Léto se blíží a každý přemýšlí, jaké pití zvolit pro osvěžení u bazénu či na terase. Mnozí si v posledních letech oblíbili karibské rumy a nedají na ně dopustit. Chladivé mojito namíchané z bílého třtinového rumu dokonale zpříjemní letní lenošení. Rumy ale nejen skvěle chutnají, zajímavá je také jejich výroba, která se navíc v jednotlivých zemích liší.
Výroba rumu
Základem rumu je cukrová třtina, které existuje více než 1600 druhů. Sklizeň probíhá na mnoha místech ještě stále ručně a dělníci ji pouze s pomocí mačety sklidí denně i více než 3 tuny. Během 24 hodin musí být sklizená třtina zpracována, tedy rozřezána a vylisována, jinak se zkazí. Pro fermentaci se používá buď přímo cukrová šťáva, tzv. panenská, nebo melasa, která zůstane po vylisování. Doba fermentace je různá, může probíhat 8 hodin, ale třeba i 7 dní. Používají se buď nerezové nádrže nebo hezky tradičně dřevěné kádě. Následuje destilace, buď v koloně, kde vznikají rumy jemnější chuti nebo probíhá destilace kotlíková produkující rumy drsnější, zato s velkým potenciálem zrání.
Proces zrání
Čerstvě vydestilovaný rum je vlastně průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Mladý destilát se proto nechává zrát v sudu, tradičně se používají sudy z amerického dubu s opáleným vnitřkem. Destilát postupně proniká do pórů dřeva a získává z něj chuť a aroma. Alkoholové výpary naopak pronikají stěnou sudu a unikají do vzduchu. Destilát se tím stává hutnějším, komplexnějším, získává lepší aroma, ale zároveň ztrácí alkohol. Tomuto odparu se říká „andělská daň“ a v Karibiku může někdy dosahovat až 10 % ročně.
Bílý rum
Po několika letech zrání v sudu získává rum tmavou barvu. Před samotným lahvováním se filtruje, aby se odstranily nečistoty vzniklé stárnutím v sudech. Pomocí metody filtrace přes aktivní uhlí se mohou odfiltrovat nejen nečistoty, ale i tmavá barva, a získá se tak naprosto čistý a čirý produkt, bílý rum. Zároveň dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti, typickým příkladem tohoto typu bílého rumu může být Diplomático Planas. Jednodušší metodu výroby bílých rumů volí například společnost Bacardi. Nejprve nechá čerstvý destilát v odvětrávaných nerezových kádích a teprve poté rum leží několik měsíců v sudu. Po filtraci vzniká jemný bílý rum s výraznou chutí.
Tipy na koktejl s bílým rumem
Bílé rumy se svou ostřejší a svěží chutí se skvěle hodí především do koktejlů. Tady je návod, jak jednoduše připravit asi nejznámější koktejl – mojito:
- Do vyšší sklenice vložte několik lístků máty.
- Přidejte vymačkanou šťávu z jedné limetky.
- Dvě lžičky třtinového cukru.
- Tloučkem nebo lžící promačkejte.
- Přidejte jeden velký panák bílého rumu, třeba Havana nebo Cubay.
- Doplňte sodovkou nebo perlivou vodou a drceným ledem.
A je hotovo. Nyní můžete už jen relaxovat.