Co by to bylo za podzimní kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo lehce pálivý řízek z krkovičky.
Pikantní pečený bůček
4 porce - příprava: 2 hodiny
- 800 g vepřového bůčku
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1 lžička mleté maďarské papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- tymián
Bůček nakrájejte na menší kousky, ty obalte ve směsi z utřeného česneku, soli, pepře, papriky, drceného kmínu a tymiánu. Přendejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přiklopené asi hodinu a půl. Poté odklopte, podle potřeby podlijte troškou vody a pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podávejte s chlebem.
Bůčková pomazánka
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g upečeného bůčku (viz recept výše)
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- 1 větší cibule
- 1 vejce
- drcený kmín
- sůl a pepř
- jarní cibulka na ozdobu
Upečený bůček smíchejte s na oleji nebo sádle orestovanou cibulí a spolu s natvrdo uvařeným vejcem rozemelte v mlýnku na maso. Dochuťte kmínem, solí a pepřem a důkladně promíchejte. Podávejte na chlebu zasypané nasekanou jarní cibulkou. Zbytek pomazánky uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte maximálně 3 dny v ledničce.
Roláda z panenky s hruškou
4 porce - příprava: 40 minut
- 2 špičky vepřové panenky (800 g)
- sůl a pepř
- 80 g nivy
- 2 hrušky
- rozmarýn
- 1 lžíce olivového oleje
Panenky nakrojte nahoře do dvou třetin, rozloží se na kapsu. Maso osolte a opepřete. Doprostřed rozložte nakrájenou nivu, plátky hrušek a snítky rozmarýnu. Zabalte pomocí provázku do rolády (můžete ji pospojovat i párátky). Na pánvi rozehřejte olej, zabalené panenky na něm zprudka orestujte ze všech stran dozlatova. Přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve podlitým troškou vody a pečte v troubě při 180 °C dozlatova asi 15 minut, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté.
NÁŠ TIP: Do rolády můžete zabalit cokoli, co máte rádi: skvělé jsou i brusinky, švestky nebo ořechové pesto.
Ostré řízky z krkovice
4 porce - příprava: 50 minut
- 800 g vepřové krkovice
- sůl a pepř
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 chilli paprička
- koriandr
- hladká mouka
- 2 vejce
- 50 ml plnotučného mléka
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
- rukola a citron
Vepřovou krkovici nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Osolte a opepřete, potřete z obou stran hořčicí a zasypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem. Nechte alespoň 15 minut odležet. Poté krkovici obalte v trojobalu: v hladké mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s řezem citronu a s rukolou.
Vepřové koleno s křenem a jablkem
4 porce - příprava: 100 minut
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- hrst petrželky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř
- 2 vepřová kolena
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší kořen křenu
- 1 jablko
Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte rozpůlenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkové listy, petrželku, kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pak do vzniklého láku vložte kolena. Vařte asi 40 minut. Uvařené maso vyndejte, potřete hořčicí ze všech stran, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C dalších 40 minut. Podávejte se směsí z nastrouhaného křenu a jablka a s chlebem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.