Špagety s pestem
4 porce příprava: 35 minut
50 g piniových oříšků, 80 g parmazánu, hrst lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 125 ml olivového oleje, sůl a pepř, citronová šťáva, 500 g špaget
Piniové oříšky opečte v suché pánvi do světlehnědého odstínu. Vyjměte a nechte vychladnout. Parmazán jemně nastrouhejte. Do mixéru vložte bazalku a nahrubo rozmixujte. Přidejte česnek a oříšky, mixujte a postupně přilévejte olej, dokud pesto nezíská hladší konzistenci. Vmíchejte 3–4 lžíce parmazánu, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. V osolené vodě uvařte na skus špagety, sceďte je a promíchejte s pestem.Podávejte zasypané parmazánem. Náš TIP: Salsa di noci. Připravuje se jako pesto. Základ jsou vlašské ořechy, piniiové oříšky, parmazán, česnek, smetana a máslo.
Pokračování 2 / 3
Pappardelle se sušenými chilli papričkami
4 porce příprava: 25 minut
400 g pappardelle, sůl, 300 g cherry rajčátek, 2 sušené chilli papričky, 250 g mozzarelly, 50 ml olivového oleje, špetka šafránu, 4 lžíce strouhaného parmazánu bazalka na ozdobu
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Rajčata rozpulte, papričky nadrobno nasekejte a nakrájejte mozzarellu. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a rajčata krátce orestujte. Šafrán promíchejte se zbytkem oleje. ]Těstoviny smíchejte s rajčaty, šafránovým olejem, mozzarellou a osolte. Před podáváním posypte parmazánem, chilli a bazalkou.
Pokračování 3 / 3
Tagliatelle s lilkem a uzenou ricottou
4 porce příprava: 50 minut + odstátí
1 lilek sůl a pepř 4–5 rajčat 1 stroužek česneku 3–4 lžíce olivového oleje 4 snítky bazalky pískový cukr 500 g tagliatelle 100 g uzené ricotty
Lilek nakrájejte na plátky. Osolte a nechte přibližně 15 minut vypotit. Rajčata spařte, stáhněte slupku a nakrájejte je na malé kousky. Česnek nakrájejte najemno a opečte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, několik lístků bazalky, osolte, opepřete, podle chuti přisypte cukr a 10–15 minut povařte. Lilek pořádně osušte a na oleji z obou stran orestujte (asi 6 minut), nasekejte. V osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Ricottu nakrájejte na kousky. Těstoviny promíchejte s rajčatovou omáčkou, lilkem, posypte bazalkou a ricottou.