Bude ho milovat celá rodina a podzimní zelenina je do něj jako stvořená. Příprava vyžaduje čas, za ten se ale chutí stonásobně odmění.
Hovězí ragú se zeleninou
4 porce - příprava: 2–3 hodiny
- 1 kg hovězího masa z plece nebo krku
- 150 g anglické slaniny
- rostlinný olej
- 3 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 malé cibule
- 4 stroužky česneku
- 10–12 malých brambor
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- bouquet garni z tymiánu, majoránky, petržele a bobkového listu
- 200 ml rajčatové passaty
- sůl a pepř
Troubu zapněte na 160 °C. Maso a slaninu nakrájejte a orestujte v hrnci na oleji. Mrkev a celer nakrájejte na kousky, cibuli na poloviny (kořínek seřízněte jen mírně, aby držel cibuli pohromadě). Česnek rozmáčkněte.
Maso z hrnce vyjměte a ve výpeku restujte zeleninu, až jí začnou zlátnout kraje. Vložte zpět maso, zalijte vínem a vývarem a přidejte bouquet garni (svazeček bylinek) a sůl. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.
Podle typu a zralosti masa trvá dušení doměkka přibližně 2,5 hodiny. Pokud hrnec necháte probublávat na plotně, čas o něco zkrátíte, z trouby je ale ragú jemnější. V polovině dušení vmíchejte passatu.
Před podáváním zredukujte tekutinu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.