Televize ovlivňuje sexuální vyzrávání

Televize ovlivňuje sexuální vyzrávání

Vlivem mnohahodinového sledování televizních pořadů na psychiku i fyzickou kondici dětí se dlouhá léta zabývají vědci bez rozdílu národnosti a státní příslušnosti. Domácí pohyblivé obrázky přitom z jejich výzkumů nevycházejí právě nejlépe. Kamínek do nelichotivé mozaiky nyní přidali i italští odborníci.

Psychologové z florentské univerzity totiž experimentálně prokázali, že dlouhé vysedávání u obrazovky, které ve statistickém průměru dětem zabírají tři hodiny denního času, může vážně narušit hormonální systém malých konzumentů a urychlovat jejich sexuální dozrávání.

Do výzkumu zapojili na padesát rodin z devítitisícové toskánské obce Cavriglia, které se na týden dobrovolně vzdaly své nejoblíbenější zábavy. Místo toho rodiče svým potomkům nabízeli vyžití v rozmanitých hrách a na dobrou noc jim četli nebo vyprávěli pohádky.

Po skončení pokusu se ukázalo, že se v krvi malých televizních abstinentů zvýšila o třicet procent hladina melatoninu, jehož nedostatek způsobuje jak poruchy spánku, tak předčasnou pohlavní zralost. Vědci soudí, že příčinou je takzvaný elektromagnetický smog, který vyzařují televizní přijímače, a jehož působení se dá lehce předejít zkrácením doby, již tráví děti před obrazovkou. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud