Robot Braava 380 s připevněným hadrem pro suché vytírání.

Robot Braava 380 s připevněným hadrem pro suché vytírání.

Díky přesahům dokáže Braava vytřít těsně u zdi, třeba i ve vnořených soklech kuchyňské linky.
V rozích jsou nárazová čidla.
Robot se ovládá třemi tlačítky: vypínač, suchý a mokrý režim. Současné stisknutí aktivuje rychlý uklízecí režim.
Robot je poměrně malý, měří 24 × 22 × 8 cm.
22
Fotogalerie

Test vytíracího robota iRobot Braava 380: cizí práce nebolí

Robot iRobot Braava 380 dokáže zamést podlahu a k tomu ji ještě vytřít mokrým hadrem. I když mu musíte trošku pomoci s přípravou, samotný úklid zvládne úplně sám. Vyzkoušeli jsme, jak úspěšně.

K čemu je a k čemu není

Braava byla vyrobena k suchému nebo mokrému vytírání pevných hladkých podlah, jako je interiérová dlažba, vinylové, laminátové nebo dřevěné podlahy. U dřeva je potřeba odhadnout, jestli povrchu neuškodí vlhkost. Jestli ale parkety běžně vytíráte vlhkým mopem, bude to i s Braavou bezpečné. Já sám jsem robota testoval především na dřevěných parketách.

Důležitý je ale hladký povrch. V místnostech, kam raději nechodíte naboso, abyste si nezadřeli třísku, nebo kde dlažba připomíná neomítnutou zeď, tam byste s robotickou Braavou narazili. Hadr, který před sebou robot sune, se nedostane do skulin ani reliéfů.

IRobot prodává dva roboty Braava: levnější 320 a vybavenější 380, který jsem testoval. V říjnu 2013 byly oficiální ceny následující:

• Braava 380: 7 489 Kč (aktuální cena viz Hledej ceny.cz)

• Braava 320: 5 749 Kč (aktuální cena viz Hledej ceny.cz)

Robotům nevadí častý úklid, využijte toho

Suché vytírání dokáže totéž, co vy sami se suchým hadrem. Setře prach, drobky, vlasy. Mokrý – nebo lépe řečeno vlhký úklid – potom s sebou vezme i skvrny, šlápoty a jiné nečistoty odstranitelné jemným opakovaným přetřením namokro. Ideální je pustit Braavu do místnosti napřed se suchým hadrem a potom pokračovat s mokrým programem.

Když ale sám uklízím nebo vytírám, na celou místnost mi nestačí jeden hadr bez vymáchání nebo vytřepání. Tak jak si s ním může vystačit robot? Jednou možností je přístroj během úklidu pozastavit, vytřepat nebo vymýt hadr, vrátit zpět a pokračovat. Jenže k čemu je robot, kterému musíte až do takové míry asistovat? Lepší je proto změnit přístup k úklidu: pustit Braavu k vytírání častěji, než byste to dělali sami. Potom bude jeden hadr stačit.

Stejné to je mimochodem i s robotickými vysavači. Mají menší výkon než běžné vysavače, ale ani jim na rozdíl od člověka nevadí, když uklízí každý den, nebo každý druhý den.

Jak vypadá, jak funguje

Je hranatý! Po letech kulatých vysavačů Roomba je to velká změna a netýká se jen tvaru. Zatímco Roomba se pohybuje dosti chaoticky a připomíná kulečníkovou kouli odrážející se od stěn, práce robota Braava víc vypadá jako lidské vytírání. Po místnosti se snaží pohybovat důsledně rovnoběžně. Jede ve směru, v jakém jste ho postavili, na konci místnosti se obrátí a pokračuje v rovnoběžné dráze o kousek vedle.

Robot má rozměry 24 × 22 × 8 cm a zejména nízká výška je výhra pro pohovky, postele nebo zavěšená WC, pod kterými se Braava snadno protáhne. Přečnívající boky zase nemají problém uklidit podél vnořených soklů, například u kuchyňské linky.

Je tichý! V místnosti, kde vysává Roomba, se nedá být, a často je nejlepší po zahájení vysávání úplně opustit byt. Holt je to stále vysavač, a pokud má sát, potřebuje výkonný motor. Braava místo toho pouze stírá, takže jí stačí tichý pohybový motorek. Ten si jen tak ševelí, robot v místnosti vůbec neruší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nasucho a namokro

Při stírání nasucho se kolem standardního nástavce, který je ve výbavě obou variant robotů, obalí dodávaný hadr. Případně jiný – iRobot uvádí, že Braava může využít mopy značek Swiffer nebo Target a dalších, které ale asi v ČR neseženete. Bude však stačit libovolný hadr s rozměry zhruba 27 × 21 cm.

