Tekuté zlato. Jaké používat oleje pro krásu celého těla?

Tekuté zlato. Jaké používat oleje pro krásu celého těla?

Oleje prospívají vlasům, pleti i pokožce těla, a tak je jasné, že jejich obliba stále stoupá. Víte, který bude pro vás ten pravý?

Používání olejů v kosmetickém průmyslu není žádnou novinkou posledních několika let, ale sahá hluboko do minulosti. Už půvabná egyptská královna Kleopatra dobře znala jejich účinky a hojně jich využívala nejen k péči o své vlasy, ale i ke koupelím či na zjemnění pokožky těla.

Jemná pleť

I když se traduje, že oleje prospívají zejména suché a citlivé pokožce, mají mnohem širší využití. Tak například makadamiový olej je oceňován pro své hydratační a vyživující účinky, meruňkový olej dodá vlasům lesk, jojobový prospěje citlivé pleti a třeba olivový pleti suché. Přestože máte mastnější pokožku a trpíte na akné, nemusíte se olejům úplně vyhýbat.

Některé druhy, například arganový, mandlový, mateřídouškový nebo tea tree (čajovník), totiž působí antisepticky a zároveň napomáhají eliminovat tvorbu nadměrného mazu pleti. Výsostné postavení má olej z růží. Nejenže bývá používán jako jedna ze složek parfémů, ale hojně také jako součást pleťových přípravků, zejména těch určených na suchou, citlivou a unavenou pleť.

Hebká pokožka

Neocenitelnými pomocníky jsou oleje v péči o kůži, a to zejména v těhotenství. Pro své regenerační, zpevňující a zvláčňující účinky jsou doporučovány jako prevence proti tvorbě strií, které v těhotenství vznikají napínáním pokožky rostoucího bříška. Proto se nastávajícím maminkám doporučuje kůži na břiše i bocích důsledně ošetřovat speciálními oleji proti striím.

Skvěle se hodí také k vyživení suché pokožky těla, především po koupeli nebo na přesušenou kůži po opalování (na spálenou nebo podrážděnou pokožku ale použijte chladivé zklidňující přípravky). Výborně se vstřebávají do ještě vlhké kůže a ideálně se aplikují jemnými krouživými pohyby od kotníků směrem nahoru. Použít je můžete také do koupele, pokud do vodní lázně přidáte několik kapek koupelového oleje, kůže bude mnohem vláčnější a zregenerovaná.

Leské vlasy

Široké uplatnění mají oleje mezi vlasovými přípravky. Dokážou ozdravit velmi suché i nevzhledně krepaté vlasy. Zpět do kondice dostanou také hřívu narušenou po barvení, melírování, po trvalé nebo poškozenou častým používáním žehliček a fénů. Nejenže vyhladí povrch vlasů, ale zároveň je zjemní a navrátí chybějící lesk. Najdete je proto ve vyživujících šamponech, regeneračních balzámech, maskách, pečujících přípravcích nebo dokonce i v barvách na vlasy. Oleje v nich obsažené nejenže dodávají lesk a o vlasy pečují, ale zároveň zvyšují účinky barvení.

Olej si můžete vybrat také podle typu své kštice, záleží na vás, zda chcete hýčkat vlasy barvené, suché nebo například jemné. Správnou volbou tak předejdete zklamání ze zplihlé a mastné hřívy.

Olej lze použít také jako intenzivní hydratační kúru před nebo po mytí vlasů, zejména pro ozdravění vlasů vysušených a poškozených vlivem působení sluníčka. Nebo stačí vetřít několik kapek do konečků po umytí, případně kdykoli během finálního stylingu. Účes bude mnohem lépe držet tvar.

Čím se nechat hýčkat

Arganový olej

Argánie trnitá, z jejíchž jader se tento olej získává, se pěstuje v Maroku. Právě tam je arganový olej považován za elixír krásy a mládí. Hodí se pro suchou a citlivou pleť, kterou zvláčňuje a zjemňuje, má protivráskové účinky a vyživuje vlasy.

Kokosový olej

Doslova hýčká suchou pokožku, jeho složení i líbivé aroma se výborně hodí především k tělovým masážím. Navíc hydratuje a regeneruje kůži namáhanou sluncem.

Sezamový olej

Je oblíbený pro své hydratační a regenerační účinky, působí i proti vráskám. Často ho najdete jako přísadu dětských masážních nebo koupelových olejů.

Mandlový olej

Vyrábí se lisováním ze sladkých mandlí. Osvědčený typ oleje pěstí, hydratuje, vyživuje, zvláčňuje. Vhodný je především na suchou pleť, hodí se k regeneraci pokožky po opalování, posílení vlasů či na zklidnění podrážděné kůže u dětí.

Klepněte pro větší obrázek

Zkrášlující tělový olej Ultimate Beauty Oil Skin Perfector, Garnier, 159,90 Kč

Vyživující suchý olej NutriExtra, Vichy, 350 Kč

Hydrofilní odličovací olej Granátové jablko, Saloos, 87 Kč

Olej pro zvýraznění barvy vlasů, Oil Reflections, Wella Professionals, 459 Kč

Barva na vlasy Oleo Intense, Syoss, 141,10 Kč

Regenerační olej na poškozené vlasy, Yves Rocher, 189 Kč

Suchý olej pro rychlejší opálení, Piz Buin, 449 Kč

Tělový olej proti striím, Eucerin, 375 Kč

Článek vyšel v časopise Maminka

Doporučujeme

Články odjinud