Testosteron není všelékem pohasínající touhy žen

Testosteron není všelékem pohasínající touhy žen

Ještě nedávno se soudilo, že ženské sexuální libido lze zvýšit podáváním mužského pohlavního hormonu testosteronu. Ten měl něžnému pohlaví dodat chuť a sílu milovat se. Podle australských vědců ovšem nemusí být u žen mladších pětačtyřiceti let tato léčba účinná.

Nízká hladina testosteronu v krvi mladé ženy může předznamenávat nízkou sexuální žádostivost. Ačkoli je testosteron označován za mužský pohlavní hormon, malé množství ho produkuje i tělo ženy. V současnosti jsou přitom preparáty s látkou DHEA, která se v těle člověka mění na testosteron, velice populární.

„Naše hypotéza předpokládala, že mezi sexuální žádostivostí a hladinou testosteronu v krvi existuje jistý vztah,“ vysvětluje endokrinoložka doktorka Susan R. Davisová z australského Claytonu.

Sexuální funkce, mezi něž patří libido – sexuální touha, vzrušení, citlivost, orgasmus a potěšení -, s věkem velmi výrazně klesají. A právě nízký obsah DHEA v krvi odpovídá nízké vzrušivosti a sexuální touze. Avšak hladina samotného testosteronu v krvi nemá podle zjištění australských odborníků se vzrušivostí a touhou žádnou souvislost. Ani DHEA, ani testosteron neovlivňují citlivost, orgasmus a míru potěšení.

„Při zevrubném pohledu lze usuzovat, že nízká hladina DHEA může být pouze znamením, že v těle je málo pohlavních hormonů. To znamená, že pouhým podáváním preparátů s DHEA se problém vyřešit nemusí. Je třeba konzultace s odborníkem a komplexní řešení. Někdy může být testosteron dobrou terapií, jindy ale neúčinkuje,“ upozorňuje doktorka Davisová. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud