Test robotického vysavače

Test robotického vysavače

Už je to minimálně rok, co i na náš trh zaútočily robotické vysavače. Jeden takový jsme pro vás otestovali i my. V následujícím článku se dozvíte, s jakou nečistotou si takový robot poradí, zda je pečlivý a co mu dělá problémy.

Vysavač, který jsme testovali, má hodnotu 15 000 Kč. K samotnému přístroji patří ještě nabíjecí domovská stanice, dálkové ovládání, sada na údržbu vysavače, náhradní kartáče, dva majáky a samozřejmě návod. Majáky umí vytvořit virtuální stěnu (virtual wall), která zabrání vysavači uklízet za hranicí, které stěnou předem vymezíte, například v otevřených dveřích mezi dvěma místnostmi, anebo slouží jako orientační bod pro vysavač v rozlehlejších či členitějších prostorách.

Počáteční nadšení

Když doma poprvé zprovozníte robotický vysavač, rozhodně vás nadchne, protože podlahu, která právě potřebovala vysát, začne najednou uklízet sám a vy si klidně můžete sednout do křesla.

Nejprve si zmapuje místnost a poté začne prostor uklízet pomocí naprogramovaných vzorců pohybu. Vysavač je vybaven dotykovými senzory, zajišťujícími co nejtěsnější kopírování linií nábytku a zdí. Skvěle se orientuje pod stolem a doslova obkrouží všechny nohy stolu. Samotný sběr prachu a nečistoty zajišťuje dvojice válečků, gumový a kartáčový, sebraný nepořádek končí v malém, pohodlně vyjímatelném zásobníku.

Jako orientační body slouží vysavači jeho domovská stanice, ta má určitý omezený dosah, který lze prodloužit nebo modifikovat výše zmíněnými majáky, jejichž užití však pro obvyklý úklid a vysmýčení prostoru není vůbec nutné, můžete s nimi ale vysavač rafinovaněji instruovat o trase jeho pohybu.

Testovaný vysavač má tři funkce: načasovaný nebo okamžitý úklid a spirála. Díky časovači ho můžete nastavit třeba na dobu, kdy jste v práci, a vaše rodina tak přijde do již uklizeného bytu, vysavač v určenou hodinu začne úklid a po jeho dokončení se vrátí do nabíjecí stanice. Do té si také může odskočit během úklidu doplnit energii.

Díky programu spirála vás už nikdy nerozhodí rozsypaná cukřenka na koberci, popelník nebo chlupy z právě vykartáčovaného psa. Vysavač totiž začne opisovat spirálu o průměru jednoho metru z místa, kam ho sami navedete, například pomocí jednoduchého a intuitivního dálkového ovládání. Poté se vrátí do výchozího bodu spirály a vy ho můžete stisknutím jednoho tlačítka odeslat zase "do domečku".

Na co je třeba si dát pozor?

Celkem logicky zaleží také na tom, jaký prostor vlastně uklízíte. Nutno podotknout, že vysavač se bude cítit nejlépe v bytě, kde je hodně prostoru, co nejméně překážek a menších zákoutí, protože tam, kam nemůže celý zajet, nemůže ani uklidit. Je také nutné odstranit z podlahy všechny kabely, malé koberečky případně menší dekorace a drobný nepořádek (jako spadané tužky, provázky, sirky, špendlíky apod.), zkrátka cokoliv, co by nedokázal zpracovat ani běžný lux.

V případě, že na takovou překážku narazí, může se chovat zmateně, a pokud se dostane do zákoutí, může začít jen jezdit ode zdi ke zdi. Jednoduše řečeno jsou místa, kam nedokáže zajet, a jiná místa, ze kterých zase není schopen vyjet ven. Může také nasát dlouhý závěs nebo záclonu. Nesmí přijít do kontaktu s vodou, což je důležité hlídat zejména v koupelně nebo v kuchyni.

Neporadí si ani s delšími vlasy, ty je třeba často vymotávat, jinak hrozí, že vysavač přestane efektivně uklízet, čištění vám ale velmi usnadní právě sada na údržbu vysavače, při správném užití to trvá sotva pár minut a rozhodně se u toho neumažete. Při denním užívání je také třeba vysypat zásobník alespoň obden, což samozřejmě záleží opět na velikosti místnosti a míře jejího znečištění.

Nemá problém s různými druhy podlah nebo kobercem a ani zvířecí chlupy mu nepůsobí potíže. Je ale dobré zvážit jestli nechat robota uklízet, pokud je v bytě jen onen zvířecí mazlíček, lepší je nechat ho pracovat při venčení. Spíš než jako pomocník při velkém úklidu se osvědčí jako robot pro stálé udržování čistoty.

Rychle si zvyknete na to, že vlastně jen vymezíte prostor na úklid, což se od normálního luxování příliš neliší, ovšem odpadá vám pobíhání po bytě s vysavačem, místo toho můžete jít dělat něco jiného. Robotický vysavač je dobře skladný i se svou základnou se vejde třeba pod postel.

Shrnutí

Robotický vysavač vám bude určitě dobrým pomocníkem, ale je dobré zvážit, zda se hodí právě do vaší domácnosti, případně mu domácnost trochu přizpůsobit. Pokud je vaše obydlí hodně členité a plné rohů a koutů, musíte počítat s tím, že tu a tam si budete rohy muset sami vysmýčit, nebo před samotným úklidem vymést nečistoty do snadněji přístupných částí místnosti.

Doporučujeme

Články odjinud