Televizní dokument ukáže úskalí amatérské adrenalinové zábavy

V počtu úrazů dětí a mladistvých vede Česká republika v evropském měřítku některé statistiky, přičemž nejčastěji dochází k úrazům dětí mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem a celou čtvrtinu všech těchto úrazů tvoří zranění při sportu.

Mnohé z těchto úrazů jsou zbytečné a šlo by jim předejít. Prevenci a vzdělávání v této oblasti se jedenáctým rokem věnuje neziskový projekt obecně prospěšné společnosti Dětství bez úrazů, který od počátku podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. V rámci projektu vznikl v minulosti dokument Zbytečné úrazy, který odvysílala Česká televize, a na tento rok se chystá další série pod názvem Silnější než rozum. Premiéra prvního dílu se bude vysílat ve středu 22. dubna 2009 od 17.10 hodin na ČT2.

Pozornost seriálu se tentokrát zaměří především na teenagery a adrenalinovou zábavu při běžných sportech, například kolo – sjezd z kopce, lyže – freeride, kanoe – raft na rozbouřené řece apod. „Cílem je ukázat na kontrast mezi tím, když někdo dělá sport profesionálně, nebo chce jen výkony profesionálů napodobovat bez potřebného tréninku,“ říká Jiří Kostner, vedoucí projektu Dětství bez úrazů. „Chceme zaujmout ty, kterých se to týká. V našich příbězích jsou jednotlivé úrazy rekonstruovány velmi věrně, hrají zde mladí herci a vše se odehrává až v klipovém tempu,“ doplňuje režisér dokumentu Karel Jonák. Celkem šest dílů seriálu odvysílá ČT2 počínaje 22. dubnem vždy každou středu v uvedeném čase (s výjimkou 6. 5., kdy je sportovní přenos). Poslední díl uvede Česká televize 3. června.

Z poznatků projektu Dětství bez úrazů vyplývá, že převážná většina úrazů se nestane náhodou, ale zbytečným riskováním a nepozorností zejména mladých lidí. Následky bývají bohužel často tragické. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky z roku 2006 u nás dochází každý rok k 450 tisícům úrazů, z toho téměř 30 až 45 tisíc končí hospitalizací. Dva až tři tisíce dětí ročně zůstanou doživotně postiženy a téměř 250 dětí ve věkové skupině do devatenácti let na následky zranění umírá.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna se věnuje prevenci úrazů dětí a mladistvých již jedenáct let. Je spočítáno, že každá koruna, vložená do této prevence, přináší nejméně trojnásobný zisk v podobě uspořených nákladů spojených s vypořádáním následků zbytečných úrazů,“ uzavírá Pavel Horák, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Více informací o projektu a prevenci dětských úrazů najdou zájemci na webových stránkách www.urazneninahoda.cz

zdroj: VZP

Doporučujeme

Články odjinud