TEDx, netradiční konference světového věhlasu

TEDx, netradiční konference světového věhlasu

Za necelé tři týdny se v Praze uskuteční netradiční konference TEDx. Setkání nazvané ReStart - Začněme jinak je organizované na principech světoznámé série konferencí TED (Technology Entertainment Design), jejíž historie se začala psát před pětadvaceti lety v Kalifornii.

Za dobu svého konání se akce TED staly světovým fenoménem. Jsou vyprodané měsíce dopředu a fronty na ně stojí i samotní řečníci – vědci, podnikatelé nebo politici. Objevili se mezi nimi Bill Gates, Stephen Hawking, Bill Clinton či zakladatelé společnosti Google. Dosud se jich konalo přes šest set, v 98 zemích a 25 jazycích. Prahu její TEDx čeká 20. listopadu.

TEDx není konferencí v tradičním slova smyslu. Nesnaží se během jednoho dne vyřešit palčivý problém lidstva. „Na rozdíl od standardních konferencí nic neřeší, nýbrž „jen“ inspiruje,“ říká Nikola Rafaj, hlavní organizátor TEDx Prague. Téma prezentace je v zásadě volné, počítá se síla myšlenky a hodnota dané informace. Inspirovat a podnítit debatu se v Praze pokusí například Pepper de Callier, rádce nejlepších manažerů světa, který dokáže přirovnat svou práci k vaření svíčkové. Psychiatr Cyril Höschl zase tuší jaká chemie v nás má na svědomí například úzkost. Etnolog a cestovatel a dobrodruh Mnislav Zelený, „adoptovaný“ amazonským kmenem, zná způsoby života, které nás ohromí, ale pomalu mizí z povrchu Země. Ti všichni a mnozí další budou mít budou mít osmnáct minut na to, aby publikum zaujali a inspirovali pohledem do svého oboru.

Program pražského TEDx bude rozdělen do tří bloků. První část nazvaná Rekreace – znovu(s)tvoření, druhým programovým blokem se připojí k oslavám Světového dne dětí a závěr konference bude patřit budoucnosti a civilizaci na rozcestí.

Více informací najdete na www.tedxprague.cz

Celodenní akce se uskuteční ve vršovickém kině Vzlet, originálním prostoru s unikátní historií. Vystoupení řečníku budou kombinována s vybranými předtočenými přednáškami TED Talks a například i živou hudbou skupiny Yellow Sisters.

Doporučujeme

Články odjinud