Kousky lososa se sezamem Zdroj: Ondřej Košík

Kousky lososa se sezamem Zdroj: Ondřej Košík

Tortilly s krůtími plátky Zdroj: Ondřej Košík
Pečené brambory se slaninou Zdroj: Ondřej Košík
Eintopf s fazolemi a chorizem Zdroj: Ondřej Košík
Sladký vaječný trhanec s jablky Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Teplé večeře pro všední dny

Inspiraci na teplou večeři pro všední dny můžete najít na celém světě. Zkuste například lososa po asijsku nebo třeba eintopf s fazolemi za pár korun.

Kousky lososa se sezamem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g jasmínové rýže
  • 400 g lososa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 limetka
  • 1 chilli paprička
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 8 hnědých žampionů
  • listy červené řepy
  • nať řapíkatého celeru

Uvařte rýži podle návodu. Lososa nakrájejte na nudličky. Vložte do misky a smíchejte se sójovou omáčkou, semínky, šťávou a kůrou z limetky, nasekanou chilli papričkou a dochuťte. Po chvíli lososa orestujte na oleji s plátky hub a poduste. Vmíchejte nasekanou řepu a celer, prohřejte. Podávejte s rýží.


Tortilly s krůtími plátky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g krůtích prsou
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g sušených rajčat
  • 80 g černých oliv
  • nať řapíkatého celeru
  • 4 kusy tortilly

Krůtí maso nakrájejte na menší plátky, osolte, opepřete a orestujte na oleji dozlatova. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek, sušená rajčata a olivy a krátce orestujte. Nakonec vmíchejte nasekanou nať řapíkatého celeru. Směs s masem vložte na tortilly rozehřáté v troubě. Můžete ještě zakapat olivovým olejem a ozdobit bazalkou.


Pečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut + 30 minut pečení brambor

  • 8 menších brambor typu B upečených v alobalu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 160 g anglické slaniny
  • 60 g vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • 150 g zakysané smetany
  • čerstvá majoránka

Celé, omyté brambory zabalte do alobalu a upečte je předem v troubě doměkka, zabere vám to alespoň 30 minut. Mezitím na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Odstavte a vmíchejte nastrouhané vlašské ořechy. Upečené brambory rozbalte, seshora rozkrojte a vložte dovnitř směs. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zakysanou smetanou, ozdobte lístky majoránky.


Eintopf s fazolemi a chorizem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 větší brambory typu B
  • 2 mrkve
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 100 g choriza

Fazole slijte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte zeleninu a duste doměkka asi 10 minut. Poté přimíchejte fazole a loupaná rajčata. Vařte 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Přendejte do misek a ozdobte na pánvi nasucho opečeným chorizem.


Sladký vaječný trhanec s jablky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4 jablka
  • 2 celé skořice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce oleje
  • 12 vajec
  • špetka soli
  • 40 g rozinek
  • 60 g lískových ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 200 g bílého jogurtu

Jablka nakrájejte na menší kousky a poduste je krátce doměkka v hrnci s celou a mletou skořicí. Můžete podlít troškou vody. Pánev potřete zlehka olejem. Vyšlehejte vejce, dochuťte troškou soli a usmažte omelety. Lehce je natrhejte. Na talíři trhanec zalijte jablečným pyré, zasypte rozinkami, ořechy, dochuťte medem a ozdobte jogurtem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud