Těžký život migrenika

Těžký život migrenika

Migréna snižuje kvalitu života téměř 10ti % populace. Přesto má více než polovina migreniků pocit viny, pokud musí nečekaně odejít kvůli bolesti hlavy ze zaměstnání či ze školy. Čtvrtina z nich je pak přesvědčená o tom, že migréna negativně ovlivnila jejich kariéru, a že nadřízený považuje bolest hlavy pouze za výmluvu.

Tyto údaje vyplynuly z mezinárodního průzkumu The Migraine Experience, organizovaného v deseti evropských zemích. Výsledky průzkumu dále ukazují, že téměř 70 % migreniků projevuje zájem o preventivní léčbu. Jedná se o medikamentózní léčbu, která spočívá v každodenním užívání léků s cílem omezit četnost a intenzitu záchvatů.

„Chronická bolest je komplexní jev, který zasahuje nejen fyzickou stránku nemocného, ale také jeho emoce, myšlení a chování. Proto je úspěšná léčba podmíněna rozpoznáním celého komplexu faktorů, které bolest ovlivňují,“ říká PhDr. Jaroslava Raudenská, Ph.D. z Centra pro bolesti hlavy FN Bulovka. „Je důležité, aby pacient pod vedením lékaře hledal všechny faktory, které ovlivňují výskyt chronických bolestí hlavy. Ty je možné najít nejen v často zmiňované pracovní oblasti, ale také v rámci rodinného a společenského života, gastronomie a způsobu trávení volného času,“ zdůrazňuje dále PhDr. Raudenská.

Léčba nemocného nespočívá pouze v odstranění spouštěcích faktorů, ale také v medikamentózní léčbě. „Dnes máme k dispozici akutní a preventivní specifickou léčbu. S pomocí preventivní léčby může lékař významně omezit četnost záchvatů a snížit intenzitu bolesti i doprovodných jevů na minimum,“ uvádí prim. MUDr. Jolana Marková z Neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Preventivní léčba je určena pro pacienty, kteří mají alespoň tři migrenózní záchvaty za měsíc nebo trpí záchvaty, jež trvají více hodin až celé dny. Preventivní léčba je dále doporučována tam, kde není akutní léčba dostatečně účinná,“ doplňuje MUDr. Marková.

Léků registrovaných pro preventivní léčbu migrény bylo v minulosti pouze několik. Přípravek Topamax společnosti Janssen-Cilag se tak stal po mnoha letech prvním novým lékem v prevenci migrény a současně i nadějí pro pacienty trpící častou nebo vysilující migrénou. „Od uvedení přípravku Topamax na český trh před 2 roky nalezla celá řada nemocných řešení své migrény právě v preventivní léčbě. Pacientům užívajícím topiramát poklesl počet záchvatů migrény o více než polovinu,“ říká MVDr. Luboš Losenický, produktový manažer neurologie společnosti Janssen-Cilag.

Kombinace medikamentózní léčby předepsané odborníkem, rozpoznání a omezení spouštěcích faktorů migrény výrazně zvyšuje kvalitu života nemocného, který pak není omezován ve svých pracovních ani osobních aktivitách. Je důležité, aby migrenik nepodceňoval svoji nemoc, navštívil neurologa a zkonzultoval s ním všechny možnosti léčby.

Více podrobností o migréně a její léčbě naleznete na webových stránkách www.prevencemigreny.cz.

Doporučujeme

Články odjinud