Terraterapie - jíl absorbuje vše špatné

Terraterapie - jíl absorbuje vše špatné

Ještě než lidstvo začalo pro své zdraví využívat byliny a jiné přírodní produkty, spolehlo se na léčbu hlínou.

V současnosti nabývá „terraterapie“ znovu na významu a jedním z jejích ambasadorů je francouzský zelený jíl. Plně přírodní surovina bez jakýchkoli konzervačních látek je absolutně sterilní a sušená na slunci. Jaké poklady v sobě zelený jíl vlastně skrývá? Především velký počet minerálních látek a stopových prvků (křemík, hliník, vápník, železo, hořčík, mangan, sodík, fosfor, měď, kobalt, lithium a molybden).

Inteligentní síla

Pro vnitřní aplikaci máme dvě možnosti – pití a polykání. Zelený nápoj vytvoříme tak, že jednu čajovou lžičku (děti od 6 let polovinu dávky) prášku nasypeme do sklenice vody. Necháme přes noc odstát a ráno nalačno vypijeme. Jelikož chuť není zrovna valná, přijatelnější možností jsou kapsle s práškem ze zeleného jílu. Sledujte však pozorně etiketu na výrobku. Kapsle má totiž obsahovat minimálně 200 mg jílu a rozhodně v ní není místo pro umělá aromata, barviva, konzervační látky, mléčné deriváty, lepek, cukr, sůl a želatinu.

Snídani si poté dopřejeme až za hodinu. Jestliže užíváme nějaké léky, bereme je až za 2 a půl hodiny po hliněném koktejlu. Vnitřně můžeme pojídat i jíl z tuby, kdy večer před spaním odebereme 1 až 2 centimetry a vložíme do úst. Zemina se promísí se slinami, zřídne a následně se polkne. Jakmile se léčivá hlína dostane do organismu, začne pracovat se silou armády.

Zkrátka to, co vložíme nahoře, vyjde dole. Jíl detoxikuje celý trávicí trakt od plísní (včetně candidy) přes toxiny přijaté z potravy (konzervanty, éčka) až po bakterie a viry. Odstraňuje i lepek, který po přilnutí na střevní stěny způsobuje zhoršenou výživu a je důvodem četných poruch trávicího ústrojí a kožních onemocnění.

Máte-li obavu, co se po „jílové potravě“ bude dít s vaší stolicí, vězte, že zůstane normální. Dokonce ani střevní plyny, pokud se vůbec vytvoří, se po případném úniku nestanou pohromou pro okolí.

Kromě toho také výrazně přispějete k likvidaci průjmů všeho druhu, pokud na ně trpíte. Eliminuje i odumřelé částečky tkání a aktivuje tvorbu zdravých buněk. Zajímavé je, že působí rovněž na další tělesné orgány. Nejvíce však na ty, které jsou napojené na trávicí ústrojí. Dovede povzbudit orgány, jejichž činnost vázne, a zharmonizovat ty, které pracují nadměrně. Tím vlastně vyrovnává energetickou rovnováhu v organismu. Francouzský zelený jíl má výjimečnou schopnost absorbovat. Pojímá plyny stejně jako kapalné substance.

Jestliže jste právě teď „nevěřícími Tomáši“, proveďte doma malý pokus. Uložte do vaší chladničky otevřenou nádobu s jemným práškem. Po krátké době zmizí různé pachy z potravin, které v ní máte uskladněny. Stejně tak tato zemina pohlcuje i tělesné pachy, například zapáchající plyny v trávicím traktu. Na druhou stranu zelený jíl umí i adsorbovat, čili vázat. Jakmile se dostane do našeho organismu, je schopen nasát do sebe bakterie, viry, toxiny, a dokonce i radioaktivitu. To znamená, že pomůže jak osobám vystaveným radiaci, tak i onkologickým pacientům, pro které je pak radioterapie daleko snesitelnější.

!!! Po zahájení léčby se může dostavit přechodná zácpa, proto je zapotřebí pít hodně čisté vody. Terapie jílem probíhá maximálně po dobu 4 týdnů (jinak dochází k likvidaci užitečné střevní mikroflóry). Trpíte-li těžší formou zácpy, raději si terraterapii v této formě odpusťte.

