • 18:30

No, naprosto souhlasím s Lebahu. Já nejdřív za nadpisu odtušila, že bydlíte v jednom domě, ale ono je to jinak. Jestliže chcete své soukromí a vadí vám tchynina nadměrná péče - musíte se vzdát i dalších prebend od ní. Kocoura ať vám obstará kamarádka, zrovna tak kytky, klíč ať vám matinka vrátí.
Bylo by moc fajn nechat se zásobovat džemy, domácím chlebem, štrůdlem (a ještě to rozdávat v práci), postarat se o kocoura, kytky. Jenže když jste dopustili tohle, matinka dospěla k závěru, že se o sebe neumíte postarat a její péči potřebujete. Pak s tím jde ruku v ruce i to přerovnávání skříní a šmejdění po bytě. Vždy´t nejste samostatní - potřebujete dohled! Ona to totiž fakt dělá v nejlepší své víře. Manželova sestra to asi taky trochu nezvládla, no jo - vnoučka pohlídat asi potřebuje.
Čím déle situaci nebudete řešit, tím horší to bude. Já si dokonce dovedu představit, že tchyně po svých známých vypráví, jak se "nadře". co pro vás všechno musí udělat. Ale našla v tom nejspíš svůj smysl života. Takže když to řešit nebudete, možná se ani těch dětí nedočkáte, protože to vaše manželství nevydrží.

lebahu
7. září • 17:30

Takže tchýně jako zalívačka květin, krmička kocoura, občasná výpomoc v domácnosti, zásobovačka a služka zadarmo jo? Pokud vás štve, že vám leze do bytu, je potřeba se o sebe (kytky, kočku) začít starat sami, případně si na tuto pomoc někoho najmout (a zaplatit). Pokud chcete i nadále využívat bezplatných služeb tchýně (chápu, že pokud to s péčí přehání, leze to na nervy) tak se těžko nastavují mantinely "kam až může". Asi je na čase dospět se vším všudy.

Betyyna
7. září • 17:07

Co na tohle říct - pokud to manžel nedokáže zarazit, tak když jste doma, zastrčit klíč do zámku a vypnout zvonek, případně řetízek na dveře, tchýni poučit ať v tom případě neklepe, že máte zrovna sex a nepřejete si být rušeni, a když odjíždíte, tak zamknout všechny místnosti kromě kočičí a klíče si vzít s sebou, je to naprosto jednoduché...i ty květiny se dají shromáždit do kočičí místnosti aby bylo všechno pohromadě.

Doporučujeme

Články odjinud