TEST: Jak dlouho budete žít? Spočítejte si, kolika let se dožijete

TEST: Jak dlouho budete žít? Spočítejte si, kolika let se dožijete

Věk člověka se neustále zvyšuje, dnes už v České republice žije víc než 50 000 lidí, kteří jsou starší devadesáti let. Jakou šanci na dožití máte vy? Jíte sladké, žijete poblíž své rodiny, sportujete? Odpovězte na tyto a další otázky testu, který vypracovali vědci z Harvard Medical School, a dozvíte se, jaké máte vyhlídky.

Tu třetí skleničku si už nedávejte

Zatímco ještě v 19. století byli lidé ve čtyřiceti starci a stařenkami, kteří odcházeli na vejminek, dnes kolikrát čtyřicátníci teprve zakládají rodiny a často mění i kariéru a přemýšlejí, jak naloží se životem. Podle statistik jsme totiž ve čtyřicítce pravděpodobně teprve lehce za polovinou svého života. Důvodů delší délky života je celá řada. Lepší lékařská péče, méně manuální práce, lepší strava, lepší životní prostředí než v průmyslových oblastech 19. století. Podle studie harvardských vědců, kteří zkoumali 150 stoletých lidí, je však nejdůležitější celkový životní styl. Epidemiologické studie mimo jiné ukázaly, že nekuřáci mají život delší minimálně o pět let, vegetariáni o sedm, naopak ten, kdo pije denně více než dvě sklenice alkoholu, si zkracuje život o šest let.

Pokračování 2 / 3

Vlastní test

Test je jednoduchý. Na každou otázku odpovězte ano nebo ne a podle toho si buď přičtěte, nebo odečtěte body, které jsou v závorce.

1) Kouříte nebo žijete mezi kuřáky? Ano (-20) Ne (0)

2) Máte rádi maso nebo rybu dobře propečené? Ano (-2) Ne (0)

3) Vyhýbáte se máslu, smetaně, zákuskům a jiným kalorickým bombám? Ano (+3) Ne (-7)

4) Obsahuje vaše strava málo masa, a naopak hodně ovoce a obilovin? Ano (+5) Ne (-4)

5) Vypijete víc než lahev piva nebo dvě sklenice vína či jiného alkoholu za den? Ano (-10) Ne (0)

6) Popíjíte v mírných dávkách pivo, víno nebo alkohol (jedna či dvě sklenice za den)? Ano (+3) Ne (0)

7) Žijete v prostředí, kde se občas vyskytuje smog? Ano (-4) Ne (+1)

8) Vypijete za den víc než tři šálky kávy? Ano (-3) Ne (0)

9) Pijete každý den čaj? Ano (+3) Ne (0)

10) Berete každý den aspirin? Ano (+2) Ne (-4)

11) Čistíte si zuby po každém jídle? Ano (+2) Ne (-4)

12) Chodíte na velkou méně než jednou za dva dny? Ano (-4) Ne (0)

13) Měli jste někdy srdeční záchvat? Ano (-10) Ne (0)

14) Opalujete se? Ano (-4) Ne (+3)

15) Máte nadváhu 10 nebo více kilogramů? Ano (-10) Ne (0)

16) Žijete tak blízko ke své rodině (nemyslíme partnera a děti), abyste ji mohli pravidelně navštěvovat? Ano (+5) Ne (-4)

17) Která z následujících dvou vět se k vám více hodí:

a) Stres mě ničí, nemohu se ho zbavit. Ano (-7)

b) Dokážu setřást stres (sportem, meditací, humorem, modlitbou nebo jinak). Ano (+7)

18) Zemřeli vaši rodiče na nějakou chorobu před dosažením 75 let nebo potřebovali před dosažením tohoto věku každodenní péči? Ano (-10) Ne (0)

19) Dožil se některý z členů vaší rodiny (otec, matka, strýc, teta, prarodiče) v dobrém zdraví nejméně 90 let? Ano (+24) Ne (0)

20) Cvičíte (tělocvična, chůze, posilování, plavání) alespoň třikrát týdně? Ano (+7) Ne (-7)

21) Berete každý den vitamin E (400 až 800 jednotek) a selen (100 až 200 mikrogramů)? Ano (+5) Ne (-3)

Podívejte se na videu, jak nám škodí lak na nehty:

Pokračování 3 / 3

Výsledky testu

Teď sečtěte kladné body, odečtěte záporné a výsledek (kladný nebo záporný) vydělte pěti. Výsledné číslo přičtěte nebo odečtěte od věku 84 let pro muže a 88 let pro ženu a dozvíte se, jak dlouhý život vás pravděpodobně čeká. Pokud například získáte 38 záporných a 23 kladných bodů, výsledkem bude číslo 15. To vydělíte 5, vyjdou vám 3. Žena v tom případě odečte od čísla 88 číslo 3; dožije se tedy 85 let. Následující řádky vám podrobněji vysvětlí, jak jste na tom se zdravím v souvislosti s dosaženým výsledkem. Naše modelová žena patří do kategorie "až o 7 let navíc".

Až 14 let navíc

Po svých předcích jste zdědili dobré předpoklady (osoba, jejíž příbuzní zemřeli v 90 letech, má čtyřikrát větší šanci, že se tohoto věku také dožije). Váš otec se zřejmě vyznal ve zdravém životním stylu a matka zase rozuměla výživě. Předali vám dobré rady, železné zdraví, zdravé návyky (aktivní život, dobrý spánek, silnou vůli, stravování s malým obsahem tuků a masa...), nejspíš nežijete ani v přílišném stresu. V každém případě jste na dobré cestě vstoupit do klubu stoletých.

Až 7 let navíc

Není to špatné (zvlášť když se blížíte k těm sedmi). Jste na tom docela dobře (v této chvíli!), vezmeme-li v úvahu často znečištěné životní prostředí a stresující okolí. Hrozí vám však, že váš „třetí“ život (v důchodu, po 65 letech věku) může být strastiplný, pokud neuděláte nic, abyste se zbavili svých zlozvyků a získali zdravější návyky - pravidelné kúry vitaminem E a selenem, vyváženější strava, víc spánku...).

Až o 12 let méně

Nejdete dobrý směrem. Máte špatné životní podmínky (smog, stres...), špatné stravovací návyky (příliš mnoho tuků, masa, málo vlákniny...), pochybný životní styl (málo pohybu, káva, tabák, alkohol...). Rizika se sčítají. Je nejvyšší čas to změnit, jinak můžete očekávat, že se dožijete nanejvýš 74 let, což je sice v současnosti průměrná délka života, ale za 20, 30 nebo 40 let se lidé budou dožívat o pět až 10 let víc, protože střední délka života se každý rok prodlužuje o 3 měsíce.

Až o 24 let méně

Špatné zázemí, problematické životní prostředí, špatné návyky, bídný životní styl... Váš život je v nepořádku. Pokračujte stejným způsobem a dožijete se stejného věku jako lidé ve třicátých letech minulého století (tzn. 60 let), navíc v tomto věku budete ve stejném biologickém (i psychickém) stavu jako dnešní pětasedmdesátníci, možná ještě v horším. Takže se vzpamatujte, je víc než nutné začít se změnami a zvyknout si na zdravý život, pokud chcete žít déle a lépe.

Doporučujeme

Články odjinud