Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú | Zdroj: David Turecký

Zdroj: David Turecký

Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

Bude ho milovat celá rodina a podzimní zelenina je do něj jako stvořená. Příprava vyžaduje čas, za ten se ale chutí stonásobně odmění.

Hovězí ragú se zeleninou

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

  • 1 kg hovězího masa z plece nebo krku
  • 150 g anglické slaniny
  • rostlinný olej
  • 3 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 4 malé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 10–12 malých brambor
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • bouquet garni z tymiánu, majoránky, petržele a bobkového listu
  • 200 ml rajčatové passaty
  • sůl a pepř

Troubu zapněte na 160 °C. Maso a slaninu nakrájejte a orestujte v hrnci na oleji. Mrkev a celer nakrájejte na kousky, cibuli na poloviny (kořínek seřízněte jen mírně, aby držel cibuli pohromadě). Česnek rozmáčkněte.

Maso z hrnce vyjměte a ve výpeku restujte zeleninu, až jí začnou zlátnout kraje. Vložte zpět maso, zalijte vínem a vývarem a přidejte bouquet garni (svazeček bylinek) a sůl. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

Podle typu a zralosti masa trvá dušení doměkka přibližně 2,5 hodiny. Pokud hrnec necháte probublávat na plotně, čas o něco zkrátíte, z trouby je ale ragú jemnější. V polovině dušení vmíchejte passatu.

Před podáváním zredukujte tekutinu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud