Thymolinový úsměv

Thymolinový úsměv

Každodenní péče o zuby je velmi důležitá. Kdo má štěstí, možná zdědil zdravé, krásné a silné zoubky po rodičích, ale to pořád neznamená, že se o ně nemusí starat. Je potřeba předcházet jak vzniku zubního kazu, tak zubního kamene, plaku i vzniku parodontózy. Čelisti si máme čistit alespoň 2x denně, důležitá není délka čištění, ale správná technika. Na mezizubní prostory je vhodné používat dentální nitě nebo interdentální kartáčky, ústa jako taková je ideální alespoň 1x denně proplachovat ústní vodou s obsahem fluoridu. Bělicí pasty bychom měli vybírat tak, aby svým složením nenarušily zubní sklovinu.

Na mezizubní prostory je vhodné používat dentální nitě nebo interdentální kartáčky, ústa jako taková je ideální alespoň 1x denně proplachovat ústní vodou s obsahem fluoridu. Bělicí pasty bychom měli vybírat tak, aby svým složením nenarušily zubní sklovinu.

Jak si správně čistit zuby?

Minimálně 2x denně – ráno a večer. Správně vypulírované zuby jsou zbavenyzubního plaku. Čištění provádíme krouživými pohyby na každém zubu zvlášť zhruba 5–10x. Je nutné vydrhnout zevní i vnitřní plošky.

Kartáčkem můžeme setřít také plak z jazyka, což učiníme pohybem směrem zevnitř ven. Mezi další pomůcky patří mezizubní (interdentální) kartáček a dentální nit, které vyčistí zubní prostory tam, kam by se kartáček nedostal.

Výběr kartáčku

Zubní kartáček by měl splňovat hned několik funkcí. Nejlepší je měkký s malou hlavičkou, který se dostane i do zorných míst a zbytečně neodírá dásně ani zubní tkáně. Štětiny mají být rovně zastřižené a husté. Kartáček vyměňujte zhruba jednou za dva měsíce.

Při výběru preferujte takový, který vám ze zkušenosti nejlépe vyhovuje. Mějte však na paměti, že příliš měkký kartáček nevyčistí zuby tak důkladně, naopak příliš tvrdý kartáček může narušit sklovinu a podráždit dásně. Kartáčky se vyrábějí nejčastěji ze syntetického vlákna.

Elektrická verze je nepřekonatelná svou motorovou silou i pílí, ale mezírky mezi zoubky zvládnout nemůže. I v případě, že kartáček pod proudem používáte, musíte do ústní hygieny zapojit mezizubní pomocníky a dentální niť.



Zubní pasty

Zubní pasta je spolu s kartáčkem nejdůležitějším článkem v péči o zuby a ústní dutinu. Odstraňuje zubní plak, zubní kámen a kousky jídla. Navíc může omezit nebo zakrýt nepříjemný zápach z úst.

Složení zubní pasty

Zubní pasta obsahuje 75 % vody, asi 20 % brusných prostředků, 1 až 4 % pěnicích přísad a příchutě. Brusné částice působí na zubní sklovinu a odstraňují zubní plak i skvrny.

Pasty s fluoridy snižují při pravidelném používání kazivost zubů o 20–30 %. Citlivost zubů omezuje dusičnan draselný, citronan sodný a protizánětlivé účinky mají heřmánek, šalvěj, hřebíček a lékařská myrha.

Zubní nit

Slouží k odstraňování plaku v mezizubních prostorách, do nichž se nedostane kartáček. Vyrábí se z nylonu i jiných plastů a obvykle je voskovaná. Podle rýh na zubech se dá usuzovat, že ji lidé používali už v prehistorii. Moderní zubní nit poprvé popsal americký zubní lékař Levi Spear Parmly v roce 1815. Do obchodů dorazily voskované zubní nitě v roce 1882.

Mezizubní kartáček

Malý specialista na skuliny mezi zuby. Tam totiž vznikají záludné a hluboké kazy, které mohou vést k zánětu zubní dřeně, dásně či k poškození mezizubní kosti. Nutná je adekvátní velikost mezizubního kartáčku a trénink správného čištění.

Ústní voda

Je doplňkem ústní hygieny, ale čištění zubů nenahradí. Vylepšuje dech, omyje ústní dutinu, přispívá k lepšímu pocitu a může mít i léčivé účinky. Vody s obsahem chlorhexidinu by se neměly používat déle než 10–14 dnů, neboť barví dásně dožluta až černa. Ústa vyplachujte ředěnou ústní vodou půl minuty až minutu, 1–2x denně.

Vhodná je i žvýkačka

Stimuluje tvorbu slin, které dokážou neutralizovat kyseliny mikroorganismů ze zubního povlaku. Sliny také obsahují minerály, které mohou opravit nepatrná poškození povrchu zubů. Kromě toho obsahuje žvýkačka vonné přísady, zlepšuje pocit v ústech a uvolňuje napětí svalů. Ani ona však nenahradí kartáček.



Doporučujeme

Články odjinud