Tip na víkend: Barevné Španělsko

11. 9. 2015
Zavzpomínejte na dovolenou! Pyrenejský poloostrov je nejen oblíbeným prázdninovým cílem, ale také kouskem světa, kde se skvěle vaří. Ať už se jedná o přímořskou kuchyni bohatou na ryby a korýše, nebo rustikální venkovská jídla, rozhodně si pošmáknete.

Paella

4 porce - příprava: 70 minut

  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 filety z mořské ryby
  • 3 krevety a 3 langustini
  • olivový olej
  • sůl
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 1 l rybího vývaru

Cibuli, mrkev, rajčata, papriku a česnek nakrájejte najemno a rybu na větší kousky. Krevety a langustini důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kousky ryby pokapejte olivovým olejem. Na paellové pánvi na olivovém oleji asi 5 minut restujte krevety a langustini. Osolte je a dejte stranou.

Ve stejné pánvi opečte nasekanou cibuli, přidejte česnek, rajčata, mrkev a papriky. Ještě asi 3 minuty restujte. Pak do ní nasypte rýži, vmíchejte šafrán, osolte a zalijte polovinou vývaru. Povařte, přidejte kousky ryby a ještě asi 10 minut nechte probublávat.

V případě potřeby přilijte vývar. Pak na rýži položte krevety a langustini a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí z trouby na několik minut zakryjte utěrkou a podávejte.

Náš TIP: Do paelly můžete přidat také kuřecí nebo vepřové maso, pikantní klobásku, jakékoli vaše oblíbené mořské plody nebo nasekané chilli papričky.


Zapečené sardinky

6 porcí - příprava: 80 minut

  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 2 zelené papriky
  • 700 g rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 24 sardinek (bez páteře, hlavy a ocasu)
  • 2 lžíce nasekané petržele

Brambory nakrájejte na kolečka, pokrájejte také cibuli a papriky. Rajčata oloupejte (postup najdete ZDE) a nakrájejte na tenké plátky. Česnek utřete se solí, pepřem a šafránem. Větší zapékací misku vymažte olejem. Sardinky uvnitř osolte.

Do misky vrstvěte postupně část nakrájených rajčat, sardinek, paprik, cibule a brambor. Posypte petrželí a utřeným česnekem. Poklaďte dalšími vrstvami a zakončete bramborami. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a zakryjte alobalem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 1 hodinu. Přebytečnou tekutinu odeberte naběračkou a podávejte posypané petrželovou natí.


Králík na česneku s olivami

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • řapíkatý celer
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 500 ml bílého vína
  • 2 hrsti černých oliv
  • 2 rajčata

Králíka naporcujte. Cibuli nasekejte najemno, řapíkatý celer nakrájejte na kousky. Ve velkém kastrolu rozehřejte olivový olej a ze všech stran na něm opečte maso. Vyjměte ho a dejte stranou.

Na zbylém tuku orestujte cibuli. Když změkne, přidejte česnek, řapíkatý celer, rozmarýn a bobkový list.Osolte, opepřete a promíchejte. Pak do kastrolu vložte maso, zalijte vínem, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 160 °C přibližně na 1,5 hodiny.

Nakonec sejměte poklici a ještě 15 minut dopékejte. Asi 5 minut před vyjmutím z trouby přidejte černé olivy a nakrájená rajčata.


Masové kuličky albondigas

6 porcí - příprava: 60 minut

  • 750 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 4 vejce
  • 1 svazek petržele
  • 1 menší cibule
  • sůl a pepř
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • olej na smažení

SALSA Z PEČENÝCH RAJČAT:

  • 200 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 chilli paprička
  • 1 limetka
  • 1 lžička třtinového cukru

PEPŘOVÝ DIP:

  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 ml zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva
  • 1 lžička mleté pálivé papriky

Nejdříve si připravte salsu a dip: rajčata, česnek a šalotky nakrájejte a dejte na plech. Osolte a pokapejte olejem. Pečte při 160 °C asi hodinu. Přendejte do vyšší nádoby, přidejte chilli papričku, kůru i šťávu z limetky a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte cukrem.

Do misky dejte jogurt, smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Poprašte pálivou paprikou. Dejte vychladit. V misce rozšlehejte 1 vejce, přidejte mleté maso, nasekanou petržel (trochu si nechte na ozdobu) a cibuli, sůl, pepř a trochu strouhanky. Promíchejte a tvořte malé kuličky. Ty obalte v mouce a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte s domácí salsou a dipem.


Arroz al horno

4 porce - příprava: 70 minut

  • 400 g vepřového masa
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 5 rajčat
  • 250 g rýže
  • 3 brambory
  • 1 palice česneku
  • špetka šafránu
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 g slaniny

Maso nakrájejte na kousky, opečte na oleji ze všech stran, osolte a opepřete. Dejte stranou. Čtyři rajčata oloupejte podle návodu, který najdete ZDE. Orestujte je na troše oleje s rýží a přendejte do velké zapékací mísy (nebo rozdělte do čtyř menších).

Palici česneku seshora seřízněte a vložte ji doprostřed rýže. Brambory a rajče nakrájejte na plátky,rozložte dokola a zalijte horkým vývarem, do kterého jste přidali špetku šafránu. Pečte v troubě při 190 °C asi 30 až 40 minut.

Když se tekutina ztratí a rýže je měkká, je hotovo. Po vyjmutí z trouby zakryjte alobalem nebo pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet.

Náš TIP: Místo masa můžete použít pikantní klobásky. Ve vegetariánské verzi zalijte zeleninovým vývarem a obložte mrkví, cuketou apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nepůjčujte peníze sousedovi, který se k vám nechoval vždycky fér. Nemusíte si přitom připadat zle, nikdo se tomu divit nebude. Radši dopřejte příjemný nedělní program svým nejbližším. Na…

Nejčtenější články