Zasucha se robot pohybuje mnohem rychleji než u mokrého vytírání, jezdí si po celé délce místnosti ode zdi ke zdi. Při mokrém vytírání se robot rozjede krátce dopředu-doleva, trochu se vrátí zpět, potom dopředu-doprava, zase se vrátí… Tím každé místo přetře několikrát a podlahu tak dokáže zbavit skvrn, na které by suché zametení bylo krátké. Čidla na těle robota detekují překážky v trase a Braava nespadne ani ze schodů.

U mokrého vytírání se na nástavec robota upevní navlhčený „modrý“ hadr, který svou texturou trochu připomíná froté ručník. Udrží vlhkost a dobře se v něm zachytí nečistoty.

I tak se ale navhlčení z hadru ztrácí a u základní varianty Braava 320 je proto potřeba hadr průběžně namáčet. Vyšší model 380 je na tom mnohem lépe díky druhému nástavci s nádržkou. Naplní se vodou, která postupně prosakuje do hadru, a o nic se není třeba starat. O nic... na začátku musíte upevnit čistý hadr, donést robota na místo, zapnout ho.

Na jedno nabití baterie dokáže Braava 380 podle specifikace jezdit 4 h nasucho a 2,5 h namokro, zvládne při tom uklidit až 200 m2, resp. 60 m2. U levnějšího modelu jsou hodnoty nižší: za sucha 3 h a 150 m2, při mokrém úklidu 2 h a 50 m2.

Navigace podle neviditelných teček

Braava pro orientaci v místnosti využívá navigační kostku NorthStar. Je to krychle o hraně 6,5 cm, která se postaví do místnosti, například na stůl, a zapne. Směrem ke stropu promítá dvě infračervené, okem neviditelné tečky, podle kterých se robot řídí.

Jde to i bez kostky, úklid je jen chaotičtější. Braava nezvládne tak velkou plochu a neporadí si s komplikovanými místy. O kvalitě navigace vypovídá, že robot se po ukončení úklidu dokáže vrátit přesně na místo, odkud začal. Úklid také můžete přerušit, vyprat hadr, a když robot vrátíte zhruba na místo, bude pokračovat tam, kde skončil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Navigační kostky pomohou také při úklidu více místností. Když si je dokoupíte, dokážou si robot předávat z místnosti do místnosti. Pozor ale na prahy, které Braava vždy detekuje jako překážku a nedostane se přes ně. Stejným způsobem se vyhýbá i položeným kobercům.

Druhý do rodiny

Vytírání Braavou bylo až nečekaně účinné a výsledky úklidu lepší, než jsem čekal. Zejména po zkušenostech s umývacím robotem Scooba, viz recenze. Suchý úklid byl srovnatelný se zametením smetákem, mokrý podlahu doslova nablýskal. Je ale potřeba dodržovat kratší intervaly uklízení, nebude nejspíš stačit pustit robota na podlahu třeba jen jednou týdně.

Tento odstavec dopisuji po týdnu, kdy jsem nechal recenzi odležet. Během něj jsme místnosti vytírali klasicky mopem a znovu musím vytáhnout už zmíněné robotické nablýskání parket. Nevím, jak to Braava dělá, ale vytřená podlaha po jeho úklidu vypadala lépe než po manuálním vytírání.

Vyšší model Braava 380 oproti levnějšímu typu 320 uklidí díky větší kapacitě baterie větší místnost, současně má ale až třikrát rychlejší nabíjení (4 h oproti 10–12 h). Navíc se k němu dá dokoupit rychlonabíječka, která nabití zvládne za dvě hodiny. Osobně bych si ho ale vybral především kvůli druhému nástavci s nádržkou na vodu.

Myslím si ale, že Braava by neměla být první úklidový robot do domácnosti. Základem je vysavač, třeba zrovna Roomba z produkce stejného výrobce. Nedokáže sice vytřít namokro, ale s prachem si poradí stejně dobře; a jestli máte psa, tak mnohem lépe. K tomu vysaje i koberce, nevadí mu prahy a po dokončení práce se sám vrátí do nabíječky. K úklidu navíc ještě může vyjíždět úplně automaticky, podle časového plánu.

Jako druhé zařízení je ale Braava výborná věc. Zejména její vytírání namokro. Podlahu smetákem přejedete během chvíle a robot moc času neušetří, pečlivé mokré vytírání ale už vyžaduje víc námahy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

IRobot Braava 380: Plusy a minusy

+ Kvalitní úklid, zejména mokré vytírání

+ Nízká výška, uklidí pod nábytkem

+ Tichý provoz

+ Navigační schopnosti

– Neobejde se bez přípravy na úklid

– Nemá automatickou dobíjecí stanici, musí se připojit kabelem

Zařízení k testu zapůjčil www.irobot.cz. Zájemci si mohou ze stránek výrobce stáhnout anglickou uživatelskou příručku (PDF).

Doporučujeme

Články odjinud