Tenisová sezóna začíná!

Tenisová sezóna začíná!

S hezkým počasím se stále víc sportovců těší, až vezme do ruky tenisovou raketu a vyrazí na kurt. Pokud letos přemýšlíte nad nákupem nového vybavení, měli byste vědět, podle čeho raketu vybírat.

Na pultech českých obchodů najdete nepřeberné množství tenisových raket nejrůznějších výrobců. Jak vybírat a mít jistotu, že najdete „tu pravou“, která vám padne do ruky nejen v obchodě, ale také na kurtu?

Při výběru se neorientujte jen podle ceny. Sice platí, že její výše odpovídá kvalitě zpracování, materiálu a technologii, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že nejdražší rakety bývají ty s nejnovějšími technologiemi.

Objektivně zhodnoťte, jaký výkonnostní typ tenisového hráče jste. Rakety se totiž dělí do tří kategorií:
Závodní – určené pro profesionály s výbornou technikou a tvrdým stylem hry
Sportovní - pro zkušené hráče s dobrou technikou a výbornou kondicí
Rekreační – určené pro ty, kdo chodí hrát tenis rekreačně a nechtějí do sportovního vybavení investovat mnoho peněz

Důležitým faktorem je váha. V tomto případě platí přímá úměra - čím lehčí raketa je, tím snadnější je také hra, ale záleží samozřejmě na tělesné konstituci každého hráče. Na druhou stranu ale s lehkou raketou nebudete hrát dravě. Váha tenisových raket Prince pro rok 2009 určených dospělým hráčům se pohybuje od 230 do 325 g.

Vyzkoušejte si, jak se vám raketa drží. Velikost gripu (obvodu držadla) je na něm vyznačena a je v rozmezí 0 – 5. Pro dospělého hráče je nejvhodnější střed, tedy 2 – 4.

Rakety se mezi sebou liší také velikostí hlavy. Platí, že čím větší hlava, tím větší je komfort hry. Na druhou stranu ale vaše údery nebudou tolik přesné. S menší hlavou pak budete mít hru více pod kontrolou. Nemalou roli hraje také výplet. Jeho tvrdost ovlivňuje váš herní pocit. Pokud jste začátečník, preferujte raději měkčí výplet, jenž je určen i pro děti, šetříte tak tělo a klouby. Zkušenější hráči většinou volí tvrdý výplet, který umožní větší kontrolu nad míčkem.

Zajímat byste se měli také o materiál, ze kterého je raketa vyrobena. Dřevěné modely jsou už dávno minulostí, ty současné se vyrábějí z grafitu, kompozitních materiálů (kombinace grafitu a hliníku v různém poměru) nebo hliníku. Grafit je tvrdší a tím pádem při hře více trpí exponované části těla (zápěstí, loket a rameno). Hliník je k tělu šetrnější, ale při hře nemusí být raketa tolik stabilní.

Zajímavá je také otázka vlivu hry na vaše zdraví. Pokud nejste trénovaní a nemáte správné technické návyky, může být tento sport i nebezpečný – při špatné technice trpí zápěstí, loket, rameno a samozřejmě také zádové svaly a páteř. Značka Prince proto nabízí rakety s unikátní technologií O3, díky níž se zvětšuje optimální plocha pro úder (sweet zone je oproti tradičním raketám až o 59 % větší) a zároveň se snižují vibrace z rakety přenášené na zapojené klouby.

Pokud jste naprostý tenisový začátečník, bylo by úplně nejlepší nejprve navštívit odborníka. Značka Prince je jednou z mála značek, které poskytují trenérům sadu testovacích raket. Specialista vám tak nejen poradí s typem rakety, která by se pro vás nejvíce hodila, ale vštípí vám i základní tenisové návyky a poradí, jak hrát, abyste svému zdraví prospěli. Zároveň si raketu můžete před nákupem vyzkoušet a zjistit, zda vám padne do ruky.


Co nesmí chybět správnému tenistovi v tašce
Základem správné hry je samozřejmě dobře vybraná a padnoucí tenisová raketa. V dnešní době už vám ale jen ta stačit nebude. Aby byla vaše tenisová výbava kompletní, neměli byste zapomenout zejména na speciální tenisovou tašku, vhodné oblečení (bavlna je přežitkem, daleko vhodnější jsou speciální materiály z kombinace bavlny a polyesteru) – šortky, bermudy nebo sukně, top, tričko bez rukávů nebo s límečkem; obuv, potítko, čelenku nebo kšilt a alespoň 3 tenisové míčky. Pokud chcete být na tenisovém dvorci perfektně sladěni, kupte si veškerou výbavu od jedné značky. Např. Prince nabízí oblečení, obuv a doplňky nejen pro tenis, ale také squash a badminton. Kvalitu těchto produktů dokazuje celá řada špičkových hráčů, u nich je tato značka nedílnou součástí profesionální výbavy. Až půjdete na kurt, nezapomeňte si s sebou vzít také dostatek tekutin, ideálně vodu nebo některý ze speciálních sportovních nápojů.
 

Doporučujeme

Články odjinud