Živá země

Lidé žijící v bezprostředním kontaktu s přírodou používali od starověku léčivou hlínu takřka denně. Na různá místa přikládali obklady, aby vytáhly z těla bolest, záněty, hnis a infekci. Jejich bohaté zkušenosti určitě zužitkujeme i dnes, například na uvolnění bolestí hlavy, zad, páteře, na záněty v krku či gynekologické potíže.

Kusy jílovité zeminy vložíme do skleněné nádoby a rozmícháme s vodou tak, aby konzistence nebyla příliš hustá ani tekutá. Hliněnou pastu naneseme dřevěnou (popřípadě skleněnou) špachtlí ve dvoucentimetrové vrstvě a překryjeme bavlněným obinadlem. Na něj položíme igelit, neboť obvaz absorbuje vodu a pasta by rychle vysychala.

Dobu působení obkladu určuje jíl samotný. Až obklad vyschne, uvolní se a tím prakticky končí léčebná procedura. Přilnou-li zbytky jílu k pokožce, trochu jej navlhčíme a poté seškrábneme. Platí zásada, že přikládáme obklad pouze na jednu část těla. Pro rychlou přípravu se hodí „jílová bandáž“, kdy se v podstatě jedná o celulózové pásy napuštěné jílem. Nechají se nasáknout vodou a poté se na hodinu přiloží na bolavé klouby, svaly či na oblast se zánětem. Léčba jílem může vyvolat reakci organismu. Nejprve se stav jakoby zhorší a poté se začne zlepšovat. Jedná se o přirozenou reakci našeho těla a nemusíme se nijak znepokojovat. Jen ve výjimečných případech dotyčný člověk obklad nesnese nebo se u něj projeví alergická reakce.

Již použitý jíl znovu neaplikujeme, neboť nasál plno toxinů a škodlivin. Je-li to možné, zakopeme jej do země, kde si s ním „jeho matka“ poradí.

Infuze minerálů pro pleť

Až vám doma dojde zubní pasta, nahraďte ji její kolegyní s podílem zeleného jílu. V ústní dutině totiž vymítá veškeré bakterie, které se podílejí na tvorbě plaku, a předchází sbírce kamenů na našich zubech. Dodávka minerálů putuje i do našich dásní a ty se zpevní jako hradby. Stejně tak můžeme zelenou hmotu aplikovat jako kosmetickou masku. Náš obličej sice nabude podoby „Jožina z bažin“, nicméně těch pár minut za to určitě stojí. Maska totiž dokonale vyčistí pleť, odstraní odumřelé buňky, zahojí drobné vřídky i pupínky.

Z mastné pleti stáhne přebytečný maz, na aknózní zahojí zánětlivá ložiska. Infuze minerálů skvěle oživí pleť a vybudí k akci vlastní obrannou funkci pokožky.

Všechny barvy jílu...

Zabrousíte-li do nabídky organických kosmetických produktů, určitě narazíte i na další varianty jílu.

Růžový jíl

Jemná směs ze dvou jemných jílů se pečlivě stará o citlivou pokožku. Plně respektuje její pH a zjemňuje strukturu kůže.

Červený jíl Tajemství jeho účinnosti spočívá ve vysokém obsahu oxidů železa, které pleť rozzáří jako míšeňské jablíčko.

Žlutý jíl

Je velmi podobný svému „zelenému bratrovi“, jak v účincích, tak i v minerálním složení.

Bílý jíl

Zcela neutrální, pro všechny typy pleti, kterým zajistí jas, jemnost a hlubokou očistu.

Lekce geologie

Jíl je usazená, nezpevněná hornina, složená z hmoty tvořené jílovými minerály a dalšími příměsemi (jiné minerály, úlomky hornin), s velikostí jednotlivých zrn pod 2 µm (50 %). Hornina má různou barvu závislou na obsahu příměsí. Jíl zásadně mění své vlastnosti v přítomnosti vody, v suché podobě je sypkou horninou.

ČTĚTE TAKÉ:
Zařizujeme bydlení podle Feng Shui - hlavní vchod a předsíň

ČTĚTE TAKÉ:
Ochutnejte pravý jablkový páj

Doporučujeme

Články odjinud