Tereza Kostková chce vyburcovat ženy k návštěvám gynekologie

Tereza Kostková chce vyburcovat ženy k návštěvám gynekologie

Tereza Kostková pozvala MUDr. Vladimíra Dvořáka k besedě o problematice HPV onemocnění. Jedním z nich je rakovina děložního čípku, které v České republice především kvůli nedostatečné prevenci podlehne každých 22 hodin jedna žena.

Jsou věci, kterým věnujeme velkou pozornost a přitom pro člověka nemají žádný význam. Pak jsou tady věci životně důležité, o kterých se naopak nepíše, nemluví natož nahlas. A já se domnívám, že právě těmhle věcem by se pozornost měla věnovat v první řadě. Konkrétně mám na mysli rakovinu děložního čípku – jedno z onemocnění způsobené lidskými papilomaviry (HPV). Toto gynekologické onemocnění zasáhlo do mně blízkých řad.

„Život je setkávání. Člověka s člověkem, s láskou, s úspěchem, se štěstím... to jsou ta krásnější setkání. Anebo s nepřejícností, záští, krachem či špatnou zprávou. O tato setkání zrovna dvakrát nestojíme. K nejhorším zprávám pak patří ty, které dostaneme v lékařské ordinaci. O ně nestojíme ani jednou, protože si při nich uvědomujeme, jak jsme někdy bezradní a bezmocní. Všichni do jednoho – ať si to přiznáme nebo ne – žijeme s podivnou matoucí „útěchou", že nám se to stát nemůže.

A protože vlastní rodinu bereme jako svůj svět, vztahujeme povětšinou tuhle klamnou iluzi i na své nejbližší okolí. Dvakrát jsem byla vyvedena z omylu! Dvakrát střelilo tohle gynekologické onemocnění do blízkých řad. Nemohu, nechci a nebudu konkrétní, jména v tomto případě nejsou nijak podstatná. Podstatné je, že oba příběhy měly happy end. Zasáhly mladý věk – rozkvět – a pokaždé s sebou nesly vlnu strachu, spíš nevysloveného než halasného, a vlnu nejistoty.

Nikdy nejsme dost připraveni, ale je zbytečné stát a čekat oddaně bez munice, když je na skladě. Obzvlášť, když je tak silná, že alespoň v tomhle případě protivníka nejen oslabí, ale rovnou zastaví. A ještě když s sebou nese nový život, stejně jako v obou „mých" zkušenostech, kdy po uzdravení opravdu nové životy na svět přišly! Právě proto, že nemoc napadá cestu, která není jen naší vlastní, ale i cestou pro „život" budoucí, měly bychom se chránit dvojnásob a dřív, než bude nutné, nebo než už bude pozdě.“ Právě to dlouhé období strachu a nejistoty mě přinutilo věnovat problematice onemocnění způsobenými lidskými papilomaviry více pozornosti. Uvědomila jsem si, jak málo se o tom obecně ví a vůbec mluví. A tak jsem se rozhodla pomoci dostat tuto problematiku do co nejširšího povědomí a přispět tak k boji proti HPV onemocněním.

Tereza Kostková Patronka HPV College

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud