Tip na víkend: Kávové dezerty

7. 8. 2015
Léto je časem posezení na zahrádce u něčeho sladkého. Dvě sympatické cukrářky vám představí své oblíbené dezerty na téma káva.

Kávové řezy

hranatá forma 20x20 cm - příprava: 70 minut + chlazení

  • 210 g bílků (asi z 5 vajec)
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 30 g kakaa
  • 1 vrchovatá lžíce mleté kávy

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE:

  • 200 g hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 50 g smetany 30%
  • 100 g plnotučného mléka

PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY:

  • 200 g bílé čokolády
  • 400 g smetany 30%
  • 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
  • 3 plátky želatiny

Vyšlehejte sníh z bílků spolu s cukrem. Smíchejte zbylé suché ingredience a lehce je zapracujte k bílkům. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 20 až 30 minut při 180 °C.

Ingredience na ganache rozpusťte ve vodní lázni a vytvořte hladkou hmotu. Nechte chvíli vystydnout. Pak ji rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit.

Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s 300 g smetany a kávou. Želatinu namočte do studené vody a vmíchejte do ještě teplé směsi. Nechte chvíli vychladit.

Nakonec vmíchejte ušlehanou zbylou smetanu. Rozetřete na čokoládovou ganache a nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kávový mousse

6 porcí - příprava: 1 hodina + chlazení

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany 30%
  • 40 g krupicového cukru
  • 75 g žloutků
  • 10 g kávy
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 10 g želatiny
  • 330 g smetany ke šlehání
  • ovoce a čokoládová dekorace

Mléko a smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cukr, žloutky a kávu v míse promíchejte. Na žloutky nalijte horkou mléčnou směs. Promíchejte. Vlijte zpátky do hrnce a na plameni zahřejte na teplotu 85 °C.

Uvařenou směs nalijte na čokolády a promíchejte. Přidejte nabobtnalou a v mikrovlnce rozpuštěnou želatinu, nechte vychladnout a poté do směsi zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Připravený mousse vlijte do kovových formiček nebo do jedné velké formy (dortové). Dejte do ledničky ztuhnout. Pak zahřejte ráfek (např. flambovací pistolí) a mousse z něj vyndejte. Ozdobte podle vlastní fantazie, třeba ovocem a čokoládovou dekorací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. Autorkami receptů jsou Valérie Ostřížková (kávové řezy) a Iveta Fabešová (kávový mousse).

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Planetární vládci signalizují, že teď můžete řešit otázku dědictví. Nemusíte se obávat ani různých investic, přičemž prim hrají nemovitosti. Jste velmi pečliví, takže vám nemusí nikdo…

Nejčtenější články

Články odjinud